Karl-Erik summerar 2015

Karl-Erik Nilsson

Klara för EM i Frankrike! Europamästare två gånger om och ett fantastiskt intresse för svensk fotboll. Det har varit ett bra fotbollsår!

2015 har också varit ett omskakande år för den internationella fotbollsrörelsen och vi driver på i föränd­ringsarbetet. Våra framgångar är många, där EM-­gulden för F19- och U21-landslagen är kronan på verket, givetvis till­sammans med herrarnas kvalificering till EM i Frankrike. Vårt inhemska seriespel har varit fantastiskt på alla sätt, dramatik in i det sista, mer publik än någonsin och stort allmänintresse.

Denna krönika är hämtad från Magasinet Fotboll #4.

Jag vill gratulera IFK Norrköping och FC Rosengård till de allsvenska gulden, samt IFK Göteborg och FC Linköping till seger i Svenska Cupen. Grattis också Malmö FF till avancemanget till Champions League. Vi välkomnar Jönköpings Södra, Östersund, Kvarnsveden och Djurgården till de högsta serierna. Spelare och ledare som är föredömen och förebilder för många ungdomar lokalt och nationellt.

Elitfotbollen har haft ett fint år, men breddfotbollen måste också lyftas fram. "Vi är svensk fotboll", innefattar alla våra 3.226 föreningar i 24 olika distrikt, och runt en miljon aktiva. Där ryms unga som gamla, tjejer och killar, alla med olika politisk, religiös eller sexuell tillhörighet. Futsal växer, och så även det minsta syskonet, beach soccer. Vi är många!

Fotbollen har tagit ett extra socialt ansvar under en svår tid. Vår kampanj mot kränkningar heter "Alla är olika – olika är bra". Den har varit värdefull. Vi fortsätter med utbildning och konkret arbete för ökad jämställdhet och mångfald. Vi har medverkat i TV4:s livsstilsprogram, "Vardagspuls", där vi berättat om fotbollens betydelse, roll och olika utmaningar.

Våra föreningar runt om i landet erbjuder nu flyktingar som har kommit hit att vara delaktiga i verksamheten, på ett fantastiskt sätt. På sina håll har klubbarna tagit över postservice, camping, affärer, när andra instanser har tyckt att befolkningsunderlaget varit för litet.

Jag är extremt stolt och rörd över det ansvar som vår rörelse visar och tar. SvFF bjöd in till ett seminarium i slutet av oktober rörande social inkludering och mångfald. Det var fantastiskt att höra föreningar som Åby IF, Kista/Galaxy, Sundbybergs IK, IK Sirius och Malmö FF beskriva det ansvar de tar – inte bara för ­fotbollen. Och de var samstämmiga: Detta vill vi göra! Elit och bredd till­sammans för ett bättre Sverige på och utanför planen!

Dessa berättelser måste vi upplysa regering, riksdag och andra beslutsfattare om mycket bättre framöver. Fotbollen gör skillnad!

Det känns även bra att visa motvikter till den ungdomshets vi vet förekommer på en del håll, vilket inte gagnar utvecklingen över tid varken för spelare eller verksamhet. Därför var det underbart att se ett klipp från Lilla Aktuellt där klubben Azalea i Göteborg beskrev sin verksamhet. Unge Simon Larsson, 10 år, kommenterade det faktum att alla får vara med och att ingen toppning sker i klubben så här: "I Azalea blir alla lite bättre, det kanske bara tar lite längre tid än i andra klubbar". (Se klippet här!)

Det är mitt i prick i vår önskan att fler ska spela längre!

Till sist: 14 november fyllde vår Nationalarena Friends Arena tre år. Av Sveriges 17 spelade landskamper har nio varit slutsålda, ytterligare tre har lockat fler åskådare än gamla Råsunda kunde erbjuda. Arenan har blivit en publiksuccé och precis det vi önskade för svensk fotboll, efter ett par år med väl kända inkörnings­problem. Fotbollsrörelsen tog ett modigt och rätt beslut 2006 när man siktade på en ny modern Nationalarena för svensk fotboll.

Fotbollen står stark!­