Visar alla under 2013 → November

18 nov 2013

Drömmen om VM lever och en del andra drömmar också!

Ännu en intensiv fotbollsvecka är tillända och söndagskvällen lägrar sig. Reste hem med charterflyget från Lissabon och landade på Arlanda 05.20 i lördags morse. Något mosig under lördagen, men nu börjar livsandarna åter vakna. Fredagens match i Lissabon var en i många stycken härlig upplevelse. Jag kände mig ovanligt lugn inför matchen och kände riktigt bra vibrationer. Nästan oroväckande bra…

Första halvlek var mycket bra och vi höll spelet jämnt i långa stunder med tre riktigt bra målchanser för Johan, Sebastian och Kim. Tänk om vi fått ett mål, så gott det hade varit. Mina portugisiska vänner var något skärrade i paus och kände att VM-platsen var mycket längre bort än de trott inför matchen. Vi höll ut i andra halvlek ända tills slutminuterna och detta i en halvlek som blev mycket svårare för oss än den första. 1-0 är ett helt OK resultat som gör att VM-drömmen lever och att tisdagens match blir oerhört spännande. Vi skapade tre högkaratiga målchanser nere i Lissabon och det och mer därtill kan få klara hemma på Friends Arena.

Tyvärr så har inte denna match och drömmen om VM varit den enda drömmen under de senaste dagarna. Drömmarna från Fotbollsgalan från i måndags lever fortfarande starka.

Min känsla var att detta kanske var en av de bästa Fotbollsgalor vi arrangerat och kanske den mest jämställda någonsin och vi har fått mycket fin feedback från Galan som helhet. Den prestation som Anders gjort, och frågan är om någon manlig fotbollsspelare kan upprepa detta, var värd all hyllning och respekt och det var det som var syftet i måndags.

Avslutningsvis, så var det inga efterhandskonstruktioner i tisdags. Vi hade varit tydliga när det gäller vårt damlandslag. Vi tänkte dock att Therese Sjögran kan hyllas vid ett annat tillfälle, det kommer ju flera möjligheter. Detta var med facit i hand inte den bästa lösningen, men med en tydlig och klar kommunikation kanske reaktionerna blivit helt annorlunda. Nu kan vi inte gräva ner oss mer i detta utan måste gå vidare och låta andra drömmar ta oss framåt. Till exempel drömmen om Brasilien

Karl-Erik

6 nov 2013

Om Friends Arena och SvFF

Angående Friends Arena, och en laddad fotbollsmånad...

Igår var det presskonferens och det handlade om A- och U21-trupperna till herrarnas novembermatcher. Håkan Ericson tog ut en spännande trupp till matcherna mot Grekland och Malta i EM-kvalet och sedan presenterade Erik Hamrén truppen till A-landslagets matcher mot Portugal. Vi har haft en mycket bra fotbollshöst och drömmen om Brasilien lever.

Igår förlorade våra unga, hungriga killar i P17-landslaget sin VM-semifinal, men får trots det vara med under finaldagen på fredag. Argentina väntar i en spännande bronsmatch och sååå bra de har gjort det i detta vårt första VM-äventyr för denna åldersgrupp.

Jag inledde med att prata lite kring ovanstående, men också det faktum att vi i klubbfotbollen har en spännande vecka med kvalmatcher till Superettan och Allsvenskan och sedan är det mästarmöte i Malmö på söndag. Supercupfinal mellan MFF och Blåvitt, våra cupmästare sedan i maj.

Jag tog också upp frågan om Friends Arena med anledning av Ekots och Sportradions reportage i helgen och jag sa ungefär så här:

I april 2006 togs beslut av ägargruppen (samma som idag) om att bygga ny Nationalarena. Dessförinnan hade principerna för förutsättningarna diskuterats mellan Solna, Peab/Fabege och SvFF.
Förutsättningen för SvFF var att säkra en försäljning av Råsunda och så långt möjligt förutsättningen att marken där Råsunda låg kunde användas till ffa bostäder.

