Gunnar Nordahl-stipendiet 2013 till IFK Tumba FK

Stipendium ur Gunnar Nordahls minnesfond delas årligen ut till person eller förening som genom utomordentliga insatser på ett förtjänstfullt sätt har främjat ungdomsfotbollen i Sverige.
2013 års stipendium har tilldelats IFK Tumba FK för arbetet med kampanjen "Rött kort mot rasism" som bland annat manifesteras genom fotbollsturneringen Tumbakicken. Stipendiet delas ut i samband med Fotbollsgalan i Globen den 11 november.

IFK Tumba FK- Det här är ett föredömligt arbete för att motverka rasism som är helt i linje med UEFA:s resolution "European Football United Against Racism", säger stiftelsens ordförande Krister Malmsten.

- Väldigt roligt och ännu ett fint erkännande för det arbete vi bedriver. Som förening ser vi socialt engagemang som en framgångsfaktor. Vi ska fostra fotbollsspelare som ska fungera i många sociala sammanhang – i föreningen, laget, skolan och i samhället. Då finns det inte plats för rasism, säger IFK Tumba FK:s ordförande Johan Goike.

IFK Tumba FK har 13 ungdomslag och totalt 500 aktiva spelare. Föreningen har tagit beslutet att visa sitt sociala engagemang genom ett aktivt arbete mot rasism.

2009 arrangerade man för första gången ungdomsturneringen Tumbakicken, en turnering som vuxit till att omfatta 80 lag 2013. Mottot för Tumbakicken är "Ge rasismen rött kort" och arrangemanget genomförs med samverkansstöd från Botkyrka kommun, sponsorer och grannföreningar. I år fick samtliga deltagare en medalj utformad som ett smycke med budskapet "ge rasismen rött kort".

IFK Tumba FK:s samhällsengagemang har tidigare även prisats med Mångkulturellt centrums KP Arnoldsonpris samt Stockholms Idrottsförbunds och Svenska Sportjournalistförbundets Fair Play-pris.

STIPENDIATER 1996-2013