Visar alla under 2016 → December

21 dec 2016

God Jul och Gott Nytt År!

Hej!

Vi närmar oss nu slutet på 2016 och blickar med spänning fram emot 2017, ännu ett synnerligen spännande fotbollsår väntar. Fast innan vi kastar våra lystna blickar på 2017 ska vi blicka tillbaka på 2016. Efter våra två EM-guld 2015, med play-off segern mot Danmark som härlig avslutning på landslagsåret och med en nationell ligafotboll som slagit åskådarrekord kändes det som att 2016 skulle få svårt att matcha 2015. Men även 2016 blev ett otroligt härligt, och minnesrikt, fotbollsår.

Den gula väggen, våra engagerade supportrar, reste till Frankrike för att ta Sverige vidare från vår svåra slutspelsgrupp. Inledningsmatchen på Stade de France mot Irland blev så där nervös och krampaktig som en premiär kan bli. Vi fick en poäng med oss, hade hoppats på mera men i ärlighetens namn ska vi nog vara tacksamma för en poäng. Sedan följde två mycket bättre prestationer mot Italien och Belgien, men marginalerna var inte på vår sida och poängen mot Irland var det enda i poängväg vi lyckades erövra i EM 2016. Det är klart att vi hoppades på mera, men så här är det inom idrotten, man vinner och man förlorar. Vinnare blev under alla omständigheter våra supportrar. De stöttade ledare och spelare in i det sista och det är beundransvärt. Stort tack till er alla för ert engagemang och för stödet till svensk fotboll. Stort tack också till Erik Hamrén och hans ledarstab. Vi tog oss till två mästerskap, EM 2012 och EM 2016, samt till play off inför VM i Brasilien 2014. Det är ett bra facit! Stort tack för fina insatser också till de spelare som valde att efter EM meddela att landslagskarriären var över. Tänker förstås på vår lagkapten, Zlatan Ibrahimovic denna unika spelare, och det är en ynnest för oss alla att ha varit med och tagit del av hans insatser för svensk fotboll. Kim Källström och Andreas Isaksson två stöttepelare under lång tid och som gjort storstilade insatser under många år, meddelade också att karriären i landslaget är över. Dessa tre plus övriga som fattat samma beslut är värda ett stort tack.

Efter några veckor på hemmaplan var det sedan dags för nästa stora mästerskap, OS. För första gången var våra landslagsspelare den största och övervägande delen av en svensk OS-trupp. Vi hade kvalat in med både herr- och damlandslag. För herrarna är det en lite märklig turnering. Inte ens alla de som deltar i det europeiska kvalet till OS kan räkna med att vara kandidater eftersom FIFA/IOC och UEFA inte har synkat åldersgränserna. Herrturneringen spelas inte på internationella datum och man tillåts ha överåriga spelare med. Har förståelse för att andra idrotter tittar förvånat på denna tävling, för det gör vi också. Tre matcher och sedan hemresa för killarna efter såväl riktigt bra som lite mindre bra matcher. Damtävlingen har dock helt andra förutsättningar och status. Här deltar de allra bästa och tävlingarna spelas på internationella dagar. Vi fick en bra start i gruppspelet med en viktig seger mot Kina. Därefter blev Brasilien en alltför tuff motståndare och vi fick se oss besegrade med hela 5-1. Jag reste hem och sa till tjejerna att jag kommer tillbaka när ni spelar final. Ingen, inklusive mig själv, trodde nog riktigt på det i den stunden. Tjejerna tog sig samman och Pia och hennes ledarteam fick till det. Efter ett par häftiga straffdraman, som för evigt skrivit in sig vår fotbollshistoria, blev det final mot Tyskland. En mycket bra match, den bästa i turneringen, som vanns av Tyskland. De brukar göra det, men denna gång var vi närmare än någonsin. Tack till Pia Sundhage och hennes ledarteam och tack till alla spelare: Ni vann verkligen ett OS-silver! Starkt jobbat!

