Visar alla under 2015 → Juni

30 jun 2015

Vi är svenska fans allihopa!

Prag lyser av gult och blått och de svenska supportrarna sätter färg på detta U21-EM och ikväll, om några timmar, spelar Sverige final, EM-final, mot Portugal. En riktigt god karamell att suga på.

Nu är det faktiskt inte bara de blågula supportrarna som sjunger "Vi är svenska fans allihopa"…ja de jag nu kommer att nämna kanske inte bokstavligen skrek det igår kväll men bildligt talat var det hur tydligt som helst.

UEFA bjöd in till finalmiddag med representanter för den lokala organisationen från tjeckiska fotbollförbundet, värdstäderna, UEFA:s representanter samt de båda finallagens delegationer. Från scenen utbrister min tjeckiske kollega att han, trots att det kanske inte är helt politiskt korrekt, håller på Sverige i finalen. Detta tack vare det fantastiska intryck och den positiva atmosfär som de svenska supportrarna skapat under turneringen. Det är fantastiskt kul och man känner sig oerhört stolt när man som svensk sitter och lyssnar på detta tal som inledning till middagen. Nu räckte det inte med det utan i direkt anslutning till detta anförde borgmästarna i Olomouc och Uherske Hradiste, där Sverige spelat gruppspel, precis samma uppfattning. De var närmast lyriska och borgmästaren i Olomouc hälsade alla svenskar välkomna till hans stad på semester. Hoppas det kommer många, blev hans avslutningsord innan vi skiljdes åt framåt kvällen. Uppenbarligen är det inte bara våra egna landslagsspelare som uppskattar den svenska supporterkulturen utan även arrangörer och värdstäder. Riktigt kul!

Jag vet inte om UEFA:s exekutivkommitté sjöng vi är svenska fans allihopa, det är väl ytterst tveksamt, men de uppträdde som goda supportrar när de igår fattade beslutet om att tilldela Stockholm/Solna och Friends Arena Europa League-finalen den 24 maj 2017. En fjäder i hatten för Sverige som arrangörsland, för oss i Svenska Fotbollförbundet för att vi återigen får förtroendet att arrangera stor-internationell fotboll och en riktig godbit för våra egna fotbollsälskare. Friends Arena arrangerar därmed sin andra stora final efter den lyckade EM-finalen och folkfesten sommaren 2013.

Man kan säga att de gångna timmarna i Prag varit oerhört positiva och att vårt U 21-lag uträttat stordåd. Nu håller jag och alla andra svenska fotbollsdiggare tummarna för att kvällens final blir en fortsättning på det lyckade äventyret. Vi siktar på guld, men vi kommer också att vara väldigt nöjda oavsett utgången i kvällens match för:

Vi är svenska fans allihopa!

Karl-Erik

19 jun 2015

18 juni på kvällen

Sitter på tåget mellan Olomouc och Prag och tänker at 2015 är en fantastisk fotbolls- och mästerskapssommar och att de svenska fotbollslandslagen är obesegrade i juni månad. Tänk om det kunde fortsätta så, då blir det några magiska sista dagar av den första sommarmånaden
Sverige spelar åttondelsfinal i VM I Kanada mot Tyskland på midsommardagen (TV4 kl 22.00), U21-EM startade på ett bradgartat sätt i Olomouc i Tjeckien inför en gul vägg med hängivna supporters, vilket stöd! Och för ett par dagar sedan tog vi oss några steg närmare EM i Frankrike 2016 via 3-1 mot Montenegro på Nationalarenan Friends Arena! Härligt!!

Mästerskap är oerhört viktiga och centrala för svensk fotboll, framförallt för intresse och spelarrekrytering. Damfotbollen håller redan hög klass och tittarsiffrorna för TV4 i VM visar också vilket intresse det finns för vårt landslag och det blir säkert likadant för U21-killarna efter den flygande starten mot Italien

Vi kommer att utnyttja mästerskapssommaren på olika sätt, och några aktiviteter har ni säkert redan noterat:
*Truppresentationer har genomförts i TV4, de presenterar också en profilserie inför U21-EM.
*VM-låten med Medina "Marken under oss" mottogs väl, liksom "Heja Sverige-podden".
*Landslags-TV gör reportage både från Kanada och Tjeckien (följ gärna inslagen på svenskfotboll.se), vi har flyers, idolkort, lagbilder framförallt kring VM i Kanada och U21-EM i Tjeckien.

