Visar alla under 2014 → Mars

22 mar 2014

Bloggpost nummer 100 - årsmöte

För två år sedan skrev jag mitt första blogginlägg och här kommer nu en lång text som bloggpost nummer 100 sedan starten.
Så här lät delar av inledningen på vårt årsmöte idag.

För två år sedan skrev jag min första blogg och här kommer nu en lång text som blogg nummer 100 sedan starten. Och så här lät delar av inledningen på årsmötet.

Låt mig först säga... Tack till er alla engagerade i vår fotboll. Vi gör skillnad i samhället, vi tar ett oerhört socialt ansvar som medför glädje i allas vår vardag.

I Värmland har Nordvärmlands FF klättrat genom seriesystemet i raketfart, men samtidigt håller klubben i gång delar av en hel bygd. En camping, ett tvätteri och en mataffär är bara några exempel på föreningens verksamheter. I fotbollens namn. Fantastiskt!

Bua IF som fick första Energipriset av SvFF och E.ON och är ett av 306 projekt som tilldelas medel för att göra energibesparingar i sin verksamhet. Bua installerar nu bergvärme för att minska energiåtgången när spelarna duschar – och de är väldigt glada och stolta idag.

Vi delar ut samhällspris ihop med Svenska Spel. Landslagets fotbollsskola har haft över 500 000 ungdomar i sin aktivitet, Fair Play Trophy är kanske den största futsaltävlingen, vi medverkar runt Min stora dag, vi stöttar Gatans lag.

Tack till er alla andra engagerade i vår fotboll. Vi gör skillnad i samhället med socialt ansvar som medför glädje i vardagen.

2013 - ett av de mer händelserika åren i svensk fotbolls historia

Vi har spelat tävlingsmatcher i en ny Nationalarena, vi har börjat med att implementera ett nytt strategidokument, vi har flyttat till ett nytt kansli, vi har etablerat ett nytt landslag i en ny sport, futsal, vi har tagit medaljer i EM och VM och vi har arrangerat det bästa Europamästerskapet i fotboll.
Och exempelvis har Marieholms IS och Hageby IF haft spelare med i våra landslag som spelat de senaste veckorna... vet ni vilka det är? Jo, det är Elin Rubensson och Muamer Tankovic. Detta visar att vi är beroende av att elit och bredd fungerar väl inom vår idrott.

Mästerskapsåret 2013 blev historiskt

Våra P17-killar vann EM-brons i maj efter 10-9-förlust i semifinalen mot Ryssland efter 22 straffsparkar, våra F17-tjejer vann EM-silver efter finalförlust mot Polen och våra P17-killar vann VM-brons i höstas.
Detta innebär att vår spelarutbildning håller, ett kvitto på att det fungerar och att våra ledares och tränares ansträngningar varit värd mödan.
Många av medaljörerna har tagit sina första fotbollssteg i en mindre förening lägre ned i seriesystemet för att sedan förädlas bland våra elitföreningar. Detta visar också på att sambandet mellan bredd och elit är en förutsättning för att vi ska lyckas i svensk fotboll.
Grattis alla inblandade i dessa framgångar.

EM i somras blev en succé

UEFA Women's Euro blev det bästa mästerskapet någonsin. Utöver vårt fina arrangemang gläds vi också åt EM-bronset som damlandslaget med Pia Sundhage i spetsen bärgade.
Här kommer lite minnen från i somras...

Nationalarenan Friends Arena

Efter 75 år på Råsunda är en ny Nationalarena invigd och 2013 var det första riktiga verksamhetsåret. Vi kan glädjas åt utsålda hus mot Argentina, Irland, Österrike, Tyskland och Portugal. Lägg därtill över 30 000 mot Färöarna, en av de allra bästa publiksiffrorna i fotbollshistorien för denna nation, så måste vi säga att komfort och trivsel betyder mycket för publik och samarbetspartners.
Vi har dessutom kunnat arrangera en EM-final detta första verksamhetsår och vi har förhoppningar om mera, bl a EM 2020. Vi lämnar in vår ansökan den 25 april och i september beslutar UEFA:s exekutiva kommitté vilka 13 städer som får arrangera EM 2020.

Friends Arena ger oss möjligheter och ökade ekonomiska intäkter men också ekonomiska påfrestningar, framförallt under de inledande åren.
Alla beslut som fattats i detta forum har fattats i full enighet kring denna satsning. Vi har nu bedrivit verksamhet i 16 månader. Det är tidigt att göra efterkalkyl redan. Jag tror inte att man för 75 år sedan när 16 månader gått sedan invigningen av Råsunda kunde räkna hem den satsningen heller.

Vi har klarat alla våra åtaganden till 31 december 2013 och efter hårt arbete har vi sålt en tredjedel av vårt ägande för 100 friska, förbehållslösa miljoner och i veckan presenterade vi en nyhet som innebär att vi slipper driftansvaret fr o m 1 januari 2015.
Vi tar tillsammans med övriga delägare ansvar för anläggningens framtid och vi har klarat alla våra åtaganden och har tydliga planer för framtiden.
De förslag och de åtgärder som Förbundsstyrelsen och våra medarbetare lägger fram är alltid med fotbollens bästa för ögonen. Det behöver ni aldrig tveka på!
Veckans positiva besked kring arenadriften och ytterligare detaljer återkommer Sune Hellströmer till lite senare under Förbundsmötet.

