Visar alla under 2015 → Mars

30 mar 2015

Årsmöten, kongresser och en hel del fotboll…och imorgon är det Sverige-Iran på Friends!

En av de mer intensiva månaderna i rollen som förbundsordförande närmar sig sitt slut och efter sju distriktsårsmöten, ett förbundsmöte och en UEFA-kongress känns det riktigt gott att våra matcher nu hamnar i fullt fokus.
Damerna gjorde en fin Algarve Cup och satte sig i respekt inför VM, U21-landslaget slog Serbien på bortaplan, tyvärr lyckades inte Rosengård och Linköping gå vidare i Champions League och så tog våra killar i A-landslaget en oerhört viktig seger i årets EM-kvalupptakt mot Moldavien borta. Stabilt och säkert! Nu väntar match mot Iran på Friends Arena imorgon, tisdag. Så här skrev jag om matchen i en blogg den 16 december 2014:

Idag är det biljettsläpp till matchen Sverige-Iran den 31 mars och det är, har jag förstått, kanske den allra bästa julklappen för de svenskar med iranskt ursprung som i stora skaror bor och verkar här i Sverige. Vi möter Iran för första gången i samband med matchen i mars och i överenskommelsen med Iran ingår också en flicklandskamp 2016. Flicklandskampen är ett utmärkt medel för oss i vår ambition att nå fler tjejer med utländsk bakgrund till vår sport. Vi ser framemot dessa båda matcher. Tjejers situation inom idrotten och regimens agerande lämnar i många stycken övrigt att önska, men vi ser denna match som viktig för det iranska folket och framförallt för alla de med iranskt ursprung som bor här i Sverige. Det iranska landslaget är inte regimens landslag och deras assisterande tränare är öppet oppositionell.

Jag får oerhört många mail och ofta kritiska synpunkter när fotbollsintresserade tycker att vi gjort felbedömningar av olika slag. Det kommer också en hel del berömmande mail när saker och ting faller på plats och blir riktigt bra. Jag har dock aldrig fått så många positiva mail som i samband med att matchen mot Iran annonserades. Från föreningar, enskilda och företagare med iranskt ursprung som vill hjälpa till och framförallt komma över biljetter till matchen. I min gamla förening, Lindås BK i Småland, spelade Korosh som kom som flykting till Sverige för många år sedan, från just Iran. Korosh sa när vi hörde av varandra att nu Karl-Erik måste ni bygga ut Friends Arena för det kommer 70.000 iranier till matchen i mars.

Imorgon är det alltså dags och det kommer att bli en fin upplevelse. Över 30.000 biljetter är redan sålda och tusentals svenskiranier, såväl män som kvinnor, kommer att ta chansen att se sina landslag. Samtidigt dyker frågorna om regimen i Iran upp, om kvinnoförtryck och behandlingen av oliktänkande. Det visste vi naturligtvis och det är bra att strålkastarljuset riktas mot detta. Och jag och styrelsen har inga som helst problem att svara även om frågorna hittills varit förvånansvärt få.

Landslaget är väldigt tydliga i att fördöma all form av kvinnoförtryck och andra demokratiska inskränkningar och understryker vikten av alla människors lika värden.

Det är bra, tycker jag.

Vi anser att fotbollen ska vara inkluderande och inte exkluderande. Vi tror inte att alternativet att i n t e spela eller att rentav ställa in matchen är bättre för demokratirörelsen i Iran. Tvärtom. Genom matchen sätter vi ljuset på och får anledning att diskutera en del av de demokratifrågor som vi annars inte hade haft anledning till att samtala om.

I vår överenskommelse med Iran har vi också ett löfte som jag noterade redan i min decemberblogg, om ett utbyte på flicklandslagssidan, ett iranskt flicklandslag kommer att komma hit för att spela landskamp mot Sverige. Det känns väldigt bra!

Nu ser vi framemot morgondagens landskamp!

Karl-Erik

8 mar 2015

Vi vill få fler att spela längre!

Det blev en bra lördag igår. Resan till Faro och Algarve Cup gick bra och efter att ha kontaktat flera fotbollsledare från flygplatsen i Bryssel, vid mellanlandningen, så var känslan att det första stora derbyt gick bra... Och då lägger jag inga värderingar på slutresultatet för där finns det säkert olika uppfattningar.

Vän av ordning är säkert kritisk på en del punkter, men förberedelserna som AIK och Hammarby gjort var omfattande och br. Polisen beslutade sig för att satsa på förebyggande arbete och eftermälet handlar i huvudsak om matchen och det känns bra. Vårt format på Svenska cupen med gruppspel som säsongsupptakt är en stor succé.

Jag har vid samtliga distriktsårsmöten som jag medverkat vid, sex stycken så här långt, bl a talat om den oerhört stora mängd killar och tjejer som tränar och spelar fotboll när de är åtta, nio år gamla samtidigt som väldigt många har slutat i de övre tonåren. Cirka 50 % av killarna och 20 % av tjejerna lirar fotboll i nio års ålder. När de är tio år äldre har dessa siffror sjunkit till 11 % respektive 4 %.