När herrlandslagets VM-kval startade i september var det med ny landslagsledning och med ett i stora delar nytt landslag. Janne Andersson tog över efter Erik Hamrén. Janne har satt sin prägel på spelet och miljön runt laget och prestationerna har varit riktigt bra. Sju poäng med mersmak! Om någon sagt i somras att ni kommer att förlora med 2-1 i sista matchen för året på Stade de France mot Frankrike inför 80.000 åskådare, så hade jag sagt att det är ett rimligt och väntat resultat och sju poäng känns fint! Men efter matchen, när vi sett den och sett med vilken energi och entusiasm som laget genomfört matchen så hade vi kunnat lugga Frankrike på minst en poäng utan att skämmas. Ja, en riktigt bra höst, utan tvekan.

Tre andra riktigt stora glädjeämnen på den sportsliga sidan är ju att damerna på ett storstilat sätt kvalade in till EM i Holland sommaren 2017. Här ser vi framemot revansch mot Tyskland i gruppens öppningsmatch den 17 juli. Sedan väntar Ryssland den 21 juli och sista gruppmatchen blir mot Italien den 25 juli. Ser sedan fram emot att vi får möta Tyskland en gång till. Det brukar ju bli så att vi möter dem i slutfasen av mästerskap. Om det blir ytterligare en match så kan den inte bli förrän det är dags för final och visst vore det häftigt. Boka in söndagen den 6 augusti för EM-final! Hur som helst så hoppas vi i varje fall att våra tjejer gör ett fint mästerskap och försvarar EM-bronset från vårt oförglömliga hemma-EM 2013. Vi önskar Pia med ledarteam och laget lycka till.

Några som också kan försvara ädla medaljer är ju våra U21 killar. EM-guldet från 2015 gav eko i hela fotbollseuropa och respekten för våra unga killar är mycket stor ute i Europa. Gruppseger utan förlust i en grupp där även Kroatien och Spanien fanns med, väcker oerhört stor respekt. Spelarna, under ledning av Håkan Ericson och hans team, har gjort det fantastiskt bra, igen. England, Polen och Slovakien står för motståndet i gruppspelet i Polen i juni månad. Den 16 juni startar U21-EM och finalen spelas den 30 juni. Stort tack till Håkan och hans gäng för ännu en riktigt fin prestation.

Landslagssäsongen i fotboll avslutades med att våra F20-tjejer spelade VM i Papua Nya Guinea. En vinst och en oavgjord räckte inte för att gå vidare från gruppen och vi hade nog hoppats på avancemang till slutfasen av mästerskapet. Den här kullen har ju, tillsammans med ledargänget med Calle Barrling i spetsen, gjort finfina resultat som helhet. EM-guldet sommaren 2015 var förstås grädden på moset och flera av dessa tjejer kommer att låta höra talas om sig i A-landslaget nu och i framtiden.

Landslagssäsongen var dock inte över i och med detta. Vårt futsallandslag spelade i månadsskiftet november och december Nordic Cup i Skövde och Jönköping. Finland blev mästare, men Sverige knep silvermedaljerna och var väldigt nära att betvinga våra finska bröder. Förlust med 1-0 i det som var turneringens riktiga finalmatch. Grönland deltog för första gången i ett internationellt mästerskap. För vårt landslag i Futsal väntar nu första rundan i EM-kvalet och den spelas i Gibraltar sista helgen i januari 2017. Vinst där och ännu ett kval väntar innan ev EM-slutspel. Vi blir bättre och bättre och målet är förstås att vi ska ta oss till EM-slutspel framöver. Kanske redan i det kommande kvalet!