VM-kval började och avslutades

Vårt herrlandslag fajtades in i sista kvarten för att nå VM i Brasilien och drömmen levde länge. Tyvärr blev Portugal, världsfemma, för svåra. Hösten var annars bra och vi lyckades klara andraplatsen bakom omöjliga Tyskland. Bra jobbat säger vi till Erik och hans landslag.
Vi har tecknat ett nytt avtal med Erik Hamrén och nu har resan till EM i Frankrike 2016 påbörjats.

I VM i Brasilien blir det ändå svenskt på planen! Av FIFA:s domarkommitté 25 nominerade domartrios till VM i Brasilien får vi ett svenskt team. Grattis och lycka till, Jonas Eriksson assisterad av Mathias Klasénius och Daniel Wärnmark.

Damlandslaget har börjat sin VM-resa på bästa sätt. Full pott och inget insläppt mål. Nu börjar emellertid de stora utmaningarna och kampen om gruppsegern kommer att stå mellan Skottland och Sverige. Skotska landslaget coachas Anna Signeul och Ann-Heléne Grahm, två svenska tränare är fostrade i vår utbildning och landslagsverksamhet.
Ja, det blir spännande matcher som väntar under året.

Arenakrav och arenautveckling är och har varit i fokus

Tack vare ett långsiktigt och strategiskt arbete har våra arenor utvecklats positivt. Vi har under året kunnat behandla ett antal dispensärenden kopplat till våra krav och det ser bra ut även om alla ännu inte hunnit klara av sina åtaganden inför den stundande säsongen, men planer finns och det är gott nog.

Två stora utredningar är påbörjade

Vi har sjösatt en serieutredning som leds av Jörgen Eriksson och som gör en analys och ska komma med förslag rörande våra serier inom herrfotbollen. Ett spännande och mycket omfattande arbete med ett antal kontrollstationer under året.

Säkerhetsgruppen under ledning av Börje Sandgren tittar djupt in i ansvarsfrågorna. Även det en mycket omfattande fråga att behandla. Det handlar enkelt uttryckt om att utreda om vi ska gå ifrån ett strikt ansvar till ett regelverk som bygger på ett oaktsamhetsansvar.

Säkerhetsgruppen kommer att ta fram informations- och diskussionsunderlag. Båda dessa utredningar är ju perfekta tillfällen för våra distrikt att möta föreningar på alla nivåer för att förutsättningslöst ta fram underlag till båda dessa stora utredningar.

Matchfixing och kamp mot rasism

Fotbollsvärlden är tydlig när det gäller båda dessa företeelser. Vi har skärpt regelverket och vi gör ett rejält påverkansarbete. Alla föreningar har i vårt stora föreningsutskick informations- och utbildningsmaterial. Använd detta och låt oss alla ta ett gemensamt tag kring båda dessa frågor med ambitionen att få bort dem från vår idrott.

Fotbollskamrater på alla nivåer: Vi måste hjälpas åt i arbetet mot matchfixing och rasism. Vi ska inte tillåta de här otygen, som växer i omfång, det hör inte hemma i vår sport!

Strategiarbetet tar sikte på framtiden och utvecklingsfrågorna och jag återkommer till det senare på föredragningslistan under § 24.
Utveckling möjliggörs genom fint samarbete med en mängd samarbetspartners. Tack alla ni som på olika sätt bidrar till möjligheten för oss att utveckla svensk fotboll.

Serieseplets avslutning

Grattis till de svenska mästarna LdB Malmö, numera Rosengård, och Malmö FF!

Futsal - ny publik och nya utövare

Efter våra första landskamper i december 2012 började året sensationellt bra. Vidare i det första EM-kvalet och sedan inofficiella nordiska mästare.
Vi säger grattis till förbundskaptenerna Per Broberg och Charbel Abraham.

Tack alla för gott samarbete under det gångna verksamhetsåret

Våra över 3 000 föreningar och alla deras ledare, supportrar och aktiva, våra distriktsförbund och dess personal och förtroendevalda; våra supportrar och deras organisationer, företrädare för FIFA/UEFA, RF/SISU, alla våra viktiga samarbetspartners, företrädare för media och framför allt vår personal på kansliet i Solna och mina kollegor i styrelsen och i kommittéer, nämnder och olika arbetsgrupper...
Vi är många och jag hoppas att vi vill varandras framgång!

Jag vill ändå särskilt vända mig till två distriktsföreträdare som i vår lämnat sina ordförandeuppdrag: Lars Norman i Dalarna och Gillis Persson i Östergötland.
Speciellt tack Lasse för din noggrannhet kring vårt regelverk och tävlingsbestämmelser, och Gillis Persson, mångårig styrelseledamot, överledare för olika landslag och stor delaktighet i succén i sommarens Dam-EM.
Stort tack för ert arbete!
Samtidigt som vi tackar Lasse och Gillis stort säger vi varmt välkomna i arbetet till era efterträdare Pär Jonsson respektive Sven-Inge Arnell.

Det händer och kommer att hända mycket positivt, men vi ska självklart också vara självkritiska. Vi är alla beslutsfattare och de allra flesta besluten som ni och vi fattar är riktigt bra, men ibland blir det inte lika bra.
Vi är medvetna om de misstag som vi har gjort och drar lärdomar av detta. Låt oss hoppas på ett beslutsfattande i alla delar av svensk fotboll som under 2014 håller högsta nivå och en betydligt högre lägstanivå!

Karl-Erik