Visar alla under 2014 → Januari

31 jan 2014

FIFA tar äntligen ordentligt tag i villkoren i Qatar!

För två veckor sedan arrangerade LO ett seminarium som bl a behandlade villkoren för byggnadsarbetare vid olika större byggnationer såsom de som sker inför stora internationella idrottsevenemang. Ett bra och välbesökt seminarium!
Vi kunde i veckan se Uppdrag Granskning spegla situationen för många byggnadsarbetare i samband med byggnationerna i Sotji. Verkligen ingen vacker bild!

Vi har från svensk fotbolls sida påtalat för FIFA, och gjort det tillsammans med kollegor från flera europeiska länder, att påtryckningarna mot byggentreprenörer och myndigheter i Qatar måste skärpas.

För tio dagar sedan arrangerade vi i Svenska Fotbollförbundet en internationell dag med representanter för FIFA och UEFA på plats. Vi tog då på nytt upp frågan om att de internationella fotbollsföreträdarna måste agera och agera betydligt kraftfullare än tidigare.

Idag kom det ett mail från FIFA och från Eva Pasquier som är kontaktperson för de europeiska förbunden inom FIFA. Så här skriver FIFA:

FIFA requests update on working conditions in Qatar

The Supreme Committee for Delivery and Legacy in Qatar shall provide FIFA by 12 February 2014 with a detailed report on the improvement of working conditions in Qatar. This was communicated today by FIFA in a letter from Secretary General Jérôme Valcke to the competent body in Qatar. The report will then be used to prepare for the hearing at the European Parliament in Brussels on 13 February 2014, which will be attended by Dr Theo Zwanziger as the FIFA representative mandated to deal with this matter.

FIFA expects to receive information on the specific steps that Qatar has taken since FIFA President Blatter's last trip to Doha in November 2013 to improve the welfare and living conditions of migrant workers.

In December 2013, the FIFA Executive Committee renewed the FIFA President's mandate to continue discussions on the issue of labour rights in Qatar with different stakeholders, beginning with the definition of responsibilities to the various parties involved (the state of Qatar, companies operating in Qatar, the International Labour Organization (ILO), the International Trade Union Confederation and FIFA). In this regard, Dr Zwanziger has on behalf of FIFA held various meetings with human rights and labour organisations in recent weeks, including Amnesty International and the ILO, in order to strengthen the dialogue between various interest groups and to reach a sanctioned approach.

The application of international norms of behaviour is a FIFA principle and part of all of FIFA's activities, and is expected from all hosts of its events. FIFA firmly believes in the power that the FIFA World Cup™ can have in triggering positive social change in Qatar, including improving the labour rights and conditions of migrant workers.

"We are currently in the middle of an intensive process, which is exclusively aimed at improving the situation of workers in Qatar," says Dr Zwanziger.
This process will continue after 13 February and will culminate in a report to be delivered to the FIFA Executive Committee at its meeting on 20 and 21 March.

"Ultimately, what we need are clear rules and steps that will build trust and ensure that the situation, which is unacceptable at the moment, improves in a sustainable manner.

Möjligen kan vårt engagemang tillsammans med organisationer som LO ha bidragit till en skärpt ton från FIFA...
Det viktigaste återstår dock och det är att det ska bli bättre för byggnadsarbetarna på plats i Qatar. Låt oss hoppas att detta kan bli verklighet. Vi kommer att fortsätta att bevaka frågan från svensk fotbolls sida.

God helg!

Karl-Erik

23 jan 2014

Vargavinter men ändå full fart inom fotbollen!

2014 har börjat bra för vårt A-landslag på herrsidan. Vinster mot svåra Moldavien med 2-1 och vinterturnén avslutades med match mot Island och ett stabilt 2-0 i det nordiska derbyt. Grattis säger vi till spelare och ledare. Härlig start på 2014!

Vårt domarlandslag har också börjat på bästa sätt. Grattis Jonas Eriksson, Daniel Wärnmark och Mathias Klasénius till VM-platsen i Brasilien i sommar. Starkt jobbat och lycka till!