2016 är det år som haft näst flest åskådare någonsin i den svenska toppfotbollen på klubbsidan. Endast 2015 var det flera åskådare. Detta betyder att våra toppserier på herr- och damsidan röner stor uppmärksamhet och stort intresse från de svenska fotbollsåskådarna. Det är riktigt glädjande och lovar gott framöver. På herrsidan spelade vi 480 matcher och vi kan konstatera att nästan varenda match är en positiv upplevelse för alla inblandade. Ett antal matcher sticker emellertid ut på ett negativt sätt och det tar alla inblandade på största allvar. Vårt samarbete med Polisen är bättre än någonsin, vill jag påstå, så där har vi möjligheter inför framtiden. Våra föreningar lägger stora ekonomiska och personella resurser. Vi tillsatte två sk Riksombud vars uppgift är att jobba med delegatrapporterna för att se om något ska anmälas till Disciplinnämnden för vidare åtgärd. Utöver det, och det är minst lika angeläget, ska Riksombudet jobba med att utveckla matchdelegaterna och stärka dem i sin roll men framförallt att jobba med klubbarna så de kan utveckla och förbättra kommande arrangemang. Vi är på rätt väg, men när händelser som den i Göteborg, Jönköping eller Helsingborg sker så åker vi ner i diket, men vi tar oss vidare på resan.

Förhoppningsvis, slipper vi under 2017 att ha en enda avbruten match som ska avgöras vid skrivbordet. Vi vill, självklart, att alla matcher ska avgöras på spelplanen.

Jag säger grattis till cupsegrarna Rosengård och Häcken och grattis till de svenska mästarna i Linköping respektive Malmö.

Ovanstående blir ju mycket om toppfotboll på landslags- och klubbnivå. Jag vet emellertid genom mitt föreningsengagemang och genom alla kontakter med distrikt och vår stora rörelse att det varenda dag görs massor av individ-, förenings- och samhällsnytta runt vårt avlånga land. Stort tack för alla stora som små fotbollsinsatser som gör svensk fotboll till vad den är, nämligen en manifestation för att elit och bredd verkligen hör ihop. Och när du läser detta skänk en tanke till din moderklubb och dina första, ideella, ledare som fick dig att trivas i vår idrott.

Ett par av våra 13 strategiska mål i vårt strategidokument "Mål och Strategi för svensk fotboll 2013-2017" handlar ju just om vår roll i samhället. Ett av våra verktyg för att nå dessa mål är arbetet som vi samlar kring Alla är olika – olika är bra. Om du går in på vår hemsida så kan du läsa både om goda exempel och hur man kan få en slant till sin förening http://svenskfotboll.se/olikaarbra

Internationellt har det varit mycket fokus på FIFA och UEFA. Vi har under året valt nya presidenter och i FIFA har Gianni Infantino en stor utmaning i att förbättra den allmänna uppfattningen om FIFA. Få internationella organisationer har väl lyckats skada sitt renommé såsom FIFA gjorde under Sepp Blatters ledning. Det är historia nu, men utmaningen är stor och endast framtiden kan utvisa om Infantino kommer att lyckas. Jag tror det, men väldigt mycket arbete återstår. FIFA samlas till kongress i Bahrain i maj månad och då kommer det första testet på hur fotbollsvärlden uppfattar den pågående utvecklingen.

UEFA valde Aleksander Ceferin, från Slovenien, till ny president i september. En klar seger med 42 röster mot 13 för utmanaren Michael van Praagh. Vi tillsammans med Norge, Danmark och Finland var tidigt tydliga med att vi ville att Ceferin skulle kandidera. Vid de möten vi haft med honom genom åren visade det sig att han har värderingar och ståndpunkter som ligger oss mycket nära. Han skulle, trodde vi, kunna ena fotbollseuropa och göra en nystart med ett nödvändigt förändringsarbete inom UEFA. Vi har hittills inte haft anledning att ångra att vi la våra röster på Aleksander Ceferin i valet i september.

