Visar alla under 2016 → Maj

13 maj 2016

En månad till EM och ordförandekonferens

Om en månad är det dags för Sveriges första match i herrarnas EM i Frankrike och ordförandekonferensen, en av våra viktiga mötesplatser i svensk fotboll.

Fredagen den 13 är ju normalt ingen dag man vill uppmärksamma speciellt mycket, men jag är inte så vidskeplig. Jag hoppas att fredagen den 13 maj kan bli en bra dag inte minst med tanke på att det är FIFA-kongress i Mexico City idag. Jag hoppas på positiva besked därifrån och besked kopplat till UEFA. Nu står det nämligen klart att vi ska utse en ny UEFA-president detta år 2016. Mer information i den delen kommer i nästa vecka.

EM-vibbarna är ju annars alldeles utmärkta redan nu. Jag tänker förstås på de bragdartade segrarna som våra U17-pojkar tagit vid pågående Europamästerskap. Igår betvingades Frankrike med 1-0 och tidigare England med 2-1. Trots den snöpliga förlusten mot Danmark häromdagen blev det gruppseger och danskarna fick ännu en gång drömma mardrömmar om Sverige efter missat avancemang från gruppen. Det gjorde de under U21-EM, under F19-EM, kvalet till dam-EM samt herrarnas play off i fjol. Danmark vill absolut inte möta Sverige i fotboll just nu. För U17-killarna väntar nu Holland i kvartsfinal på söndag. Mycket spännande!

Den 13 juni, exakt en månad från idag, spelar våra herrar första matchen i EM. Irland står som motståndare i en match som kommer att bli fantastisk både på och utanför planen. Sverige och Irland har kanske Europas bästa fans och de kommer att sätta en mycket positiv prägel på Paris måndagen den 13 juni, var så säker.

Dagarna runt första matchen är ett stort antal fotbollsledare också samlade i Paris för den årliga ordförandekonferensen. Normalt sett möts vi i Sverige, men i år, precis som vid EM-äventyret i Ukraina, samlas vi utomlands. Vi processar ett antal viktiga framtidsfrågor kopplat till vårt arbete med mål och strategi för svensk fotboll, vi diskuterar jämställdhet och mångfald, vi pratar översyn av seriesystemet och hur vi ska ha den framtida fotbollsutvecklingen inte minst inom barn- och ungdomsfotbollen. Vi diskuterar även kvalitetssäkring och får lyssna på ett par spännande föreningsexempel, där Säffle FF och Lagunda AIK inspireras oss med sina goda exempel på framgångsrikt föreningsarbete. Vi pratar domarrekrytering och distriktens framtida roll och utmaningar. Vi får information från elitfotbollen på herr och damsidan.

Dagarna under ordförandekonferensen är oerhört värdefulla för erfarenhetsutbyte men framförallt som vägledning till oss i styrelsen inför kommande beslut. Under sammanlagt fyra dagar deltar ordförande i alla våra distrikt, representanter för våra nämnder och kommittéer, styrelserna för SEF och EFD, ledningsgruppen på förbundskansliet tillsammans med Förbundsstyrelsen. Intensivt arbete, men också härlig gemenskap och förhoppningsvis får vi uppleva en bra måndag den 13 juni med seger mot Irland.

Karl-Erik