I måndags arrangerade Förbundsstyrelsen vår första s k Internationella dag. Ett 40-tal deltagare samlades i Stockholm och de som var på plats är de som för SvFF:s räkning har uppdrag för FIFA och UEFA. Där var Lennart Johansson, som Hederspresident i UEFA, tillsammans med delegater, domare, domarobservatörer, venue directors, kommittéledamöter m fl. Syftet med mötet var att deltagarna ska ha bra pejl på hur vår planering ser ut och ha kunskap om SvFF:s strategiska dokument. Dessutom fick deltagarna dela med sig av sina erfarenheter från den internationella arenan. Vi lyssnade till Michael Sjöö, dopingdoktor, Sune Hellströmer ledamot i UEFA:s arena- och säkerhetskommitté, Susanne Erlandsson, FIFA:s och UEFA:s damfotbollskommittéer samt Jonas Eriksson, FIFA-domare och nybliven VM-domare. På eftermiddagen gästades vi av Theodore Theodoridis, Mathias Grafström och Sara Holmgren från UEFA samt Eva Pasquier från FIFA. De delgav oss aktuell information samt gick igenom aktuella internationella utvecklingsprogram. Bra dag och bra utbyte av erfarenheter. Detta kommer vi att göra om!

Idag har jag varit i Eskilstuna och träffat Eskilstuna City och företrädare för kommun och näringsliv. Det är trevligt och givande att få chansen att lyssna till representanterna för det offentliga tillsammans med näringsliv och föreningsliv. Kul att höra kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson, tala så positivt om idrottens, och inte minst fotbollens, betydelse för attraktiviteten i en kommun som Eskilstuna.

I tisdags meddelade vår generalsekreterare, Micke Santoft, att han slutar under 2014, närmare bestämt den sista juli. Micke står dock till vårt förfogande året ut och det känns bra. Tack för din fina insats och för härlig vänskap och samarbete under de senaste åren. Vi går nu vidare med att rekrytera Mickes ersättare och vi sätter högsta fart, men det viktigaste är inte att det går fort utan att det blir så rätt som möjligt. Jag kan konstatera att många är sugna på uppdraget. Har redan fått flera som hört av sig och är sugna på att bli en del av den kommande rekryteringsprocessen. Längre fram i vår vet vi mera.

Karl-Erik

17 jan 2014

En vecka fylld av kontraster!

I söndagskväll satt jag på läktaren i Agnebergshallen i Uddevalla och tittade på flickfotboll när IK Rössö arrangerade Rössö Cup. Det blev två lag från Göteborg som gjorde upp om guldet under söndagskvällen. Jag hade förmånen att dela ut pokal och medaljer till vinnarna från Eriksberg och till silvermedaljörerna från Zenith. Unga, lovande, spelskickliga tjejer med ambitioner, ingen tvekan om det.

Det var en bra söndagskväll och en oerhörd kontrast mot vad som skulle ske ett mindre än ett dygn senare!

På måndagskvällen satt jag på Ballon d´Or i Zurich för att hylla etablerade världsstjärnor. Lilla Sverige hade såväl Zlatan Ibrahimovic som Pia Sundhage på plats för att vara redo att ta emot utmärkelser. Pia vann priset som årets tränare ifjol och i år fick hon se sig slagen på upploppet av Silvia Neid, den tyska förbundskaptenen och EM-guldmedaljören. Vinnare ifjol och på pallen i år är en kanonprestation av Pia.

Zlatan vann Ferenc Puskas-priset för årets vackraste mål. Målet som röstades fram som vinnare var det makalösa 4-2 målet mot England när vi invigde Friends Arena.
Utöver detta blev Zlatan uttagen i det världslag som spelarfacket, FIFPro, tagit ut.
Sveriges representant för Spelarföreningen, Magnus Erlingmark, var också på plats för att hylla detta faktum. På plats var också skyttekungen från P17-VM, Valmir Berisha, inbjuden av FIFA med anledning av hans måliver vid mästerskapet i höstas.