Den 5 april 2017 är det UEFA-kongress i Helsingfors. Danmark har haft Nordens röst i UEFA genom Allan Hansen och han har gjort ett mycket gott jobb. Allan slutar i samband med kongressen och jag har fått förtroendet att vara nästa kandidat från Norden. De sex nordiska länderna har under senhösten, efter beslut i sina respektive styrelser, fattat beslutet och under förra veckan meddelades det offentligt. Det är klart att när ett av våra strategiska mål är att ta plats där viktiga beslut om internationell fotboll tas så är detta naturligtvis en fjäder i hatten för svensk fotboll. Samtidigt oerhört stimulerande att alla sex nordiska länderna är överens om en kandidat. Vid kongressen 2015 hade vi två kandidater, Norges och Islands ordförande, och detta samtidigt som Allan Hansen och Karen Espelund var ledamöter. Förutsättningarna med en kandidat som ersätter en avgående bör ju ses som ganska bra, men det är angeläget att arbeta för och besöka och samtala med företrädare för UEFA:s medlemmar och sedan får vi se om Europa har samma syn på detta som vi i Norden har. Vi i Norden är också överens om att stötta Geir Thorsteinsson, min kollega på Island, till en position i FIFA Council, FIFA:s styrelse. Förhoppningsvis blir kongressen i Finland framgångsrik för såväl nordisk som svensk och isländsk fotboll. Samarbetet mellan de nordiska länderna är för övrigt mycket gott. Vi har en arbetsgrupp som analyserar möjligheterna för att söka mästerskap gemensamt. Arbetsgruppen lägger fram sitt förslag till vårt möte i februari 2017. Vi analyserar EM för herrar, VM för damer och ev andra intressanta objekt. I februari vet vi mera…

Därutöver har vi haft en gemensam studiegrupp i Qatar för att studera arbets- och levnadsvillkor för arbetarna där. Mycket positivt! Vi såg att det finns mycket att göra för att det ska bli bra, men alla uppfattade att det faktum att vi är där och trycker på kan göra skillnad. I vår delegation deltog bl a Johan Lindholm som är ordförande i Byggnads och som slitit oerhört hårt för att det ska bli bättre förutsättningar i Qatar. Johan sa så här om Svenska Fotbollförbundet:

"Svenska Fotbollförbundet ser jag som en föregångare inom idrotten, ett förbund som insett att även de måste ta sin del av ansvaret för en hållbar och mänskligare värld med schysta villkor".

2017 står ju förutom de tidigare nämnde mästerskapen annat spännande för dörren. Friends Arena och Stockholm står värd för finalen i Europa League onsdagen den 24 maj. Det kommer att bli en mäktig upplevelse och en logistisk utmaning, inte minst för Arlanda flygplats. Massor av supporters kommer och reser hem inom loppet av några timmar. Vårt kansli kommer att ha oerhört mycket att göra kopplat till detta evenemang under våren 2017.

Två månader innan, dvs. den 25 mars inbjuder vi svensk fotboll till Förbundsmöte i Stockholm och samma dag spelar våra herrar första tävlingsmatchen för säsongen. Vi möter Vitryssland på Friends Arena kl 18.00. Det kommer att innebära att Förbundsmötet börjar lite tidigare på dagen och vi kommer att se matchen tillsammans som en del av arrangemanget under Förbundsmöteshelgen. Välkomna!

Ordförandekonferensen kommer i år att hållas på hemmaplan och någonstans i Stockholmsområdet, nära till Arlanda. Ambitionen är att starta på morgonen måndagen den 26 juni så många reser säkert in för gemensam middag redan söndag kväll den 25 juni. Notera gärna detta i din kalender och håll ögonen öppna när inbjudan dyker upp.

Vårt minsta syskon ibland våra idrotter, Beach soccer, får oftast liten uppmärksamhet. Under några intensiva sommarveckor spelas kval och slutspel i vårt inofficiella SM. Kalmar har blivit något av ett Mecka för denna intressanta sport. Mästarna 2016 kom på damsidan från Vetlanda och på herrsidan från Glömminge. Om du vill fira lite semester på ostkusten och samtidigt lära dig mera om beach soccer så boka in Kalmar i juli 2017 och läs lite mera på denna länk.

Den 9 december tog UEFA:s Exekutivkommitté ett för oss bra beslut. Vi tilldelades EM för U17-tjejer 2020. Matcherna kommer att spelas i Halland och Skåne med Falkenberg som huvudort. Jättekul! Det var längesedan vi arrangerade något slutspel på ungdomssidan.

