Visar alla under 2014 → September

20 sep 2014

Blytung förlust utanför planen igår!

September månad har börjat oerhört bra, både på och utanför planen. Seger för herrar A och poäng i EM-kvalupptakten, två vinster för herrar U21 och playoff säkrat. Två segrar för A-landslaget damer och VM-biljetterna hemma. Dessutom beslut i UEFA om gruppspel i futsal i januari 2015.
Sedan kom en blytung förlust igår strax före halv två...

Vi blev ratade av UEFA:s Exekutivkommitté och får inte vara med och arrangera EM 2020. Tekniskt sett hade vi ett mycket bra bud och var rekommenderade av administrationen, men beslutet blev inte så.
I det korta perspektivet känns det tungt och svårförståeligt. Vi måste självklart analysera detta och även om framtidsfunderingarna börjar krypa på så är det ännu för tidigt att börja djupanalysera.

Jag vill gratulera alla de tretton värdstäderna och önskar dem all framgång. Ett extra grattis till våra danska vänner. Vi hoppades att såväl Stockholm som Köpenhamn skulle få vara arrangörer och i ärlighetens namn så trodde vi att om det bara blir en arrangör från Skandinavien då ligger vi själva bäst till.
Jag kunde, ärligt talat, inte drömma om att vi skulle förlora i en omröstning mot Parken i Köpenhamn och framförallt inte med 13 mot 3!
Nu blev det så och det är bara att lyfta på hatten och gratulera.

Jag vill passa på att tacka alla som kämpat för att vi skulle nå målet. Våra vänner i Solna, i Stockholm och på Friends Arena och självklart alla på vårt kansli med Göran Havik i spetsen. Ni har gjort allt som kan förväntas. Tack!

Vi kommer efter detta resultat att än mer engagera oss för att nå ett av våra strategiska mål som säger att vi ska ta plats i de internationella forum där strategiska och viktiga beslut fattas. Det är angeläget.
Dessutom ska vi engagera oss i att konkurrera om andra internationella arrangemang och kommande intressanta fotbollsfinaler.

Vår besvikelse ska vändas till fortsatt konstruktivt arbete på den internationella fotbollsarenan och än en gång, i besvikelsens stund, grattis ni som blev utsedda och inte minst kollegorna i Köpenhamn.

Karl-Erik

11 sep 2014

Viktigt (väg-)val för Sverige

I juninumret av Magasinet Fotboll redovisade Björn-Anders Larsson, Idrottsekonomiskt centrum, att svensk fotboll i faktiska värden ger samhället åtta miljarder kronor i nytta! Hans beräkningar innefattar ideellt arbete i föreningar och förbund, tv, landslag och arenor i det han kallar fotbollssektorn.
Det är en mycket viktig siffra och faktor f ö r svensk fotboll i samhällsdebatten.

Från tid till annan får vi kritik för "fotbollens krav". De bedöms som orimliga då framförallt våra elitlag måste ha arenor där elitfotboll kan genomföras och utvecklas så att vi behåller vår dragningskraft som skänker miljontals svenskar glädje (ja, även anläggningsförhoppningar från föreningar längre ned i seriesystemet).

Riksidrottsförbundet har gett undersökningsföretaget
CMA i uppdrag att analysera Kommunernas stöd till alla idrottsföreningar. 5,4 miljarder årligen, vilket är drygt tre gånger så mycket som statens stöd på cirka 1,7 miljarder,
visar sammanställningen.
I samma undersökning säger 44 procent av kommunerna (140 stycken)
att de har minskat sitt ekonomiska kontantstöd till idrotten jämfört med 2013. 41 procent har ökat sitt stöd. Minskningarna redovisas större än ökningarna. Kommunernas sammanlagda föreningsbidrag har sedan 2008 minskat med cirka 120 miljoner.

Detta är allvarligt! Fotbollens positiva påverkan på människors hälsa och fritid, för tjejer och killar, unga och gamla från världens alla hörn är känd. Alla våra 3.189 föreningar är precis lika viktiga, från norr till söder, med olika ambitioner och förutsättningar. Karriären startar inte sällan i en liten förening utanför storstäderna. Och i våra mest tätbefolkade områden minskar ytorna för fotbollsspel. Våra ungdomar drabbas när stödet från samhället minskar.

Vi har en särskild arbetsgrupp för frågor kring land och stad och därigenom engagerar vi oss bland annat i projektet Landsbygdsutveckling.
På landsbygden är våra föreningar ofta "navet" i olika samhällsengagemang. Vår och E.ON:s Energifond ger breddföreningarna möjlighet att få bidrag till att ställa om till alternativa och mindre kostsamma energikällor. Varje år satsar vi miljoner i vår Anläggningsfond, som ger föreningar bidrag till nya eller restaurerade anläggningar.

