Visar alla under 2016 → Mars

20 mar 2016

Karl Erik Nilsson om årsmötet

Under lördagen den 19 mars genomfördes SvFF:s årsmöte. Här är mina tankar om det som har varit under det framgångsrika året 2015 - och vad som komma skall under det spännande året 2016.

Så här lät delar av den inledning jag drog på Svenska Fotbollförbundets 112:e årsmöte i Stockholm igår:

2015 var ett av de bästa sportsliga åren i svensk fotbolls historia även om vi hade hoppats på lite bättre lycka i VM i Kanada. Vi hann inte mer än hem förrän gulden började trilla in...
När lottningen till U21-EM gjordes i Prag i november 2014 var det nog inte många som trodde att Sverige skulle bli framgångsrika, men killarna hade uträttat stordåd redan i kvalspelet. De slog ju till exempel ut U20-världsmästarna Frankrike på ett dramatiskt sätt i playoff-spelet. Inledningen i EM-slutspelet mot Italien blev en mardröm. 0-1 på straff efter 30 minuter och en spelare utvisad. Var EM redan över efter en halvtimma? Men än en gång visade ledningen och laget en oerhörd moral. Vände och vann, bragdartat, med 2-1 och resten är ett stycke svensk fotbollshistoria och när Patrik Carlgren i målet gör två straffräddningar mot Portugal i finalen var finalsegern vår.

Ett par veckor senare lyckades F19-tjejerna ta sommarens andra EM-guldmedalj hem till Sverige. Israel stod som värd och finalen spelades mellan Sverige och Spanien, en repris på finalen från 2012 och även en repris resultatmässigt. EM-guld till Sverige. Stina Blackstenius öppnade målskyttet och fick sitt stora internationella genombrott.

Inget land i Europa har vunnit EM-guld för landslagen närmast under A-landslagen ett och samma år förrän Sverige gjorde det 2015. Häftigt och vi har aldrig varit bättre på ungdomssidan. Och det är tack vare det fina arbete som bredden gör när spelare tar sina första steg in i vår idrott. Trivsel och vilja att komma tillbaka vecka ut och vecka in är oerhört viktigt och mötet med första ledaren är avgörande. Sedan sker förädling i någon av elitklubbarna och det kan till och med leda till EM-guld. Samarbetet elit och bredd är unikt och en avgörande framgångsfaktor för svensk fotboll. Tack alla klubbledare!

Vi är många i fotbollens 3184 föreningar och jag vill att alla ska ta åt sig av berömmet, som i samarbete med de olika landslagen, spelarna och ledarna gjort detta möjligt 2015.

Hösten blev sedan riktigt bra för vårt Damlandslag. Idel raka segrar och inte ett enda insläppt mål och det höll i sig i sex matcher. I den sista avgörande matchen i förra veckans OS-kval blev det 1-1 mot Holland men det räckte för att ta ytterligare ett svenskt landslag till OS. Grattis tjejer till tre riktiga kämparinsatser i OS-kvalet.
Herrarna gjorde en magisk avslutning på säsongen och efter två heroiska insatser i playoff mot Danmark kunde biljetten till sommarens EM kvitteras ut. Glädjen visste inga gränser på Parken i Köpenhamn och livet blev oerhört mycket lättare efter dessa två underbara fotbollsthrillers!
Härlig attityd och genuin glädje! Nu väntar en spännande vår och EM-snacket är i full gång - med träningsmatcher mot Turkiet och Tjeckien runt hörnet...

Malmö FF blev hela fotbollssveriges angelägenhet under höstens Europa-spel. De lyckades - för andra året i rad - nå gruppspelet i UEFA Champions League. Svensk fotboll må ha mindre resurser i vissa avseenden, men MFF visar att vi kan konkurrera med klokt ledarskap och en mycket bra organisation.

FC Rosengård och KIF Örebro spelade i damernas Champions League i höstas och drömmen om final lever fortfarande för FC Rosengård som är kvar i UEFA:s tävlingar som enda svenska klubblag.
Intresset för vår nationella fotboll var under 2015 rekordstort och aldrig tidigare har så många gått för att se elitfotboll i Sverige.

FUTSAL
Intresset ökar. Svenska Futsalligan har genomförts för andra gången. Futsal är den snabbast växande inomhussporten i världen och vi har 150 000 registrerade spelare vilket gör futsal till landets största hallidrott!

BEACH SOCCER
Minstingen i fotbollsfamiljen beach soccer gläder många under några intensiva sommarveckor och Kalmar har blivit något av ett Mekka för denna gren på fotbollsträdet.

FIFA
Det har varit ett mörkt år (!)... men under inledningen av det här året, 2016, skönjer vi ändå äntligen ljus! 2015 har präglats av gryningsräder inför kongressen i maj, korruptionsskandaler, toppledare som avstängts, ledare som utreds av polis och åklagare, FIFA-president som omväljs och senare meddelar att han avgår, överenskommelse med UEFA-presidenten som ger avstängningar för Blatter på åtta år och för Platini på sex år. Vår fotboll är värd så oerhört mycket bättre.

