Pelé kommer till Fotbollsgalan!

Världens störste fotbollsspelare genom tiderna kommer till Fotbollsgalan: Pelé medverkar i TV4:s direktsändning med start klockan 20.00 måndagen den 17 november!

Den brasilianske legenden, ensam om att ha vunnit tre VM, kommer till Globen för att dela ut specialpriset Fotbollsbragden samt Fotbollskanalens hederspris.
I VM i Sverige 1958 ledde Pelé som 17-åring Brasilien till landets första VM-guld när de slog Sverige i finalen. Det blev Pelés stora internationella genombrott, och nu 50 år senare, kommer han tillbaka till Sverige.
- Vi är otroligt stolta över att kunna få hit Pele 50 år efter VM avgjordes i Sverige. Vi har firat minnet av VM i övrigt med en utställning på Riksidrottsmuseet tillsammans med RF och vi mötte Frankrike i Göteborg i augusti i en jubileumslandskamp. Och nu får våra spelare och ledare som finns kvar från VM 1958 möjligheten att träffa Pelé på Galan, och alla i Globen kan hylla honom där och övriga kan se det i TV och det är vi mycket glada över, säger SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell.

Pelé mot Sigge Parling på Råsunda.Brasilianaren Edson Arantes do Nascimento, mer känd som Pelé, är en av världens mest kända idrottsmän. I Globen ska han dela ut priset Fotbollsbragden - TV4:s, Svenska Fotbollförbundets och Svenska Spels specialpris. Fotbollsbragden delas ut till det svenska landslag, med bland andra Kurre Hamrin och Agne Simonsson, som tog sig hela vägen till final i VM i Sverige 1958. I finalen var dock Brasilien övermäktigt och vann med 5-2.
Två mål gjordes av den unge Pelé och hans internationella genombrott var ett faktum. 50 år senare kommer Pelé tillbaka och får själv ta emot ett pris av TV4, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel för sina prestationer i VM-turneringen 1958.

Pelé delar även ut TV4:s tittarpris Fotbollskanalens hederspris. Priset ges till den person som gjort storartade insatser för svensk fotboll på svensk eller internationell toppnivå, på eller utanför planen. Det är tittarna som röstar fram vinnaren och de nominerade är: Pia Sundhage, Zlatan Ibrahimovic, Janne Jönsson och Marta Da Silva.

- Pelé är en legendar och världens bäste spelare genom tiderna. Det känns enormt stort att han återvänder till Sverige för att förgylla Fotbollsgalan ett halvt sekel efter den klassiska VM-finalen mellan Brasilien och Sverige, säger Hans Pekkari, sportchef på TV4-Gruppen.

Förutom medverkan på Fotbollsgalan kommer Pelé att besöka Råsunda under måndagseftermiddagen, före galan, där han tillsammans med de svenska spelarna (vid normal väderlek) ska ta sig ut på den arenan där de möttes för den historiska VM-finalen 1958.
Pelé (mitten nedre raden) med mästarlaget på Råsunda 1958.