Visar alla under 2014 → April

25 apr 2014

Vi har ett gemensamt ansvar för fotbollen

Här den krönika jag skrev i årets första nummer av Magasinet Fotboll:

Det är en stor ära att få verka i Sveriges största specialförbund och kanske landets största folkrörelse, Svenska Fotbollförbundet. Men trots att vår idrott engagerar så många, innebär det inte att jag som ordförande ska tycka till om allt, eller svara på alla frågor.

Fotbollen berör otroligt många människor i de mest olika sammanhang. Det är vi glada, stolta och ödmjuka inför.
Men det innebär också att jag, personligen, inte kan ha synpunkter på och svar på alla frågor som berör. Flera spörsmål kan dessutom andra förtroendevalda eller våra anställda experter – som alla brinner för - fotbollen – svara bättre på.

Jag försöker alltid att svara de som mejlar, ringer eller på andra sätt hör av sig med sina frågor och önskningar. Låt mig ta några exempel från de senaste veckorna:
"Borde vi inte ha en egen intressegrupp för materialförvaltare inom svensk fotboll?"
Eller en annan mer vanligen förekommande:
"Ska inte Zlatan, som lagkapten för svenska landslaget, sjunga nationalsången?"

Jag tror att de som ställer frågan egentligen vet svaret. Materialförvaltare är synnerligen viktiga personer i klubbarna. Om de vill eller anser att de behöver organisera sig och sina kamrater – så är de välkomna att göra det. Det ska inte SvFF (eller dess ordförande) lägga sig i eller ha synpunkter på.
Zlatan Ibrahimovic har valt att inte sjunga nationalsången, precis som många andra spelare och idrottsutövare. Det är den enskildes val. Vi tvingar ingen, utan kallar hem spelarna till spel i första hand för att de kan föra Sverige till framgång (och det gör inte minst Zlatan!).

Det finns framtidsfrågor inom fotbollen som kräver att att många är engagerade och tar ansvar. Förbundsstyrelsen kan inte vara inne i precis alla frågor. Däremot kan vi se till så att rörelsen arbetar med framtidsfrågorna och kommer tillbaka med förslag till beslut, som vi sedan kan argumentera för och arbeta med.

Matchfixing? Här behöver vi hjälp av hela fotbollsrörelsen, våra anställda jurister, övriga samhället och inte minst av våra duktiga ledare när de misstänker något. Här har vi också ett informations- och diskussionsansvar så att vi kan hindra "nyrekrytering". Vi kommer att ta fram material som alla föreningar kan jobba med på olika sätt i denna viktiga fråga.

Spelarutbildning för våra talanger? Kanske en avgörande fråga där fotbollsansvariga måste kliva fram och argumentera, ventilera och se till att vi behåller så många som möjligt så länge som möjligt!

Tre verksamhetsområden: fotbollsutveckling, föreningsutveckling och förbundsutveckling är centrala och fyra förhållningssätt ska tillsammans påverka vårt agerande utifrån vår värdegrund och verksamhetsidé.
Dessa är: kommunikation, ledare, anläggning och finansiering. Mål och strategi för svensk fotboll 2013-2017 är vår viktiga riktningspekare mot framtiden.

Den nollmätning vi genomfört, med hjälp av distrikt och föreningar, visar att vi tappar ungdomar i en del åldrar och att vi behöver fler välutbildade ledare. Det är ett arbete för oss alla, inte minst ute i våra 3.189 föreningar. Vi ska anstränga oss för att förse dem med verktyg så varje förening kan utveckla verksamheten.

Karl-Erik

15 apr 2014

Axvalls IF och Jämjö GoIF, föreningar som gör samhällsnytta utan stora rubriker!

I förra veckan arrangerade Västergötlands FF, Bohusläns FF, Dalslands FF, Göteborgs FF tillsammans med Svenska Fotbollförbundet en temakonferens kring Fotbollens roll som landsbygds- och samhällsutvecklare.

SvFF:s arbetsgrupp för Land och stad redovisade sitt arbete och de möjligheter som EU:s landsbygdsprogram erbjudit under förra strukturfondsperioden. Många SDF och föreningar har varit engagerade i utvecklingsarbete och många nya miljoner har kommit fotbollen till del. Axvalls IF:s ordförande Stig Larsson var tillsammans med företrädare för bl a fotbollen, LRF, Regeringen, Jordbruksverket och Länsstyrelsen framme och berättade. Axvalls IF gör skillnad i sin del av Sverige och samhällsnyttan för ung som gammal och inte minst för kommunen är påtaglig. Nu går vi in i en ny period 2014-2020 och vi har chansen att få ytterligare resurser. Idéer finns och pengar finns öronmärkta i kommande Landsbygdsprogram. Fotbollen är nu en accepterad och respekterad aktör inom detta politikområde. Nu ska vi ta plats när kommande direktiv sätts på pränt och vi ska ligga i startgroparna med att ansöka om resurser. Vår arbetsgrupp för Land och stad kommer att kunna vara ett gott stöd till våra SDF och därmed till våra föreningar. Vi har en möjlighet som vi aldrig tidigare har haft!