En fortsättning med Råsunda som Nationalarena var mycket kortsiktig då stora renoveringsbehov förelåg - bland annat hade den östra läktaren begränsad kvarvarande livstid. En renovering i den omfattning som krävdes var inte ekonomiskt möjlig eller försvarbar. När SvFF:s årsmöte 2006 beslutade att gå in i projektet så redovisades också förutsättningarna.

SvFF har redan från första stund redovisat att storleken på ägarandelen i den nya arenan inte är något självändamål. Att äga arena/fastighet är inte en del i SvFF:s kärnverksamhet. Däremot kommer vi, trots det, att vara en långsiktig ägare, men storleken kommer vi att pröva och diskutera.

Det är däremot SvFF:s ansvar att se till att det finns en ändamålsenlig storarena för våra landslag, både för att tillvarata fotbollens kommersiella möjligheter och för att dessutom driva på arenautvecklingen i landet.
Arenor och anläggningar är en förutsättning för att utveckla fotbollen.

I en del andra länder i Europa där fotbollen (liksom i Sverige) är en viktig del i samhället, tar staten på sig rollen att svara för Nationalarenans tillkomst och fortsatta kvalité. I Sverige har SvFF under mer än 100 år aldrig lyckats uppnå en sådan situation.
Eller ja, till liten del förra seklet då Råsunda byggdes genom att statliga Tipstjänst gick in med cirka en tredjedel av finansieringen.

I modern tid har det dock aldrig gått att få gehör för ngt sådant. Detta trots att statistik från SCB visar att när Arenastaden är färdigbyggd kan det handla om skatteintäkter på 20 miljarder om året på den verksamhet som bedrivs i området! Snacka om vinnare!!

Det är givetvis ett stort ekonomiskt åtagande för SvFF att vara delägare i arenan och att därigenom också vara med, såsom ägare, för att få driftsekonomin i balans.
Samtliga ägare har hela tiden varit på det klara med att det kommer att ta sin tid för att få driften att gå runt.
Investeringens storlek är största orsaken till det.

Inom fotbollsrörelsen har det getts information löpande om projektet från dess start och fortsättningsvis. Även om de ekonomiska förutsättningarna och villkoren.

Under pågående år kan det vara svårt att förena en folkrörelses intresse att få information med de förpliktelser som ex åligger de börsnoterade bolagen i ägarkretsen.
SvFF: styrelse har dock gett konfidentiell information till den mindre grupp som årsmötet valt som Ekonomisk Samrådsnämnd i förbundet.
Vid sommarens Ordförandekonferens i Göteborg gavs en redovisning, till samtliga distriktsordföranden samt SEF:s och EFD:s styrelse, av läget och om det arbete som bedrivs. Kommande helg är det sk Landsdelskonferenser och då kommer distriktens företrädare att få ytterligare information. Dessutom sker redovisning till fotbollsrörelsens utvalda representanter i samband med Representantskapsmötet den 29 november.

Med anledning av den granskning som Ekot gjort senaste tiden så är det viktigt att säga att inget nytt har hänt som ändrar på vad vi tidigare sagt.

I ett inledningsskede i ett så stort projekt som det är fråga om är det en stor ekonomisk ansträngning för alla inblandade och ett intensivt arbete pågår med att successivt förbättra driftsekonomin.

SvFF har, vilket meddelades för en tid sedan, minskat sitt ägande i arenafastigheten till 22,2 %. Det är inte föranlett av någon särskild händelse i nuläget, utan en del i det vi sagt redan från början om storlek på ägarandel.

Då det gäller våra fortsatta ägarfrågor jobbar vi vidare och av naturliga affärsmässiga skäl måste detta ske utan löpande kommentarer.
Vi kan inte delta i spekulationerna om SvFF:s långsiktiga ägarandel.

För fotbollen är det en framtids- och utvecklingsfråga att ha en modern stor Nationalarena.
Vi har haft en publiksuccé utöver vad vi vågade tro på för de landskamper som hittills spelats på Friends Arena. Fullt hus mot England, Argentina, Irland, Österrike och Tyskland. De tre första matcherna spelades under vinter/vår där vi normalt inte kan bjuda vår trogna publik på hemmamatcher.
Vi slog publikrekord vid EM-finalen i somras! Och i Fotbollseuropa talar man med beundran och glädje om Friends Arena efter detta. Jag är säker på att vi kommer att kunna få flera stormatcher till Friends Arena.

