Visar alla under 2014 → Maj

30 maj 2014

Norrlandslägret en manifestation när fotbollen är som bäst!

Jag brukar säga att mitt uppdrag är fullt av kontraster och det kan man verkligen säga att de senaste dagarna är ett bevis på. Från det häftigaste man kan uppleva i klubbfotbollen, finaler i Champions League, till jubileumslandkamp mot Danmark i anrika Parken är steget ganska långt i alla bemärkelser till Norrlandslägret i fotboll.

Reste igår med buss, tåg, buss, tåg och bil från Stockholm till Junsele i Ångermanland. Junsele ligger inte så långt från landskapsgränserna till Jämtland och Västerbotten och här arrangerades det 27:e lägret i ordningen. Lägergeneral under alla år har varit eldsjälen Sven Lundberg och hans samarbete med bl a Junsele IF möjliggör detta arrangemang.

15-åriga fotbollstalanger från våra sju nordligaste distrikt är samlade i fyra dagar, både killar och tjejer, för att slipa på detaljer både tekniskt men framförallt taktiskt.
Distriktens instruktörer tillsammans med Svenska Fotbollförbundets dito leder, instruerar och bidrar till en härlig utvecklingsmiljö. Dessa distriktslag tränar och matchar mot varandra med fokus att finslipa inför Elitlägren i Halmstad om ett antal veckor.

Jag fick förmånen att igår inviga lägret och prata till de cirka 350 lägerdeltagarna. Det är en fantastiskt fin manifestation och en go´ känsla att möta ett helt sporthallsgolv fullt med förväntansfulla och målinriktade ungdomar. Lägg därtill att varje distrikt plockat med sig ett par unga lovande domare som drillas och inspireras tillsammans med övriga spelare och ledare, så förstår alla att det är en fin fotbollsutvecklingsmiljö i Junsele denna helg.

Innan hemresan hann jag titta till några av matcherna och såg ett starkt flicklag från Jämtland-Härjedalen möta Hälsingland. Therese Olsson, Ope IF, firade stora triumfer på sin högerkant för sitt Jämtland-Härjedalen och låg bakom det mesta i anfallsväg för sitt lag. Snabb, teknisk och med bra speluppfattning.
Såg sedan en stund när Ångermanlands pojkar mötte Gestrikland och när jag lämnade stod det 0-1. Målet var ett tekniskt skickligt nummer av Admir Suljic, Sandvikens IF, som i kamp med ett par hemmaförsvarare gjorde mål.

Lägret avslutas på söndag och jag kan bara gratulera alla inblandade till en fin manifestation för svensk ungdomsfotboll och tacka för att jag blev inbjuden.

Karl-Erik

24 maj 2014

Lissabon – hit riktas världens fotbollsögon!

I förrgår var det Champions League-final för damerna och Tyresö kämpade väl och gav fjolårsvinnarna Wolfsburg en match ända in i slutsekunderna.
Min tyske kollega, Wolfgang Niersbasch trodde på 4-4 igen! Han hoppades det när Tyresö ledde med 2-0 och 3-2, men fruktade det i slutsekunderna när Wolfsburg ledde med 4-3. En fin propaganda för fotboll och en riktigt spännande match.

Idag är det dags för Madrid-derby och jag har precis kommit tillbaka från arenan efter att, på UEFA:s uppdrag, lett organisationsmötet inför matchen. Där har vi gått igenom ALLT!
Har fått hedersuppdraget att vara UEFA:s matchdelegat under kvällens final och det känns fantastiskt hedrande och roligt. Förberedelserna har fungerat fint och det är en positiv spänning i luften.

Jag inledde mötet med att berätta två händelser från min internationella domarkarriär där såväl Atletico Madrid som Real Madrid fanns med i bilden.
1997 dömde jag Atletico Madrid mot PAOK Saloniki i UEFA-cupen. Det blev en klar hemmaseger med 5-2, men det som var snackisen efter matchen var Christian Vieris mål där han efter att ha lurat målvakten skruvade in bollen från kortlinjen nästan vid hörnflaggan och in i mål. Spektakulärt! Kolla på det på YouTube så får du se hur grundlurad målvakten blev efter att han missbedömt farten på bollen.

YouTube:
Vieris mål mot PAOK

Minnet kopplat till Real Madrid var från min allra första Champions League-match som domare, Sturm Graz mot Real Madrid 1998. Ösregn i Graz och den nya arenan, som då hette Arnold Schwarzenegger-stadion, var helt vattensjuk. Vi beslutade att ställa in och spela matchen dagen efter. Många påtryckningar och ett svårt beslut lades på axlarna hos domarteamet, men det blev rätt.
Matchen spelades dagen därpå och min nuvarande ordförandekollega i Kroatiens Fotbollförbund, Davor Suker, gjorde ett snyggt mål. Real Madrid vann med 5-1 på bortaplan.