Avslutningsvis några kommentarer från årets sista styrelsemöte i förra veckan. Då fattade vi beslut om att godkänna ägarförändringen i Friends Arena. Riktigt glädjande med ägarförändringen och genom en nyemission, som vi inte är delaktiga i, tillförs resurser som kommer att ge arenabolaget bättre resultat. Vi kommer att se det redan i bokslut 2016, men framförallt en helårseffekt 2017. Vårt samarbete med Fabege kommer att innebära ekonomisk stabilitet och trygghet framöver. Det är onekligen en milstolpe som det känns väldigt gott att passera. I samband med styrelsemötet fattades också beslut om Verksamhetsplan och Budget för 2017. Detta blir så småningom föremål för beslut på förbundsmötet den 25 mars. Vi presenterar en stark budget där vårt utvecklingsarbete, som drivs av GS Håkan Sjöstrand, skapar utrymme också för satsningar. Vi fortsätter bland annat tillskotten till våra distrikt. För några år sedan fanns förhoppningen att vi över tid skulle kunna fördubbla distriktsbidragen. I och med budgetförslaget 2017 så har vi uppfyllt 75 % av förhoppningarna knutna till ökat SDF-bidrag. Vi ser runt hörnet att inför 2018 så kan vi nog nå målet. Bättre än vad vi vågat hoppas på för några år sedan. Tack styrelsekamrater och våra ledande tjänstemän för ett riktigt gott arbete!

Det var ett litet axplock varav hjärtat är fullt så här några dagar för jul. Stort tack för det stöd som Du ger till svensk fotboll och jag vill tacka för förtroendet att få leda Svenska Fotbollförbundet. Det är snart fem år sedan jag valdes till ordförande och det är otroligt stimulerande.

Tack till alla styrelsekamrater, hedersordföranden, hedersledamöter, kommittéledamöter, ledamöter i arbetsgrupper, föreningar, förtroendevalda i distrikt och våra distriktskanslier samt våra intresseorganisationer för det slit som ni gör varenda dag till gagn för vår fotboll. Vi tycker inte alltid lika och vi har våra olika synpunkter, men vi håller ihop och har högt till tak. En mångfald av uppfattningar stärker oss och tack för ditt bidrag.

Tack till alla våra otroligt viktiga samarbetspartners. Utan er vore det inte möjligt att förverkliga våra drömmar.

Stort tack också till vår personal på Förbundskansliet i Solna som, under Håkan Sjöstrands ledning, gör ett mycket gott jobb. Tack!

God Jul och Gott Nytt År hälsar Karl-Erik

9 dec 2016

Magasinet-krönika och positivt UEFA-beslut idag!

Nedanstående kan du läsa i en krönika i Magasinet Fotboll, vårt utmärkta fotbollsmagasin som just kommit ut med årets sista nummer!

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell gick till ett sällsynt hårt angrepp på svensk fotboll för ett tag sedan efter en vidrig händelse vid en pojkmatch i Åkersberga och en supporterincident vid derbyt Djurgårdens IF mot Hammarby IF.

Det finns ju ingen normal människa – oavsett om man är med i fotbollen eller inte – som försvarar någon av de här händelserna. Alla tar avstånd!

Men hon gick ett steg längre: hon menade att samhället ska vända fotbollen ryggen, inte ge bidrag (fri tolkning = hon menar nog lokalt aktivitetsstöd) eftersom en negativ manlig kultur anses prägla vår verksamhet.

Då passeras en gräns för vad vi kan acceptera:
För det första finansierar vi 85 % av vår verksamhet själva.
För det andra är vår inställning att stödet bör öka och inte minska från samhället. Det visar sig att fotbollen, och annan idrott, klarar både integration och mångfald bättre än övriga delar samhället.
För det tredje har alla vi vuxna - pappor och mammor, lärare, fritidsledare - ett ansvar att skapa normer kring hur vi uppträder och det är inte enbart en fråga om män eller fotboll.