SvFF:s kommersiella möjligheter vid landkampsarrangemang är idag långt utöver vad som var möjligt på gamla, härliga, men uttjänta Råsunda.

Vi har ingen anledning att gräva ner oss i problematisering, men visst har vi utmaningar och det krävs hårt arbete .

Det är vi dock i full gång med. Dagligen. Och vi har koll på läget…

Karl-Erik

2 nov 2013

Kontrastrika dagar och viktig månad

Sitter på Arlanda på väg mot Luleå och ett sedan länge inbokat Fotbollsforum där Norrbottens Fotbollförbund bjudit in sina föreningar för att prata om den regionala fotbollen och föreningarnas utveckling. Viktig dag för Norrbotten, men också för vår fotboll som helhet. Vi vill ju vara Nationalsporten för alla överallt och då måste vi anstränga oss för att skapa så bra förutsättningar som möjligt, överallt. Jag ska prata om mina första 19 månader som ordförande och kring de viktiga utvecklingsfrågor vi adresserat i vårt strategidokument.

Idag avslutas också Superettan med en mängd oerhört viktiga matcher för såväl topp- som bottenstrid. Spännande eftermiddag väntar!

Imorgon reser jag till Malmö och Swedbank Stadion för att, tillsammans med vår Hedersordförande Lennart Johansson och SEF:s ordförande Lars-Christer Olsson, dela ut guldmedaljer och Lennart Johanssons pokal till Malmö FF. Stort grattis i förväg till MFF för en stark säsong.

Den senaste veckan har inneburit två viktiga segrar för Pia och damlandslaget. Full pott, nio poäng, och 8-0 i målskillnad ger ett mycket bra utgångsläge inför den fortsatta resan mot VM i Kanada 2015.

Det främsta VM-fokuset har annars varit på Roland Larssons P17-landslag som gått fram som en varm kniv i en smörask nere i Förenade Arabemiraten. Blev trea i EM i maj och kvalificerade sig tillsammans med Ryssland, Italien, Österrike, Slovakien och Kroatien som UEFA:s representanter i VM som pågår för fullt. Fick en drömlottning i gruppspelet..och då menar jag mardröm! Att möta titelförsvararna Mexiko, storfavoriterna Nigeria och ett svårspelat Irak var en synnerligen tuff uppgift. Ingen kunde väl tro att laget skulle vara klar för åttondelsfinal efter bara två gruppmatcher, men så var det. På plats nere i Arabemiraten har otaliga fotbollspersonligheter talat sig varma för Sveriges match mot Nigeria. Det var enligt många bland de bästa matcher de har sett. Jättekul!

Till åttondelsfinal tog sig Italien, Ryssland, Österrike och Sverige från Europa, men när dessa matcher var över visade det sig att Sveriges seger mot Japan innebar att våra egna killar var ensamma om att kvalificera sig till kvartsfinal från Europa. Och igår slogs Honduras ut i kvarten. Senare idag får vi veta om det blir en repris på gruppspelsmatchen mot Nigeria i tisdagens semifinal. Laget med Roland Larsson som förbundskapten har gjort en bragd i FIFA U17-VM och oavsett hur det går i tisdagens semifinal väntar medaljmatch fredagen den 8 november i Abu Dhabi. Vilken resa detta gäng har gjort och var så säkra den slutar inte här. Vi kommer att få se mera av de här killarna.

November blir en viktig månad för svensk fotboll och då tänker jag dels på det som redan nämnts, men visst börjar pulsen redan höjas lite inför tisdagens playoff-trupputtagning och de väntande matcherna mot Portugal. Härligt, men nervöst!

Nu är det dags att dra sig mot gate 41 och äntra resan mot Luleå och Fotbollsforum.

Karl-Erik