Efter denna korta inledning gick vi igenom alla relevanta punkter inför kvällens match och nu väntar jag och resten kring matchen bara på att klockan ska gå så vi får sparka igång Europas häftigaste fotbollsmatch under 2014.

Otroligt inspirerande att vara med så nära inpå en så stor fotbollsmatch!

Karl-Erik

11 maj 2014

Bullaren och Burundi – intressanta fotbollsmöten veckan som gått!

– Vet du vad domaren heter som dömer matchen, frågade jag på Sparvallen i Tanumshede?
– Nej, men han är "Bulling" blev svaret!

Dialogen utspelades i onsdags när jag såg en ungdomsmatch mellan Tanum/Hamburgsund/Bullaren och IK Oddevolds P -99. Lillgrabben hade födelsedag och den firades med en 2-1 seger och en fotbollskorv i kiosken. Ja, nu tycker ni väl att familjen Nilsson är mer är lovligt fotbollsnördiga, men vi har firat Filip på riktigt också!

Sparvallen i Tanumshede, något år gammal, har en toppmodern konstgräsplan och dessutom naturgräsplanen alldeles bredvid med fina möjligheter för friidrott med bl a nya löparbanor. Ett utmärkt exempel på en satsning som gynnar flera idrotter och med skolan som närmaste granne blir nyttjandet optimalt, både dag och kvällstid.
Grattis alla kloka och framsynta beslutsfattare som gjort detta möjligt.

Domaren då? Jo, han är ett exempel på en ung idrottsledare som engagerar sig på sin fritid till nytta för många. Jag fastnade för hans energi, vilja att förklara för spelarna och hans oerhörda ambition att vara så nära som möjligt för att det skulle bli så rätt som möjligt.
Jag nöjde mig inte med att veta att han är "Bulling", för så heter det ju i Bohuslän om man är från Bullarebygden. Jag pratade med honom efter matchen och han berättade att han är 20 år och heter Emil Kjellkvist och kommer, mycket riktigt, från Bullarebygden!
Emil bidrog till att göra Filips födelsedag och min fotbollsupplevelse lite bättre genom att visa vilja och engagemang och dessutom en ärlig och uppriktig ambition att fostra de unga, heta, tonåringarna. Bra jobbat, Emil!

Nästa dag bar det av till Växjö och tre viktiga poäng i jakten på den åtråvärda VM-biljetten till Kanada nästa år. Full pott och inget insläppt mål, men nu gäller det att ladda om och ta sig an den svåraste uppgiften hittills nämligen Skottland borta.
I juni är det dags och låt oss hoppas att nollan fortsatt är intakt efter denna match. Då har vi skapat ett ypperligt läge inför avslutningen av kvalet.
Bra jobbat, Pia och dina spelare och ledare!

I samband med matchen i Växjö hade vi besök från Burundi. Tre herrar dök upp i vårkylan med endast lätta sommarkavajer och tunna skjortor. Vi fick chansen att berätta om Sverige och svensk fotboll och när man träffar företrädare för ett av världens fattigaste länder får man onekligen perspektiv på våra egna problem!
Min kollega heter Reverien Ndikuriyo och är relativt nyvald. Matchen i Växjö var den första internationella match han sett utanför Burundis gränser. Han var mäkta imponerad över det svenska spelet och gladdes åt passningsspelet.

När vi förde dialog om fotbollens utmaningar i hans hemland blev vi varse vilka problem som finns hos dem. Huvudstaden Bujumbura har en riktig fotbollsanläggning och där spelas alla matcher, både landslag och klubblag. De har på en befolkning på 10 miljoner invånare endast 10 000 registrerade spelare, men naturligtvis många fler som spelar, främst på gatan under primitiva former. De lider brist på precis allt, men de har en vilja att vilja utvecklas. De är helt övertygade om att i ett land som varit krigsskådeplats och där det funnits svåra klanstrider så är fotbollen förenande och det finns inget i Burundi som förenar som deras landslag. Närmast väntar matcher i kvalet till afrikanska mästerskapet och i det första dubbelmötet väntar Botswana.

Efter att ha tillbringat några timmar med våra fotbollsvänner från Burundi så kan vi konstatera att vi lever i en mycket säker och trygg del av världen och att deras utmaningar är av ett helt annat slag än våra...
Några fotbollar och ytterligare någon fotbollsplan för att slippa gatan som spelplats, vore inte så dumt, avslutar Reverien, innan vi åker till matchen på Myresjöhus Arena i Växjö. En arena vars motstycke inte finns i Burundi...

Karl-Erik