Gunnar Nordahl-stipendiet 2010 till Vimmerby IF

Stipendium ur Gunnar Nordahls minnesfond delas årligen ut till person eller förening som genom utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt har främjat ungdomsfotbollen i Sverige.
2010 års stipendium har tilldelats Vimmerby IF.

– Vimmerby IF bedriver ett omfattande och genomtänkt ungdomsarbete. De har också visat ett konkret engagemang när det gäller integration av ungdomar med invandrarbakgrund och funktionshindrade i sin verksamhet, säger stiftelsens ordförande Krister Malmsten.

– En härlig nyhet! Det är en stor ära och en bekräftelse på att vi är på rätt väg i föreningen. Vi försöker arbeta brett och tycker att de sociala frågorna är viktiga, säger Vimmerby IF:s ordförande Magnus Budo Ericsson.

Stipendiet delas ut i samband med Fotbollsgalan i Malmö den 15 november.

Ange alt-text här.Vimmerby IF beskriver sig själva som en breddförening, där man vill stimulera ungdomar att träna och idrotta så mycket de vill och har motivation till. I föreningen finns ett 70-tal ideellt arbetande ungdomsledare, som med sitt arbete bidrar till att Vimmerby IF kan vara med och ta ett stort socialt ansvar för ungdomarna på orten.

Insatser för ungdomar med invandrarbakgrund

Vimmerby IF har för tredje året bedrivit ett projekt för flickor i åldern 8-13 år med invandrarbakgrund. Ett projekt som kommit till med hjälp av medel från Idrottslyftet. Verksamheten bedrivs inomhus under perioden höst-vinter-vår och till projektet har man rekryterat ledare, som även de har invandrarbakgrund, något som varit en framgångsfaktor i projektet.

Vimmerby IF har de senaste 7-8 åren, på initiativ av ordföranden Magnus Budo Ericsson, regelbundet slussat in asylsökande ungdomar i sin verksamhet. Många av föreningens ungdomslag har en stor andel barn med utomnordisk härkomst.

Fotboll för alla

Några av deltagarna i VIF:s verksamhet för funktionshindrade. Stående fr v: Dick Berg, Tom Ellingsworth, Martin Adolfsson, Magnus Budo Ericsson (ledare). Sittande: Nicklas Johansson. (Foto: Vimmerby IF)November 2009 startade Vimmerby IF träning för funktionshindrade ungdomar i åldern 15-30 år. Ungdomarna får tillfälle att aktivera sig fysiskt, men också delta i ett nytt socialt sammanhang där de entusiasmerande ledarna har fått deltagarna att göra stora framsteg.
Antalet utövare ökar för varje månad i detta projekt, som till viss del även det har finansierats via Idrottslyftet.

Bullerby Cup

Vimmerby IF:s stora ungdomsturnering Bullerby Cup är ett känt begrepp inom fotbollsrörelsen, framför allt i södra Sverige. Turneringen har arrangerats sedan 1977 och samlade i år mer än 3 000 deltagare från 192 föreningar. Knappt 500 av Vimmerby IF:s drygt 1 200 medlemmar arbetar som funktionärer under Bullerby Cup.

Mer än bara bredd

Vimmerby IF är, som nämnts ovan, i första hand en breddförening, men ur föreningens verksamhet kommer också regelbundet spelare som kvalificerar sig för distriktslag och ungdomslandslag. Den mest omskrivna Vimmerby-fostrade spelaren är Kosovare Asllani, som numera återfinns i damlandslaget och under året också har prövat vingarna i den amerikanska proffsligan.
Föreningens herrlag var i år nykomlingar i division 2 östra Götaland där man placerade sig på sjätte plats och med god marginal klarade nytt kontrakt.
Vimmerby IF är dessutom svenska mästare i Futsal 2010 på herrsidan och var därmed också Sveriges representant i årets upplaga av Uefa Futsal Cup.

Anläggningar

Vimmerby IF har länge arbetat för att få till en konstgräsplan och fick förra hösten gehör för sina önskemål hos kommunen. Kommunen bygger planen och Vimmerby IF arrenderar.
Föreningen har också slutit ett avtal med kommunen om att överta driften av hela idrottsanläggningen, som också inkluderar ett flertal 11-manna, 7-manna och 5-mannaplaner.
Sammantaget betyder detta att Vimmerby IF skapar bättre förutsättningar att framöver kunna bibehålla och förhoppningsvis utöka sin redan omfattande verksamhet.

Stiftelsen
I Stiftelsen Gunnar Nordahls Minnesfond sitter Gunnars son Thomas Nordahl, Björn Ahlberg, tidigare styrelseledamot Svenska Fotbollförbundet, och som ordförande chefsjuristen Krister Malmsten, Svenska Fotbollförbundet.

Kriterier
Sökanden, som kan vara enskild person eller förening, ska genom "utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt ha främjat ungdomsfotbollen i Sverige".

Tidigare mottagare av Gunnar Nordahl-stipendiet

1996 Moheds SK
1997 Gamla Upsala SK
1998 ej utdelat
1999 Ingelstads IK
2000 Husqvarna FF
2001 IFK Timrå
2002 Karl-Åke Olsson, Vittsjö GIK
2003 Åkersberga BK
2004 Lidköpings IF
2005 BK Derby
2006 Roger Hallqvist, Valbo FF
2007 Qviding FIF
2008 IFK Göteborg
2009 IF Lödde