Visar alla under 2015 → April

30 apr 2015

Tankar om FIFA, RF och Regeringen!

Valborgsmässoaftons förmiddag.

Om en månad vet vi vem som är FIFA:s president fram till och med kongressen 2019 och om en månad börjar Riksidrottsmötet och då ska vi välja RF-ordförande för de kommande två åren…

Jag vill påstå att det nordiska samarbetet mellan våra sex fotbollförbund har medfört att vi gjort något unikt i världsfotbollen. Vi har tillsammans nu träffat och haft rundabordssamtal med de tre motkandidaterna till Sepp Blatter. Den sittande presidenten var också inviterad, men avböjde.

Holands ordförande Michael van Praagh och prins Ali av Jordanien på nordiskt möte.Vi har under våren träffat såväl Luis Figo, den förre storspelaren, Prins Ali, ordförande i Jordanien och ledamot i FIFA:s Exekutivkommitté samt Michael van Praagh, ordförande i Holland och ledamot i UEFA:s Exekutiva kommitté. Alla tre har likartade ambitioner även om van Praagh är tydlig med att hans mandat är endast en period, fyra år, där han vill fokusera på omställning och förändring.
För övrigt handlar det mycket om transparens och öppenhet, stärka nationsförbundens roll i FIFA och framförallt ett nytt ledarskap.

Fredagen den 29 maj sker omröstningen i Zürich och då ska de 209 medlemsländerna avge sina röster. Är det då taktiskt klokt med tre motkandidater? Mycket tveksamt, tycker jag. Och därför är den närmaste tidens utveckling mycket intressant. Kommer alla tre att vara kandidater den 29 maj? Kanske inte! Finns idag inga tecken på att någon är på väg att dra sig tillbaka, men mycket kan hända på en månad.

Hur ska Sverige rösta? Vi har styrelsemöte den 21 maj och då kommer styrelsen att ge vår delegation vägledning, men det är ju först på plats som vi slutligen kan avgöra och det beror ju på hur spelplanen ser ut när det är dags för omröstning.

Vi kommer att agera på liknande sätt när det gäller valet till RF-ordförande. Förbundsstyrelsen ger delegationen som åker till Helsingborg vägledning och sedan avgörs det slutligen på plats.
Valberedningen har sagt sitt och enigt ställt sig bakom Björn Eriksson. Håkan Leeman har dragit tillbaka sin kandidatur och därmed återstår det tre kandidater, som utöver Björn varit intresserade av uppdraget. Nämligen Tommy Ohlström, Tomas Eriksson och Lars Liljegren. Just nu är det lugnt och stilla, men det kan ju trots allt vara så att någon av ovanstående är beredd att ta en kamp med Björn Eriksson. Vi följer förstås noga utvecklingen och beslutar oss, slutligen, på plats i Helsingborg.

Ett av våra tretton strategiska mål handlar om att vi vill stärka vår roll för ett integrerat Sverige. Jag är därför glad över att Regeringen, med idrottsminister Gabriel Wikström i spetsen, tror på idrotten och därmed också på fotbollen. Satsningen på öronmärkta resurser för ökad integration till idrotten är en tydlig signal på den tilltro som finns när det gäller idrottens möjlighet att kunna göra skillnad och bidra till att skapa ett bättre Sverige.

Det görs massor i den här riktningen i Fotbollssverige varje dag och vår dagliga verksamhet leder till förbättringar på området, men även vi har utmaningar för att öka mångfalden. Vi borde kunna få ännu fler tjejer med invandrarbakgrund till vår verksamhet, vi borde kunna rekrytera fler ledare både som tränare och i andra uppdrag fast vi ska samtidigt vara stolta över att mycket görs och att vi är på rätt väg.
Regeringens tilltro och tillförda resurser ger oss energi och det är gott att veta att beslutsfattarna tror och litar på vår förmåga. Det ger oss självförtroende! Vi kanske rentav kan inspirera andra idrotter till att öka ansträngningarna inom området och sprida våra goda exempel. Vi skapar för området Jämställdhet och Mångfald en arbetsgrupp under Förbundsstyrelsen, den gruppen kommer att ta ytterligare tag i just denna fråga.