Vi har samlats här i Norden och gemensamt gjort för röst hörd och är nu glada att ett starkt reformpaket beslutats. Reformer som ligger i linje med våra värden kring transparens, öppenhet, fler kvinnor i beslutande positioner och begränsade mandattider samt tydlig fördelning mellan politik och verkställighet. Valet av ny FIFA-president lovar gott och vi ställer tillit och stor förväntan på Gianni Infantino och den nya, kommande FIFA-ledningen. Eran Sepp Blatter är äntligen över. För UEFA:s del innebär detta att vi under 2016 kommer att välja ny UEFA-president samt utse ny generalsekreterare.
Det blir en spännande nystart även i ett UEFA-perspektiv för även där finns naturligtvis förbättringsområden.

Några viktiga nationella framtidsfrågor:

Jämställdhet och Mångfald.

Steg för steg blir vi bättre! 2013: Strategidokumentet. 2014: Utbildning Nationell nivå. 2015: Utbildning regional nivå. 2016: Mål och konkret handling. Vi följer planen!
Vi har nu fattat beslut om att föreslå skärpning av texten i våra stadgar där minst en tredjedel ska komma från underrepresenterat kön. Sammanlagt för Förbundsstyrelsen och dess kommittéer bör siffran vara 40 procent 2017. Detta är inte slutmålet, men ett första steg på ökad tydlighet i frågan. Vi sjösätter ett mentors- och adeptprogram för unga ledare kopplat till Förbundsstyrelsen och dess kommittéer. 21 adepter ska rekryteras per år och kick-off sker den 10 oktober. Vi ser fram emot fortsatt utbildning och att SDF och intresseorganisationerna också sätter sina mål inom området.

Avslutningsvis sparkar vi under året igång Plus 10 000 där vi ska rekrytera 10000 nya kvinnliga ledare under de kommande fem åren i ett spännande landsomfattande projekt. Ja, steg för steg blir vi bättre och i ett internationellt perspektiv får vi mycket beröm och vi är nog allra bäst i den internationella klassen.

Få fler att spela längre

Vi är oerhört många som spelar fotboll när de är runt 10-årsåldern, men många väljer att lämna våra fotbollsklubbar när de kommer en bit upp i tonåren. Arbetet kring att få fler att spela längre och tankarna kring motionsfotboll, helt enkelt ett kompletterande erbjudande till vår ordinarie och viktiga tävlingsverksamhet är spännande och nödvändig. Vi tror att fler kan stanna och trivas inom fotbollen om vi erbjuder fler alternativ. Det görs redan spännande projekt i flera delar av landet och mer följer.

Vårt samhällsansvar

Vår föreningstraditon som hänger ihop med våra städer, byar och kommuner gör att med fotbollen som utgångspunkt gör våra föreningar stora insatser i sin närmiljö. Flyktingbarnen som får en vettig sysselsättning, landsbygdföreningen som stöttar bygdens utveckling och stadsdelsklubben som skapar nattfotboll till gagn för alla i närmiljön. Det görs oerhört mycket överallt. IFK Arvidsjaur, prisades för sitt arbete. Henok Goitom i Kista Galaxy, IFK Trollhättan som lotsar in ungdomar i föreningslivet, Halmstad Inter FC -det första laget med endast asylsökande spelare och på Sollerön är fotbollen igång ingen. Mycket görs och mer kommer att göras under temat:

Alla är olika – olika är bra!

Grattis till de svenska mästarna FC Rosengård och IFK Norrköping. Och segrarna i Svenska Cupen Linköping och IFK Göteborg.

Tack alla för ett gott samarbete under det gångna verksamhetsåret. Våra föreningar och alla deras ledare, supportrar och aktiva, våra distriktsförbund och dess personal och förtroendevalda, våra intresseorganisationer med personal och förtroendevalda, våra supportrar och deras organisationer, företrädare för FIFA/UEFA och RF/SISU, alla våra viktiga samarbetspartners, företrädare för media och framför allt vår personal på kansliet i Solna och mina kollegor i styrelsen och i kommittéer, nämnder och olika arbetsgrupper. Vi är många och jag hoppas att vi, varje dag, vill varandras framgång.

Jag vill också särskilt vända mig till några distriktsföreträdare som i vår har lämnat sina ordförandeuppdrag:

- Annika Åberg-Darell, Bohusläns FF
- Magnus Stenberg, Västerbottens FF
- Håkan Danielsson, Smålands FF

Stort tack för ert arbete!

Mötet leddes på ett elegant sätt av idrottsminister Gabriel Wikström och innan mötet avslutades så talade Karen Espelund från Norge å UEFA:s vägnar samt tackades Per Darnell, Håkan Danielsson, Johan Johqvist, Raul Björck, Khennet Tallinger och Börje Sandgren för sina insatser i SvFF:s styrelse, kommittéer, nämnder och valberedning.

/ Karl-Erik