BK Derby årets Nordahl-stipendiat

BK DerbyStiftelsen för Gunnar Nordahls Minnesfond har utsett linköpingsklubben BK Derby till mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet 2005 för klubbens förtjänstfulla arbete inom ungdomsfotbollen.

2001 hade Derby fem fungerande fotbollslag inom ungdomssektionen. En önskan växte fram om en större ungdomssatsning. De båda linköpingsklubbarna Derby och BK Wolfram gick ihop till en förening, och på bara några år har verksamheten vuxit till att omfatta drygt 20 ungdomslag med 350 spelande barn och ungdomar med 50 tränare/ledare.

Gunnar NordahlFöreningen satsar mycket på utbildning av både spelare och ledare, och utbildningen sker kontinuerligt under säsongen. Föreningen har tagit över skötseln av Grenardjärvallen i Linköping och anlagt två nya fotbollsplaner för de yngsta barnen (en för 5-manna och en för 7-manna-fotboll). Med den starka tillväxten räknar man med att klubben inom en treårsperiod kommer att omfatta mellan 500 och 600 spelande barn och ungdomar.
Inom ungdomssektionen har man även en stor satsning i kampen mot våld och droger ("Barnen - vårt gemensamma ansvar"). Satsningen är ett samarbete med Riksidrottsförbundet. Målgruppen är barn och ungdomar 6 - 15 år, och arbetet går ut på att påverka barn och ungdomars attityder och värderingar på ett positivt sätt, för att skapa social trygghet och gemenskap.

Thomas Nordahl, Weine Sanklev & Tommy SangréGunnar Nordahl-stipendiet som är på 20.000 kr delades ut i samband med Fotbollsgalan i Stockholm den 14 november. På bilden ses Thomas Nordahl gratulera Derbys Weine Sareklev och Tommy Sangré.
I Stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond sitter Gunnars son Thomas Nordahl, Björn Ahlberg, styrelseledamot Svenska Fotbollförbundet, och som ordförande chefsjuristen Krister Malmsten, Svenska Fotbollförbundet.

Tidigare mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet

1996 Moheds SK
1997 Gamla Upsala SK
1998 ej utdelat
1999 Ingelstads IK
2000 Husqvarna FF
2001 IFK Timrå
2002 Karl-Åke Olsson, Vittsjö GIK
2003 Åkersberga BK
2004 Lidköpings IF