Har de slutat gilla vår idrott? Har de tröttnat på att träna? Vad beror det på?

Efter att ha pratat med många ungdomar är jag säker på att de fortfarande gillar fotboll och att de också gärna tränar, MEN de som väljer att sluta vill gärna ha en lite mer motionsinriktad fotboll av "lightkaraktär".

Jag träffade några ungdomar i min hemstad som själva bokat tid i en av idrottshallarna för att ett par timmar i veckan, i egen regi, träna och spela. Jag tycker att vi borde ha plats för dessa ungdomar i våra föreningar och kanske vi borde ha en motionskommitté i varenda fotbollsklubb för de som vill träna och spela, men under lite enklare former.
Om vi skapar förutsättningar för det så behåller vi fler i verksamhet, vi får ett bredare underlag för ledarrekrytering, vi har en tätare kontakt med framtidens fotbollsåskådare och, vem vet, några av dessa killar och tjejer kanske vill börja tävla och träna "på riktigt" igen.

Visst är våra tävlingar och vårt seriespel en stor del av kryddan i vår idrott, men i en tid när fler och fler tänker på hälsa och välmående så bör vi ta plats även på den arenan och det för att vi värnar om både individ- och samhällsutveckling, men också rent krasst för att vi tror att vi kan spela en roll för att fler ska må bättre och därmed är vi en aktör för ett friskare Sverige. Folkhälsa och idrott är intimt sammanflätade med varandra och vi kan bidra till att stärka denna fläta!

När får vi se en folkhälsosektion eller en motionssektion som en självklar del i förbund och föreningar? Lika givet som en fotbollssektion som sliter med uppgiften att få ett starkt lag som konkurrerar om poäng och seriesegrar.

Det ena behöver inte förta det andra!

Karl-Erik

5 mar 2015

Årsmötestätt och ångestfyllt igår kl 17.03!

Vi börjar väl med gårdagen och den tydliga ångest som spred sig runt kl 17.03 igår eftermiddag. Det var öppet hus i det svenska försvaret och de tyska tjejerna tilläts botanisera i lugn och ro. Innan matchuret hade passerat det första lite större strecket stod det redan 2-0 till Tyskland. Puh!
Torsten Flincks melodifestivallåt som släpptes för några år sedan hade den perfekta titeln för vad som sedan hände i matchen…."Jag reser mig igen…." Och det var precis vad varenda spelare i det svenska laget gjorde. Matchen slutade med en synnerligen imponerade och meriterande 4-2 seger mot omöjliga Tyskland. Oerhört starkt jobbat och jag ser fram emot att komma ned till Algarve och se de båda avslutande matcherna på plats!

Annars är det årsmötestäta tider just nu. Ikväll på väg till det femte distriktsårsmötet under senaste veckan och på lördag förmiddag är det dags för årsmöte nummer sex. Började förra onsdagen i Göteborg där Bert Andersson blev omvald och samma sak hände i Skövde där Gerhard Sager på nytt fick förtroendet att leda Västergötlands fotbollförbund.

Ordförandebyte i ÖrebroI måndags styrdes kosan till Örebro där Raul Björk avgick efter 22 år som ordförande. Han efterträds av Anette Karhu, som med en synnerligen gedigen fotbollsbakgrund både på och utanför spelplanen tar över ordförandeklubban. Kul att direkt höra Anettes ambition om att Örebro läns fotbollförbund ska göra sitt för att Mål och strategidokumentets ambitioner ska förverkligas. Här intill ser du Raul och Anette flankera mig efter avslutat årsmöte i Örebro.

I tisdags var det så dags för Stockholms Fotbollförbunds årsmöte och där avtackades Ylva Johansson efter några framgångsrika år som ordförande. Ylvas uppdrag som minister gör det svårt att kombinera med uppdraget som distriktsordförande. Vi vet dock att Ylva kan göra mycket nytta för fotbollen i sin nya roll och att när suget och möjligheten kommer tillbaka finns det alltid plats för sådana som Ylva. Så lycka till och välkommen tillbaka!

Ylva ersätts av Lars Ekholmer, som med en gedigen bakgrund av fotboll och ledarskap både inom elit och bredd, kommer att bli en mycket bra ersättare till Ylva.

Ikväll är det dags för ytterligare ett årsmöte, nämligen i Småland. Kosan styrs mot Växjö på eftermiddagen idag och "turnén" avslutas i Lund på lördag när Skånes FF har sitt årsmöte. Ikväll blir, med all säkerhet, Håkan Danielsson omvald och på lördag avtackas Khennet Tallinger efter 21 år på posten i Skåne.

Stort tack för positiva mötesupplevelser. Lycka till ni som blivit omvalda och varmt välkomna ni som är och blir nyvalda och hjärtligt välkomna i gänget.

Karl-Erik