Njut av en skön helg även om vårvädret, just denna förmiddag där jag befinner mig på Västkusten, känns mycket avlägset.

Karl-Erik

2 apr 2015

Korosh och jag fick en upplevelse för livet – fotbollen bygger broar!

I tisdags eftermiddag träffade jag Korosh för första gången på 28 år. Han kom för 30 år sedan till Lindås, i Emmaboda kommun i Småland, som flykting från Iran. Ensam och utan att kunna ett ord svenska kom han till Lindås BK:s träning och vi blev klubbkompisar under två år. Korosh och jag blev goda vänner och jag försökte lotsa in honom i det svenska samhället och han var så oerhört tacksam. Våra vägar skiljdes.

När jag blev vald till ordförande i SvFF 2012 då ringde Korosh och gratulerade sin gamle klubbkompis och samma dag som det blev klart att vi skulle möte Iran ringde jag till Korosh och sa att nu får du och din familj boka in tisdagen den 31 mars för då spelar dina båda landslag mot varandra.

I tisdags kom han och hans tonårsson till kansliet och sedan gick vi tillsammans på matchen. Det var 28 år sedan vi sågs och det var känslosamt och fantastiskt kul. Familjen bor i södra Sverige och trivs väldigt bra.

Den värme som Korosh spred och den tacksamhet över hur mycket fotbollen, och spelare och ledare den lilla småländska klubben Lindås BK, betytt för hans integration och välkomnande i ett nytt, annorlunda, land var rörande att möta. Det kommer inte att dröja 28 år tills vi ses igen!
Ja, det blev en fantastisk folkfest i tisdags, precis som vi trodde, och en manifestation för demokrati och ett öppet samhälle där kvinnor, barn och män tillsammans njuter av idrott när den är som bäst.

Nu planerar vi vidare för nästa match där planen är att ett dam-/flicklag från Iran ska komma hit och möta oss. Lägg därtill den oerhörda värme och tacksamhet som Korosh och alla andra med iranskt påbrå visat före och efter match så fullbordar det en härlig fotbollskväll, ja, för vi ska ju faktiskt inte glömma bort att det dessutom var en mycket bra match med fint svenskt spel och en skön 3-1 seger med tre olika forwards som målskyttar. Ger självförtroende inför kommande viktiga EM-kvalmatcher.

Vi går nu in i en påskhelg med fokus på annan fotboll som också kommer att röna stort intresse. Våra landslagstjejer fortsätter VM-förberedelserna med två viktiga matcher. På Påskdagen möter vi Schweiz i Eskilstuna och på onsdag möter vi Danmark på Tele2 Arena. Båda matcherna spelas således på konstgräs och det är klokt med tanke på att det är det underlag som gäller i Kanada vid sommarens VM.
Lycka till önskar vi Pia och hennes tjejer och vi ses i Eskilstuna och i Stockholm och visst hänger du med...?

Damallsvenskan är i fokus dagen före matchen mot Danmark för på tisdag är det dags för årets upptaktsträff och den sker också i Stockholm. Snart rullar seriespelet på högsta nivå igång också för tjejerna.

För herrarna i Allsvenskan och Superettan är upptaktsträffarna avklarade och nu i påskhelgen drar landets äldsta idrottsserie, Allsvenskan, igång för 91:a gången, snacka om tradition. När serien drar igång är det den serie bland Europas 30 bästa ligor som har flest hemmafostrade spelare, nästan 40 %. Det innebär att ska du se framtidens stora svenska stjärnor då ska du titta på allsvensk fotboll.

Premiäromgången spelas i helgen och i Storstockholm kan man se alla tre lagen spela hemmamatcher i dagarna tre. Det beräknas att över 70 000 åskådare kommer att se på allsvensk fotboll i området under helgen. Fantastiskt!

Min förhoppning är att den folkfest som rådde på Friends Arena i tisdags ska råda på våra arenor i årets inhemska fotboll och med en publik som ivrigt stöttade och hyllade båda lagens aktörer samtidigt som man stödde det lag man hade närmast hjärtat. Vi har en mycket fin supporterkultur i Sverige som vi ska vara stolta över och låt den stora kloka massan bli den som syns och hörs mest under 2015.

Glad Påsk önskar Karl-Erik