Herr: Förlust även mot Ecuador

Det blev förlust för Sverige även i den andra matchen på Sydamerikaturnén. Ecuador vann med 2-1 efter att ha dominerat kraftigt mot ett passivt svenskt lag i den första halvleken.
Sverige blev allt bättre ju längre den andra halvleken led och skapade flera klara målchanser. Rade Prica ordnade svensk reducering på stopptid.

Ecuadors målvakt Giovanni Camacho kniper bollen framför anstormande Olof Guterstam.Precis som mot Venezuela inledde Sverige passivt och backade hem med åtta spelare. Ecuador fick gott om tid att behandla bollen och leta passningsvägar då det svenska mittfältet inte kom upp i någon press.
- Spelarna är lite för försiktiga. Vi måste våga ta tag i spelet, men det kommer med mera erfarenhet, kommenterade Lars Lagerbäck efter matchen.
1-0 kom i den 16:e minuten. Edmundo Zura hittade Eder Vaca med en djupledsboll mellan Max von Schleebrügge och Matias Concha. Zura avslutade behärskat vid John Alvbåges vänstra stolpe.
2-0 kom efter en liknande situation tio minuter senare. Oscar Bagüí fick gott om tid att tajma en djupledspassning in bakom Niklas Sandberg där Carlos Tenorio dök upp och skarvade in bollen förbi Alvbåge.
Det låga svenska försvarsspelet gjorde också att det svenska anfallsspelet lös med sin frånvaro i den första halvleken. Oftast var det hopplösa långbollar mot forwardsduon Olof Guterstam och Rade Prica. Prica hade ett par halvlägen, men lyckades inte behandla bollen tillräckligt bra.
- Det var svårspelat. Gräset är väldigt strävt, menade Prica efter matchen.
Efter känt mönster i träningslandskamper gjorde båda lagen en mängd byten i den andra halvleken. I takt med att skuggan föll över arenan blev det svenska spelet allt bättre. Man försvarade sig högre upp i banan och vårdade bollen bättre.
- Delvis kan det bero på att de (Ecuador) inte är lika aggressiva och kryper tillbaka mera i andra halvlek, analyserar Lagerbäck.
Max von Schleebrügge var stark i huvudspelet på de fasta situationerna och hade två nickar som kunde ha resulterat.
Den sista kvarten skapade Sverige flera riktigt skarpa målchanser. Både Rade Prica och Daniel Nannskog rammade ribban och lite senare hade Nannskog att skott i stolpen.
Det dröjde till den 91:a minuten innan Sverige äntligen fick göra mål. Rade Prica fick iväg ett praktskott från närmare 30 meters håll. Möjligen var Ecuadors målvakt Camacho något felplacerad, men Pricas projektil var det inget fel på.
Av de spelare som startade matchen förtjänar Max von Schleebrügge, Matias Concha och Samuel Holmén högst betyg. Holmén var själv ganska nöjd med sin insats, men orkade inte fullfölja i 90 minuter på den höga höjden.
- Det var fruktansvärt jobbigt. Jag fick ingen luft så det var bara att byta.
Även Rade Prica tyckte att det var besvärliga förhållanden.
- Det var en av de jobbigaste matcher jag spelat i min karriär. Det känns direkt i bröstet när man tagit en rush och det tar långt tid att återhämta sig.
Johan Wiland som kom in i stället för John Alvbåge efter paus gjorde två prakträddningar och kvitterar ut bra betyg i sin landslagsdebut. Ytterligare två spelare debuterade, dels Niklas Sandberg som gjorde 90 godkända minuter i backlinjen, dels Pontus Wernbloom, som med kort varsel fick starta matchen i stället för en hängig Niclas Alexandersson. Wernbloom hade det jobbigt och blev utbytt mot Daniel Mobæck tidigt i andra halvlek.
Daniel Nannskog var med sin energi en riktig injektion för laget när han kom in sista halvtimmen. Han kom till flera vassa avslut och agerade även target player och höll i bollen. Utan tvekan är Nannskog den spelare som visat högst klass så här långt under turnén, som avslutas i Quito på söndag med ny match mot Ecuador.
- Vi ska se till att göra två bra halvlekar på söndag, utlovar Lars Lagerbäck.
18 januari 14.45 (20.45 svensk tid)
Estadio Alejandro Serrano Aguilar, Cuenca
Ecuador -Sverige 2-1 (2-0)
1-0 (16') Eder Vaca, 2-0 (25') Carlos Tenorio, 2-1 (90'+1) Rade Prica

Sveriges startelva
: 12 John Alvbåge (23 Johan Wiland 46') - 2 Markus Jonsson, 3 Niklas Sandberg, 4 Max von Schleebrügge [K 59'-], 5 Matias Concha - 6 Samuel Holmén (17 Stefan Ishizaki) 83') -  18 Pontus Wernbloom (13 Daniel Mobæck 59') , 8 Anders Svensson [K -59'] (19 Martin Ericsson 59'), 9 Jeffrey Obeng (16 Oscar Wendt 70') - 10 Olof Guterstam (21 Daniel Nannskog 59'), 11 Rade Prica.
Ersättare, ej inbytta: 1 Rami Shaaban - 7 Niclas Alexandersson, 14 Per Nilsson, 15 Jon Jönsson, 20 Ola Toivonen.
Varning Sverige: Rade Prica (63')
Ecuador: 12 Giovanni Camacho - 13 Jairo Montaño (4 Marco Quiñonez 67'), 2 Renán Calle, 20 Oscar Bagüí (23 Fernando Guerrero 67'), 6 Fricson George - 10 Cristian Lara (7 David Quiroz 59'), 19 Luis Caicedo, 18 Alex Bolaños, 14 Eder Vaca (8 Walter Ayovi 46') - 11 Edmundo Zura (Felipe Caicedo 46'), 21 Carlos Tenorio [K] (9 Danny Vera 59').
Varning Ecuador: Edmundo Zura (24')
Domare: Victor Carrillo, Paraguay. Ass.domare: Manuel Garay & Hector Pacheco, båda Paraguay.
Publik: 18.000