Fotbollen behöver absolut större mångfald och absolut fler kvinnor i vår verksamhet, både som aktiva ledare, tränare, styrelseledamöter, men också i de fall pappor i familjer eller manliga ledare uppträder på ett oacceptabelt sätt. Vi vill att fler kvinnor engagerar sig mer, och inte mindre.

Vi har massor av tjejer som ledare och vi har en ambition att öka antalet kvinnliga ledare med 10 000 på ett par år. Vi arbetar med vår värdegrund på alla områden, i år speciellt riktat mot mångfald och integration, jämställdhet, funktionsnedsatta och hbtq-acceptans under bl a parollen "Alla är olika – olika är bra".

Våra föreningar gör ett fantastiskt arbete på dessa områden och ska hyllas och inte tas ifrån något stöd. Föreningar och lag kan och ska agera om man har någon eller några med felaktiga perspektiv och som anser sig kunna agera på egen hand utanför fotbollen och föreningars värdegrunder. Vårt föreningsarbete vilar på en stark ideell grund.

Det spelas ca 1300 fotbollsmatcher om dagen i Sverige utslaget på ett helt år. En miljon är aktiva. Varje enskilt fall där våld, hot, misshandel eller allt som inte hör hemma i vår fotboll är ett för mycket. Men sett till omfattningen är det relativt sett få, inte minst om man ser till motsvarande händelser i samhället i stort. Uppmärksamheten när det händer i fotboll jämfört med samhället är enormt. Felaktigheter ska absolut redovisas! Men vardagsvåld har en annan acceptans i paritet till omfattning.

Ett fåtal av våra elitklubbar har problem med enskilda individer som kallar sig supporters men som använder fotbollen i ett slags eget syfte till att hota, skrämma och utöva kriminella handlingar i samband med elitmatcherna. Vi och våra föreningar har inte rätt att agera poliser och vi måste där ha samhällets hjälp för att kunna få bort dem från vår elitfotboll. Kriminalitet ska lagföras av polis oavsett var det sker, och det kan inte lastas föreningarna när enskilda utför kriminella handlingar i samband med matcher.

Våldet i samhället, t ex gängkriminalitet, kostar enorma pengar. Glöm inte att av våra 3 184 föreningar har de allra flesta har en god, genomarbetad, värdegrund som ska motarbeta felaktigheter och främja det goda. Fotboll ger en bra social fostran, alla är välkomna, oavsett plånbok, religiös eller sexuell läggning. Ungdomar lär sig massor i ett lag, man får en fysisk fostran som på sikt minskar även de skenande hälsoriskerna längre upp i åldrarna. Om pengar har betydelse i samhället skulle det vara betydligt dyrare att inte satsa på fotboll och all annan idrott. Idrott är bevisligen ett sätt att motverka all form av ohälsa enligt vedertagen forskning.

Jag anser mig vara representant för den övervägande delen av kloka män som älskar fotboll och som inte ska drabbas av enskilda mäns brister och kriminella handlingar.

Jag läste att Jönköpings kommun funderar på att dra ned på bidragen till SISU Idrottsutbildarna kraftigt, som direkt drabbar föreningarnas värdegrundsarbete. Möjligen är Eva Franchell nöjd, men blir det så försvårar det ytterligare för våra ideellt arbetande föreningar att göra en god samhällsinsats. Fotbollen är en god kraft i vårt samhälle.

Avslutningsvis... Igår vid besök i Jönköping kunde jag få glädjande information från Smålandsidrotten att Jönköpings kommun inte fullföljde sina tankar utan bidragen är oförändrade. Bra!

F17-EM till Sverige

Idag, den 9 december, tilldelades vi för första gången på mycket länge ett ungdomsslutspel av UEFA. 2020 ska U17-EM för tjejer spelas i Sverige. Riktigt kul eftersom detta är ett av våra prioriterade områden i vårt strategiska arbete.
Vi har varit lyckosamma och presenterat ett bra upplägg för UEFA där Halland kommer att stå för större delen av vårt värdskap 2020.
Grattis alla som jobbat hårt för detta!

Trevlig helg till Dig!

Karl-Erik