Fotbollsgalan 2013 - alla vinnare

Pristagare på Fotbllsgalan 2013, och juryns motiveringar till utnämningarna.

DAM

Årets domare – Sara Persson
Sara Persson är årets kvinnliga domare. Hon har under året tagit ett stort steg som toppdomare såväl nationellt som internationellt och hennes signum är entusiasm och engagemang.
Hon sprider glädje omkring sig, hon är ödmjuk och omtyckt av sina kollegor. Som kronan på verket har hon blivit uttagen att döma EM-slutspelet för U17 i England!

Årets målvakt – Thóra Helgadóttir, LdB FC Malmö
Trygg, säker och spelskicklig sista utpost som höll nollan hela 14 gånger i Damallsvenskan. En oerhört betydelsefull komponent i LdB Malmös guldlag.

Årets back – Nilla Fischer, Linköpings FC/VfL Wolfsburg
Den omskolade mittfältaren som gjort succé defensivt och offensivt, nationellt och internationellt, och som med målmedvetenhet, spelsinne och styrka fört Sverige till EM-brons på hemmaplan.

Årets mittfältare – Ramona Bachmann, LdB FC Malmö
Hon har med sin speed, sin teknik och sin speluppfattning varit det kreativa navet i LdB Malmös vägvinnande anfallsspel. En mittfältare av högsta internationella klass.

Årets forward – Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Hon har med snabbhet och målsinne lett klubblaget Lyon till ännu ett ligaguld och ännu en Champions League-final. Dessutom lett landslaget till brons i hemma-EM. Magnifique!

Årets genombrott – Jessica Samuelsson, Linköpings FC
Lika kompromisslös och orädd som hon är explosiv och snabb. Ett fysfenomen som växt enormt med förtroendet i både Linköping och landslaget.

Damallsvenskans mest värdefulla spelare – Ramona Bachmann, LdB FC Malmö
Supertalangen som – äntligen – lyckats utnyttja sin individuella briljans maximalt för sitt lags bästa och därigenom blivit säsongens mest lyskraftiga stjärna i Damallsvenskan.

Årets tränare – Jonas Eidevall, LdB FC Malmö
Han har under säsongen på ett imponerande sätt lyckats få Malmös alla stjärnor att samverka till ett vinnande kollektiv. Mästerligt!

Diamantbollen - Lotta Schelin, Olympique Lyonnais
Diamantbollen 2013 tilldelas en spelare som med handlingar och ord leder och inspirerar, och som efter ytterligare ett år på allra högsta nivå visar att det fortfarande går att växa. Högre och högre.

HERR

Årets domare – Andreas Ekberg
Andreas Ekberg har på kort tid etablerat sig som en av våra bästa domare i allsvenskan och nominerats även för internationella uppdrag.
Den 28-årige skåningen "får med sig spelarna". Han drar sig inte för att ta obekväma beslut, men enligt regelboken. Som kronan på verket dömer han sin första A-landskamp på Irland kommande fredag. Andreas är årets domare!

Målvakt – Andreas Isaksson, Kasimpasa SK
Har med sitt lugn, sin rutin och en hel rad högklassiga insatser i VM-kvalet på ett avgörande sätt bidragit till att den svenska drömmen om VM-slutspel hållits vid liv.

Årets back – Martin Olsson, Norwich City FC
Tuff och kompromisslös i defensiven och hela tiden med ett öga för möjligheten att bidra offensivt. En vinnarskalle som etablerat sig som förstavalet till vänster i Erik Hamréns backlinje.

Årets mittfältare – Albin Ekdal
En elegant och passningssäker taktiker med briljant speluppfattning. Har gått från klarhet till klarhet i Serie A och under säsongen fått sitt stora genombrott i landslaget.

Årets forward – Zlatan Ibrahimović, Paris Saint-Germain FC
Målfarligare än någonsin i såväl klubblag som landslag. Kombinerar på ett unikt sätt ren urkraft med teknisk finess och magi. Han är – Zlatan.

Guldbollen – Zlatan Ibrahimović, Paris Saint-Germain FC
Zlatan Ibrahimović får Guldbollen för sina insatser i landslaget och klubblaget Paris Saint-Germain. En sann mästare har med utstrålning, mognad och teknisk överlägsenhet tagit nästa steg mot världstoppen.

fogis.se - Fotbollsgalan