Visar alla under 2015 → Maj

29 maj 2015

Det stormar i den stora fotbollsvärlden

I onsdags räknade jag mina kontakter i form av missade, mottagna och uppringda samtal samt skickade och mottagna SMS. Det slutade på över 170 aktiviteter! Intresset runt fotbollen och runt den pyramidala skandal som skakar om FIFA är gigantiskt och mina kollegor i de olika europeiska länderna ger samma bild.

Intresset för Europas hållning i dessa frågor har under torsdagen varit precis lika stort. Under en lång följd av år har FIFA kantats av rykten om korruption, mutor, bristande insyn och en kultur som inte är värdig någon organisation. Några enskilda individer har uteslutits ur FIFA genom åren och förbättringar i regelverk har gjorts, men trots det har det inte stått rätt till hos en del fotbollstoppar i världen. Nu kanske, äntligen, finns det tillräckligt med underlag för att straffa de som har skott sig och stoppat fotbollens pengar i egen ficka. Det känns som att myndigheterna har ett bra underlag och att vi kanske kan få stopp på de värsta avarterna. Tyvärr, tror jag, att de oegentligheter som skett också präglas av en kultur av bristande transparens och öppenhet och det krävs ett reningsbad i FIFA som endast kan genomföras på ett förtroendefullt sätt om den sittande presidenten, Joseph S. Blatter ersätts.

Under våren har det funnits tre motkandidater, Michael van Praagh, det holländska fotbollförbundets president, Luis Figo, den förre storspelaren från Portugal samt Prins Ali Bin Hussein, före detta ordförande i Jordaniens fotbollsförbund. Jag har träffat dem alla vid flera tillfällen och det är tre kandidater som är bra. Den senaste tiden har Figo och van Praagh dragit sig tillbaka och nu återstår Prins Ali. Han gör ett gott intryck och skulle bli en utmärkt efterträdare till Blatter.

Kommer Prins Ali att lyckas och varför har Blatter stöd i fotbollsvärlden trots allt som skett runt FIFA?

För en vecka sedan trodde jag inte att Prins Ali skulle ha en chans, men efter det senaste dygnets turbulens har flera länder omprövat sin hållning och tycker att nu är det nog och att det behövs förändring på presidentposten. Om det är tillräckligt för att vinna mot Blatter är osäkert, men möjligheterna är större än tidigare.

Blatter har en stark ställning och mitt samtal med företrädare för ett av världens fattigaste länder, ett afrikanskt land, ger en tydlig vink varför många fortsatt vill att Blatter ska vara president. Många länder har inga sponsorer och inget samhällsstöd. De lever på det stöd de får av FIFA. Blatter är garanten för det stödet och "kan vi verkligen lita på att vi får samma pengar av en ny FIFA-president?" Ja, det kan ni göra, svarade jag. Det kan till och med finnas förutsättningar för att det ska kunna bli ännu bättre. "Vi vet vad vi har och känner oss trygga med det. Dessutom är det som sker runt FIFA ingen stor fråga i vårt land!! Och hur ska vi kunna lita på att det rika Europas kandidater inte är företrädare för det gamla kolonialvälde som tidigare sugit ut vår del av världen?"

Det är således ganska komplext. Det som är en stor medial fråga i vår del av världen är det inte i andra delar av världen. Blatter är många länders trygghet när det gäller resurser till den fotboll som bedrivs och tilliten till den rika västvärlden är begränsad i många avseenden. Det gör att det är svårt för en motkandidat att vinna omröstningen om FIFA-presidentposten.

Nu är det nog, tycker vi, och vi vill verkligen se en ny FIFA-president som kan medverka till förändring och en ny kultur som kan förbättra FIFA:s rykte. Frågan är om tillräckligt många tycker som vi? Jag hoppas det och chansen till förändring finns, men motståndet är svårt och Blatter är omtyckt i många delar av världen. Nu gäller det att ägna all tid inför omröstningen under fredagseftermiddagen till att påverka och skapa trygghet för de som tvivlar på de intentioner som Sverige och många av våra "medspelare" har när det gäller ett nytt ledarskap inom FIFA.

