Visar alla under 2015 → November

17 nov 2015

Playoff-hälsningar från Kongens By!

Klockan 20.45 blåser Martin Atkinson från England igång den andra playoff-matchen mellan Sverige och Danmark. Vi leder med 2-1 i "halvtid" och har ett bra utgångsläge, men vi möter en mycket svår motståndare som kommer att bäras fram av en laddad hemmapublik. Det blir en ohälsosamt spännande afton…

Under 2015 har vi mött Danmark vid många tillfällen. Damlandslaget spelade oavgjort i genrepet inför VM och vann EM-kvalmötet på Gamla Ullevi för några veckor sedan. U21 herrarna vann mot Danmark i semifinal i somras och vann sedan hela mästerskapet. F19 tjejerna vann mot Danmark nere i Israel och vann sedan hela mästerskapet och herrarna vann det första playoff-mötet. Måtte denna synnerligen fina statistik hålla i sig några timmar till och hoppas att danskarna inte blir bönhörda när de talar om att allt jämnar ut sig.

Jag brukar tala om att en av framgångsfaktorerna i svensk fotboll är sambandet och samarbetet mellan elit och bredd. Vikten av att det första mötet med en klubb och en ledare kan avgöra om det blir en fortsättning i vår idrott eller om man väljer något annat. Det är glädjande att så många ungdomar vill komma till oss och det är glädjande att de som vill förkovra sig och satsa på sin idrott hittar utvecklande miljöer i våra egna elitklubbar. Därifrån kan man sedan ta steget vidare och är man riktigt framgångsrik så kan man få vara med och spela matcher, typ den som ska gå av stapeln ikväll. När jag tittar på vilka moderklubbar som var representerade i den startelva som började i lördags så ser det ut så här:
Östra Torp, Sandåkern, Påarp, Sillhövda, Högaborg, Forward, Limhamn, Partille, GIF Sundsvall, FBK Balkan och Velen.

En häftig mosaik av olika klubbar där starten skedde för de som började matchen i lördags och vi vet ju att de sedan lämnat dessa miljöer för att vidareutvecklas, men det var där det började och det var där det första mötet med klubbtränaren skedde. Ett viktigt möte!

Nu håller vi tummarna för en lyckad kväll i Kongens By och att intresset för matcherna mot Danmark är stort visar följande: Den första halvleken mellan Sverige och Danmark i lördags sågs av totalt 1 395 000 tittare och till andra halvlek steg tittarsiffran då 1 615 000 tittare bänkade sig framför tv-apparaterna. Enligt Kanal 5 är tittarsiffrorna för matchen de högsta i kanalen sedan 2013, och de högsta någonsin för en sportsändning med Eurosportredaktionen som avsändare. Dessutom hade SvFF:s Facebook-sida över 1,1 miljoner i räckvidd förra veckan och på våra hemsidor hade vi 1,2 miljoner klick. Riktigt kul med det stora intresset runt våra landslag och vår idrott!

Karl-Erik