Veckan har sedan avslutats i Stockholm med den Fotbollsmedicinska konferensen idag, fredag. Över 140 fotbollsmedicinare möttes för att förkovra sig och ladda upp inför säsongen 2014. Ett viktigt forum och när jag lyssnar med de främsta företrädarna hos FIFA och UEFA kring svensk fotbollsmedicin, då är de lyriska. Vi har anledning att vara mycket stolta över föreningarnas och förbundets arbete och samarbete. Vi får bekräftelse på att vi är i absolut världsklass i dessa frågor. Ordf i Medicinska kommittén Magnus Forssblad, förbundsläkaren Per Renström och deras kollegor kan verkligen sträcka på sig.
Dessutom är ju detta arbete oerhört viktigt både i förebyggande perspektiv och när det gäller rehabilitering. Vi vill ju att våra spelare, trots tuffa spelprogram, ska vara på topp i varje match. Och det gör sig inte självt.

Två ytterligare viktiga aktiviteter idag var mötet med EFD och representanter för landslagsledningen och för våra toppklubbar på damsidan. Konstruktivt och högt i tak och dessutom med ambition att få till ett fortsatt gott och utvecklande samarbete.
Känns riktigt bra!

Dagen avslutades sedan med ett seminarium där LO bjudit in idrotten för att diskutera stora internationella evenemang och dess påverkan. Bra samtal och jag avser att skriva en speciell blogg kring detta och VM i Qatar framöver. Vi kan konstatera att byggnadsarbetarnas villkor i Qatar är oacceptabla och att vi försöker påverka FIFA att öka påtryckningarna gentemot arrangörerna och därmed förbättra villkoren.

Nu håller vi tummarna för en bra kväll för Erik och hans mannar i årets första landskamp när vi möter Moldavien!

Trevlig helg!

Karl-Erik

12 jan 2014

God fortsättning!

God fortsättning – äntligen är bollen igång med matcher och utvecklingsarbete!

Jul- och Nyårsfirandet är över och den första hela arbetsveckan står framför oss även om förra veckan var rik på aktiviteter. Nyårsfirandet blev normalt med middag i goda vänners lag och även julfirandet innehöll traditionella inslag.
Julfirandet innehöll också oväntat mycket mediakontakter och det är att konstatera att när helst det händer saker inom fotbollen så får det, på gott och ont, oerhört mycket uppmärksamhet. När man är mitt i stormens öga så reflekterar man ibland över om detta verkligen var det man tänkt sig när man engagerade sig som idrottsledare för ett antal decennier sedan...

Nu är det emellertid helt andra frågor som står högst på agendan. För tretton månader sedan spelades vårt landslag i futsal de allra första landskamperna. Trots att laget var färskt lyckades det under första året över förväntan och att kunna titulera sig Nordiska mästare är inte så dumt. Bra jobbat, Per Broberg med kollegor.
Under förra veckan spelades repriserna på öppningsmatcherna i december 2012 och denna gång var det Sverige som gästade Frankrike. Tyvärr blev det två förluster, med 3-0 och 7-5.
Härliga arrangemang med 3400 och 1400 åskådare och med ett enormt publiktryck och fantastisk inramning. Den 24 februari kl 19.00 spelar vi mot England i Örebro och mycket tyder på att landskampen kommer att direktsändas i TV. Spännande utveckling!

I fredags samlades 750 personer till Tränarsymposium i Skövde. Björn Ranelid inledde och inspirerade som upptakt till utvecklingsdagarna, som innehöll ett intressant program.
Lyssnade själv till gamle stormålvakten Pat Bonner, vår egen VM-bronstränare Roland Larsson och inspirerades av Alexander Axéns glöd när det gäller spelarutbildning.
Jag är säker på att alla som var på plats är taggade att göra säsongen 2014 till en bra säsong oavsett var man verkar.
Västergötlands Fotbollförbund med Mikael Lindgren i spetsen håller i trådarna och imorgon börjar planeringen för Tränarsymposiet 2015 om jag känner arrangörerna rätt. Jag tänker i alla fall boka in dagarna i min almanacka.

Söndagseftermiddagen övergår snart i kväll och jag ska bege mig till Agnebergshallen i Uddevalla. Där pågår Rössö Cup, Sveriges äldsta inomhuscup för damfotboll. Arrangerande IK Rössö, Uddevalla, gör ett fint jobb och ordföranden Ingemar Thörner hörde av sig i mellandagarna när stormen pågick som mest. Mejlet från honom om erbjudande att vara prisutdelare kom som en skön kontrast till det som upptog tiden då.
Gott att bli påmind om att det faktiskt är fotboll på riktigt som vi pysslar med och som står högst upp på vår agenda.

Karl-Erik