Idrotten och därmed även fotbollen tappar utövare, inte minst i tonåren. Det är konkurrens om ungdomarna i dag, bland annat från datorer, appar, tv och sociala medier. Därför är det sällsynt viktigt att våra politiker inte bara påpekar att möjlighet att idrotta finns, utan även satsar medel som ger mångdubbelt tillbaka för att undvika framtida hälsoproblem.
Minskat stöd innebär troligen höjda deltagaravgifter och mer ideell kraft och risk för att föräldrar inte har råd med att deras barn idrottar.

Glädjande verkar nu alla partier överens om ökad tid för idrott i skolan, som vi vet både ger bättre skolresultat och hälsa, samt ingång till föreningsidrotten.
Oavsett hur val till riksdag och kommun slutar, så är fotboll och idrott beroende av stödet från stat och kommun och värd mer respekt totalt sett.

Fråga dina politiker kring hur de ser på stödet till idrotten – och gör det innan valet den 14 september!

Karl-Erik

6 sep 2014

September är möjligheternas månad

September – möjligheternas månad har fått en kanonstart!

I torsdags vann vårt herrlandslag med 2-0 i EM-kval genrepet mot Estland. Skönt att få hålla nollan, skönt att vinna och skönt att Zlatan slog det 82 år gamla målrekordet på 49 fullträffar. Sven Rydell har innehaft rekordet sedan 1932 och nu var det dags för Zlatan att passera med sina två mål mot våra baltiska vänner. Vi var med om en milstolpe i svensk fotbolls historia.

Igår var det dags för våra yngre herrar att ta möjligheten att kvalificera sig till sommarens EM-slutspel för U-21 landslag. 3-0 mot Grekland på ett Örjans Vall som badade i sol. Härlig fotbollskväll. 0-0 i paus efter ställningskrig och sedan en förlösande frispark från John Guidetti och därefter två kliniska avslut från Isaac Kiese Thelin. Ingen tvekan om att kvalificeringen till Champions League efter den heroiska insatsen mot Salzburg stärkt självförtroendet hos MFF-spelarna. Filip Helander var klockren defensiven och Isaac iskall i avsluten och stark i närkampsspelet och visst visade även Emil Forsberg gott självförtroende i riktiga A-debuten mot Estland. Jättekul!

Nu väntar Österrike borta på måndag för Erik och hans mannar och Håkan Ericsons U 21-gäng avslutar sitt kvalspel på tisdag på Örjans Vall mot Turkiet och EM-drömmen lever. Hoppas verkligen att publiken kommer till Örjans Vall på tisdag kväll och hejar fram nästa generations storspelare. Det är de värda och en stark 12.e spelare på läktaren kan göra skillnad…

När grabbarna pustar ut och laddar för kommande matcher samlar Pia Sundhage sina tjejer för avgörande matcher mot Bosnien/H och Skottland. Vi sitter i förarsätet och möjligheterna att ta oss till VM i Kanada är goda, men jobbet måste göras och vinsterna måste kammas hem. Såg jättebra ut i Polen vid förra VM-kvalmatchen så med samma inställning så räknar jag med att VM-biljetten är klar på kvällen den 17 september.

Kvällen före är det en efterlängtad match för hela den svenska fotbollsrörelsen, ja till och med för hela den svenska idrottsrörelsen. Malmö FF möter Juventus på bortaplan i första gruppspelsmatchen i UEFA Champions League. Otroligt starka insatser i kvalspelet i allmänhet, men mot Salzburg i synnerhet gav oss denna möjlighet.
Åge Hareides taktiska skicklighet tillsammans med spelare som var beredda att offra allt och dessutom med ett publikstöd av gigantiska mått gav denna viktiga seger. Vi har många härliga matcher att se framemot. Grattis Malmö och tack för att ni gett oss alla denna härliga fotbollshöst.

Samma vecka den 19 september är det en annan viktig händelse för svensk fotboll. UEFA beslutar då vilka som ska arrangera EM 2020. Vi har ett starkt koncept och jag tror att vi kommer att bli en av 13 arrangörer. Friends arena tillsammans med Stockholm/Solna hoppas få stå värd för fyra matcher sommaren 2020, tre gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal. Vi håller tummarna!

Beträffande evenemang så har redan UEFA fattat ett viktigt beslut denna månad. Ett av gruppspelen i EM i Futsal kommer att spelas i Sverige. Skövde står värd för detta på nyåret 2015. Spännande milstolpe också för denna, för oss relativt, nya intressanta sport. Fina matcher väntar i januari 2015.

Ja, utan tvekan är september månad en månad med många viktiga händelser och möjligheter. Starten kunde inte varit bättre med två vinster för A och U 21 samt beslut om ett Futsal-arrangemang. Nu hoppas vi att fortsättningen på månaden blir lika positiv!

Trevlig helg hälsar
Karl-Erik