Visar alla under 2016 → Oktober

14 okt 2016

Vilka resultat för våra landslag!

Vilken härlig fotbollsvecka! Så inleder Karl-Erik Nilsson sin blogg om den senaste tidens händelser för svensk fotboll. I bloggen lyfter han vårt herrlandslag och U21-landslag. Han tar bland annat även upp projektet Alla är olika - olika är bra samt framgångarna för FC Rosengård och Eskilstuna United i damernas Champions League.

För en vecka sedan, förra fredagen, var jag på plats i Luxemburg och anspänningen inför match började göra sig påmind. Janne Andersson och hans lag skulle ge sig i kast med match nummer två och här handlar det om tuffa tävlingsmatcher direkt med viktiga poäng på spel. Inga förberedande träningsmatcher, utan in i hetluften. Denna match förväntades dessutom bli en total motsats till första matchen mot Holland då försvarsspelet var det som prövades hårdast. Nu skulle vi föra matchen och det gjorde vi, utan tvekan. Mängder av avslut och tretton av dem innanför målramen, men bara ett i mål. Puh! Det var en pärs, men tre sköna poäng bärgades!

Söndagen bjöd på en riktig toppmatch och seriefinal i Linköping mellan hemmalaget och Rosengård. Storpublik, direktsändning i TV och en riktigt bra fotbollsmatch mellan våra, just nu, allra bästa klubblag. Linköping har gjort ett ryck och frågan är om det är guldrycket? Rosengård och Eskilstuna har dessutom Champions League att tänka på och där gör de det bra. Vidare till nästa omgång och vi ser fram emot en spännande lottning på måndag den 17 oktober. Målet är förstås Cardiff Stadium och finalen som spelas den 1 juni! Lycka till!

I måndags var det så dags för två tuffa tävlingsmatcher för våra herrar. A-landslaget på Friends Arena mot Bulgarien och vårt U21-landslag på Vångavallen i Trelleborg i en direkt avgörande match mot Kroatien. Oerhört raffinerat genom att seger för Kroatien skulle ge dem en EM-slutspelsbiljett, seger för oss och vi skulle gå till EM i Polen den 16-30 juni samt att ett oavgjort resultat skulle ge gruppsegern till Spanien. Ännu en bragdartad insats gav en stabil seger med 4-2 mot Kroatien. Obesegrade i en grupp med storlagen, Spanien och Kroatien, är imponerande. För första gången är dessutom gruppsegrare direkt klara för EM-slutspel. 2017 är det 12 lag i EM-slutspel och det gör att vi denna gång slipper ett nervkittlande play-off.- Slutspelet lottas den 1 december i Polen. Stort grattis till Håkan Ericson och hans ledarteam och landslag till ännu en stor framgång som ger eko i fotbollseuropa! Kul att andra är nyfikna på hur vi gör….

På Friends Arena följde herrarna sedan upp framgången från Vångavallen med en säker 3-0 seger mot Bulgarien. Sju poäng och delad ledning i gruppen och en tidig gruppfinal mot, oerhört svåra, Frankrike väntar den 11 november. Vilken otroligt inspirerande utmaning för Janne och hans nya landslag. Bra jobbat så här långt! God stämning och harmoni präglar spelare och ledare runt laget.

Under måndagseftermiddagen hände också följande:

I början av sommaren lanserade vi ansökningstjänsten för Alla är olika - olika är bra, där föreningar hade möjlighet att söka pengar för mångfaldssatsningar. Pengar, totalt 2 miljoner, som vi fått in via Svenska Spel, Ica och landslagsspelarna.

Vi fick in totalt 155 ansökningar med fokus på integration, HBTQ-frågor, jämställdhet och funktionsnedsättning. I måndags genomfördes första jurymötet där juryn bestående av vår generalsekreterare Håkan Sjöstrand, Marie Avander (Svenska Spel), Teddy Falkenek (Ica), Sevana Bergström (Ronjabollen), Per Johansson (Glada Hudikteatern) och Jonas Gardell (artist, författare) beslutade om fördelning till föreningarna.

På mötet delades också första checken ut till Mälarhöjdens IK för deras arbete med unga med funktionsnedsättning. Läs mer på http://svenskfotboll.se/olikaarbraInte nog med det så under måndagen hade vi dessutom kick-off för vårt nystartade adept- och mentorprogram. Fjorton unga fotbollsentusiaster med stort engagemang för svensk fotboll mötte sina sju mentorer för att kicka igång vårt pilotprojekt som ska löpa under ett år. Vi vill lyssna in deras synpunkter och tankar om hur vi kan bli bättre i svensk fotboll samtidigt som deltagarna får förkovra sig och förhoppningsvis bli sugna på att jobba vidare inom fotbollen. Jag kommer att återkomma med mer beskrivningar längre fram, men riktigt stimulerande.

Nu laddar vi för spänningen i klubbfotbollen. En del serier är redan avslutade, men många går in i slutfasen. Massor av högintressanta matcher väntar. Själv väljer jag Norrköping och matchen mellan hemmalaget och MFF. Vi ses på arenorna och njuter av att fotbollen och prestationerna på planen är i fokus!

Karl-Erik