Igår var jag i Blekinge på en heldag. Först besök hos SISU Idrottsutbildarna tillsammans med Blekinge FF-ordföranden Tommy Andersson. Vi gjorde därefter ett besök på Testlabbet på Blekinge Health Arena. Mycket intressant och en viktig pusselbit för att göra idrotten ännu bättre. Du kan läsa mera här.

På kvällen var det dags för möte på Jämjö Idrottsplats. Det första intrycket när jag klev ur bilen var magiskt. Strålande sol, fullt med ungar, ledare och föräldrar på flera fotbollsplaner och närmast klubbhuset låg den nya gröna konstgräsmattan på plats. Föreningens stora, stolta och senaste projekt. Jag fortsatte in i samlingslokalen och där var det uppdukat till samtal och diskussion om viktiga framtidsfrågor.

Flera ledare ur Jämjö GoIF, med vice ordförande Lina Nilsson i spetsen, berättade om föreningens drömmar och välformulerade planer. Ytterligare ett synnerligen gott föreningsexempel och ett mönster för många av våra mindre föreningar. Kvällen arrangerades i samarbete med SISU Idrottsutbildarna och du kan läsa mera om kvällen här.

Besöket i Västergötland och i Blekinge gav mycket energi och stort hopp inför framtiden. Visst har vi många stora utmaningar, men vi har också väldigt mycket att vara stolta och nöjda över. Tack för bra dagar och för gott föreningsarbete, inte minst i Axvalls IF och i Jämjö GoIF….hårt arbete, glädje och engagemang och mycket långt från de stora rubrikerna, men vilken samhällsnytta och vem vet här kanske morgondagens stora landslagsstjärnor just idag tar sina första steg. Bredd och elit hänger ihop!

Karl-Erik

4 apr 2014

Från förtvivlan till hopp?

Det har varit en av de allra tyngsta veckorna för svensk fotboll. Beskedet från Helsingborg i söndags eftermiddag gjorde att all den glädje och förväntan som byggts upp inför den allsvenska premiären på Olympia förbyttas i mörker, sorg och bedrövelse. Tankarna har naturligtvis främst gått till den avlidne supportern och hans nära och kära.
I svåra stunder sluter vi oss samman och stöttar varandra och det djupa engagemang som visats på olika sätt från klubbkamrater och från olika delar av svensk fotboll och svensk idrott under veckan är mycket glädjande.

Båda klubbarna, Djurgården och Helsingborg, har genomlidit en mycket svår tid och jag vill framföra min djupa respekt för det arbete som Lars-Erik Sjöberg ordförande i Djurgården och Claes Olsson, ordförande i Helsingborg, och alla era medarbetare har gjort under den gångna, mycket svåra, veckan.
Ni och era medarbetare har på ett förtjänstfullt sätt agerat i situationer som man inte kan föreställa sig att behöva hamna i som idrottsledare. Dessutom har det framförts intressanta initiativ från såväl supporterled som föreningsled och visst inger det hopp inför framtiden.

Det blev en värdig inledning vid de matcher som genomfördes efter matchen i Helsingborg och starten av matchen AIK-Blåvitt och det förarbete som gjordes där var riktigt lovgivande. Klokt att inte sälja tröjor med hatbudskap och det allra klokaste skulle vara att aldrig ta fram dessa tröjor till försäljning igen. Vi måste få till en attitydförändring hos de mest heta på läktarna. Det måste vara prioriterat att stötta sitt lag och att ge sitt lag bästa möjliga kraft och att därmed avstå från att hata motståndare eller domare och att sluta kasta in föremål på planen i besvikelse över t ex ett domslut.
Inledningen och inramningen var värdig och mycket fin, men pyroteknik och inkastade föremål störde bilden och vi behöver en attitydförändring även i dessa delar. Det måste vara svårt för ledare och spelare med avbrott pga rök och inkastade föremål. Ge spelarna chansen att prestera utan att bli störda av den här typen av aktioner från läktarplats.

Veckan har sedan fortsatt med en mängd positiva utspel och många kloka tankar. Vi behöver både jobba långsiktigt och kortsiktigt, men det allra mest hållbara är ändå när insikter kommer inifrån och därmed är djupt förankrade. Så när Supporterunionen och dess medlemmar tar initiativ eller när SEF och klubbarna i elitfotbollen tar initiativ så är förutsättningarna för att det ska hålla hela vägen mycket bättre.

Tack alla som engagerat sig och hoppas nu verkligen att de goda krafterna orka stå upp och visa civilkurage när någon vid sidan om agerar felaktigt. Det kanske kan bli så att vi går från förtvivlan till hopp?

Karl-Erik Nilsson