Karl-Erik

25 maj 2015

Kongressintensiv vecka, men sedan blir det mästerskap!

Denna sista vecka i maj är det kongresser som är i fokus. Vi laddar för FIFA-kongressen i Zürich där vi bl a ska utse FIFA-president för de kommande fyra åren. De tre utmanarna till Blatter har nu blivit en och det är Jordaniens Prins Ali Bin Hussein som ska ta upp kampen mot Blatter.

Jag träffade Prins Ali på ett möte i Köpenhamn i slutet av april. Han gjorde ett gott intryck, men det är klart att vi hade lite starkare band till de båda andra kandidaterna i form av Hollands van Praagh eller Portugals Luis Figo. De har nu hoppat av och kvar finns Prins Ali och den sittande presidenten, Joseph S. Blatter.
Mitt tips är att Blatter blir omvald för ytterligare fyra år vilket innebär att han är 83 år gammal vid nästa kongress 2019. Vi får se om han ställer upp till omval då också...

Direkt efter FIFA-kongressen väntar Riksidrottsmötet i Helsingborg och även där står det val av ordförande på agendan. Valberedningens förslag är Björn Eriksson och även här verkar det bli en motkandidat i form av Lars Liljegren. Tipset här är att valberedningens kandidat, Björn Eriksson, blir vald på två år. Vi får se om tipsen slår in, tror inte det blir några höga odds på Blatter och Eriksson...

Fotbollssäsongen har nu kommit en bit på väg och seriespelet är i full gång. Toppfotbollen har rönt stort intresse och det finns mycket positivt att säga om vår inhemska fotboll, både på herr- och damsidan. Självklart har vi i alla delar också utmaningar, men låt oss inte glömma allt gott som sker.

Pia och hennes landslagstjejer har redan kommit till Kanada och har ett förläger i Toronto med bl a match mot Holland den 30 maj. Första VM-matchen spelas om 14 dagar, den 8 juni kl 22.00, svensk tid, mot Nigeria. Kanske en nyckelmatch redan i inledningen, men en svår match. Sedan väntar USA den 12/6 och Australien den 16/6 innan vi drar igång vandringen mot slutfasen av turneringen där medaljerna hägrar.

Erik tar ut sin trupp mot Norge, 8/6, och Montenegro, 14/6, under den här veckan. Två viktiga matcher eftersom vi gärna vill klättra på FIFA-rankingen inför VM-lottningen i juli och sedan självklart ha tre poäng mot Montenegro, hemma på Friends Arena, på vägen till EM i Frankrike nästa år.

Håkan tar nästa vecka ut sin EM-trupp inför U21-EM i Tjeckien. Du kan se trupputtagningen direkt i TV12 den 2 juni kl 19.00. I mästerskapet väntar sedan svårast tänkbara motstånd. Den 18/6 möter vi Italien och därefter väntar England den 21/6 och Portugal den 24/6.

Inte nog med VM-slutspel, EM-kval och U21-EM-slutspel i juni månad. Det väntar också ytterligare ett slutspel. Calle Barrlings F19-tjejer är klara för EM-slutspel i Israel i juli månad. De möter värdnationen i öppningsmatchen den 15/7, sedan väntar Danmark den 18/7 och Frankrike den 21/7. De två bästa går vidare till semifinaler. F19-tjejerna har varit framgångsrika och har tagit vårt hittills enda EM-guld på 2000-talet när de blev Europa-mästare 2012.

Den kommande veckan är det fullt fokus på inomhusaktiviteter i kongressanläggningar i Zürich och Helsingborg sedan väntar en intensiv period med viktiga matcher inför eller i mästerskap. Det blir oerhört spännande.

Karl-Erik