Kontrastrika dagar och viktig månad

Sitter på Arlanda på väg mot Luleå och ett sedan länge inbokat Fotbollsforum där Norrbottens Fotbollförbund bjudit in sina föreningar för att prata om den regionala fotbollen och föreningarnas utveckling. Viktig dag för Norrbotten, men också för vår fotboll som helhet. Vi vill ju vara Nationalsporten för alla överallt och då måste vi anstränga oss för att skapa så bra förutsättningar som möjligt, överallt. Jag ska prata om mina första 19 månader som ordförande och kring de viktiga utvecklingsfrågor vi adresserat i vårt strategidokument.

Idag avslutas också Superettan med en mängd oerhört viktiga matcher för såväl topp- som bottenstrid. Spännande eftermiddag väntar!

Imorgon reser jag till Malmö och Swedbank Stadion för att, tillsammans med vår Hedersordförande Lennart Johansson och SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson, dela ut guldmedaljer och Lennart Johanssons pokal till Malmö FF. Stort grattis i förväg till MFF för en stark säsong.

Den senaste veckan har inneburit två viktiga segrar för Pia och damlandslaget. Full pott, nio poäng, och 8-0 i målskillnad ger ett mycket bra utgångsläge inför den fortsatta resan mot VM i Kanada 2015.

Det främsta VM-fokuset har annars varit på Roland Larssons P17-landslag som gått fram som en varm kniv i en smörask nere i Förenade Arabemiraten. Blev trea i EM i maj och kvalificerade sig tillsammans med Ryssland, Italien, Österrike, Slovakien och Kroatien som UEFA:s representanter i VM som pågår för fullt. Fick en drömlottning i gruppspelet..och då menar jag mardröm! Att möta titelförsvararna Mexiko, storfavoriterna Nigeria och ett svårspelat Irak var en synnerligen tuff uppgift. Ingen kunde väl tro att laget skulle vara klar för åttondelsfinal efter bara två gruppmatcher, men så var det. På plats nere i Arabemiraten har otaliga fotbollspersonligheter talat sig varma för Sveriges match mot Nigeria. Det var enligt många bland de bästa matcher de har sett. Jättekul!

Till åttondelsfinal tog sig Italien, Ryssland, Österrike och Sverige från Europa, men när dessa matcher var över visade det sig att Sveriges seger mot Japan innebar att våra egna killar var ensamma om att kvalificera sig till kvartsfinal från Europa. Och igår slogs Honduras ut i kvarten. Senare idag får vi veta om det blir en repris på gruppspelsmatchen mot Nigeria i tisdagens semifinal. Laget med Roland Larsson som förbundskapten har gjort en bragd i FIFA U17-VM och oavsett hur det går i tisdagens semifinal väntar medaljmatch fredagen den 8 november i Abu Dhabi. Vilken resa detta gäng har gjort och var så säkra den slutar inte här. Vi kommer att få se mera av de här killarna.

November blir en viktig månad för svensk fotboll och då tänker jag dels på det som redan nämnts, men visst börjar pulsen redan höjas lite inför tisdagens playoff-trupputtagning och de väntande matcherna mot Portugal. Härligt, men nervöst!

Nu är det dags att dra sig mot gate 41 och äntra resan mot Luleå och Fotbollsforum.

Karl-Erik