*Vår samarbetspartner Ica har lyft VM stort, bland annat genom reklamfilm med Caroline Seger och Ica-Stig. Ni kan följa kampanjer i sociala medier (följ "Svenska Fotbollslandslagen" på Facebook, följ damlandslaget @swewnt på Instagram och U21-landslaget på @sweu21).
* Svenska Spel ser till att lagen syns i svenskaspel-mobilen @svenskaspel på Instagram för bakom kulisserbilder från dam-, herr- & U21-landslaget under veckorna 22-25.

I slutet på juni får vi besked av UEFA:s exekutiva kommitté om vi får arrangera 2017 års final i Europa League på Nationalarenan Friends Arena, vilket vore fantastiskt.

Och nästa vecka är representanterna för fotbollsrörelsen samlade till ordförandekonferens i Märsta.

Fast först hoppas vi på en Glad Midsommar!

Karl-Erik

11 jun 2015

Winnipeg dagen före matchen mot USA i VM!

Just återvänt till spelarhotellet efter en morgonutflykt med möte med några av våra så viktiga samarbetspartners. Kul att de kommit över och hoppas att de bringar tur med sig inför morgondagens viktiga utmaning, USA.

Direkt efter mötet med sponsorerna besökte jag de damallsvenska lagens tränare. Oerhört värdefullt med det samarbete som finns mellan klubbtränarna, EFD och SvFF:s landslagsavdelning. Annelie Andersén, Viktoria Sandell-Svensson, Yvonne Ekroth och Anneli Gustafsson håller ihop gänget som analyserar VM-ländernas spel och tittar på nya trender som kan vara nyttiga att bära hem till Sverige. Jag tror det dessutom betyder mycket för gruppen att träffas och snacka fotbollsutveckling tillsammans. Det kommer att stärka dem i sin roll, men också betyda positiv utveckling för vår inhemska fotboll. Gruppen fick på förmiddagen besök av Tony Gustavsson, som av naturliga skäl, inte kunde snacka så mycket om sitt uppdrag i USA och därmed ge några ledtrådar till våra svenska tjejer. Han avlöstes sedan av representanter från den svenska landslagsledningen med Mikael Olsson och Andreas Janmyr.

Laget är nu fullt laddade inför den viktiga och spännande matchen mot USA imorgon. Vi får då stöd av skandinaver som bor i Winnipeg med omnejd samt av tillrest publik från Sverige. Scandinavian Center i Winnipeg har bjudit in till lunch imorgon, matchdagen, och då kommer jag att delta tillsammans med Sveriges ambassadör, Per Sjögren, och, vår synnerligen fotbollsintresserade arbetsmarknadsminister, Ylva Johansson. Vi hoppas att alla tillresta och närboende bringar tur och kan heja fram våra svenska tjejer trots det kraftiga numerära underläget på läktarplats. Det kommer att vara fullt hus och över 30.000 åskådare och flertalet är amerikaner.

Efter matchen mot USA är det dags för laget att resa till Edmonton och på tisdag ta sig an Australien i den sista gruppspelsmatchen. Vi bor bra i Winnipeg, men miljön är väl inte sådan så att man överväger en semesterresa hit precis… Det är så platt så västgötaslätten känns nästan alpliknande vid en jämförelse. Nu tog jag kanske i, men inlandsisen skrapade rent och följderna av det är påtagliga!

Det är överhuvudtaget spännande fotbollsdagar just nu. Våra herrar laddar för viktiga EM-kvalpoäng mot Montenegro på söndag och vårt U21 har precis genrepat mot Danmark och spelat 2-2. U21-killarna kliver in i EM-slutspelet nästa torsdag när man möter Italien i Olomouc i Tjeckien. Vi håller alla tummar som finns för våra landslag under den kommande tiden.

En extra tumme håller vi också för Pernilla Larsson och Anna Nyström - våra svenska domarrepresentanter i VM i Kanada.

Nu avslutar jag för att titta på en riktig höjdarmatch i VM. Norge möter Tyskland och därmed repris på EM-finalen från vårt hemma-EM 2013

Njut av vår fotboll!

Karl-Erik