Visar alla under 2015 → Juli

26 jul 2015

På väg till ny EM-final!

Det har varit några magiska veckor för svensk fotboll. För mindre än fyra veckor sedan vann vi vårt första EM-guld på herrsidan någonsin när vi vann U21-EM-finalen och det första herrguldet sedan OS i London 1948 då vi i finalen besegrade Jugoslavien med 3-1.Laget från 1948 har för evigt en stor plats i den svenska fotbollshistorien. Det kommer också de spelare och ledare som svarade för bragden i Prag då vi i U21-finalen besegrade Portugal. Ja, dagarna runt detta mästerskap var helt fantastiska, och än en gång varmt tack för alla fantastiska hyllningar som strömmat in från när och fjärran… och nu är det dags för EM-final igen!

Imorgon finns jag på plats i Nethanya, utanför Tel Aviv, för att se Sveriges U19-tjejer ta sig an, svåra, Spanien i EM-finalen. Flickor 19 har en särskild plats i mitt hjärta för den 14 juli 2012 tog de EM-guld och för mig, som nyvald SvFF-ordförande, var det ett oförglömligt ögonblick när Malin Diaz avgjorde finalen i förlängningen med 12 minuter kvar att spela. Det var Spanien som stod för motståndet även då, så gärna en repris!

Calle Barrling och hans kollegor i ledarteamet har för vana att vara i EM-slutspel. 2013 var det dags igen i Wales och ifjol i Norge, men dessa båda åren blev det respass i gruppspelet. Nu har de gått hela vägen till final och därmed är ytterligare medaljer säkrade och inte nog med det, dessutom klara för U 20 VM-slutspel 2016.

2016 kan därför bli en synnerligen intensiv mästerskapssommar. Vi hoppas på EM för herrarna i Frankrike, drömmen om OS lever för våra damer där ett OS-kval väntar tidigt våren 2016, våra U 21-killar är klara för OS och våra F 19-tjejer är klara för U 20 VM. Om något annat land hade haft motsvarande framgångar hade många experter sagt att vi måste göra som de gör och vi måste besöka och låta oss inspireras. Nu är det många som frågor oss hur vi gör för att nå sådana framgångar med framförallt U 21 och F 19 och det känns gott i själen. Sträck på er alla som jobbar oförtrutet med att utveckla våra ungdomar till bra människor och bra fotbollsspelare!

Igår var det VM-lottning inför VM i Ryssland 2018. Vi fick en svår grupp, men en riktigt spännande utmaning och vi kan slå precis vilket lag som helst. Bland lagen i gruppen, dvs Holland, Frankrike, Sverige, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg, så är alla eniga om att så mycket svårare kunde det inte bli. Och visst är det skönt att höra att både Frankrike och Holland räds motståndet i gruppen. Vi är underdog och brukar trivas bra med det. Häftiga matcher blir det under alla omständigheter och första matchen blir Holland hemma den 6 september 2016 kl 20.45 och sedan väntar Luxemburg borta i oktober och så vidare. Läs mer här.

Avslutningsvis över till något helt annat…

Grattis till Glömminge som blev inofficiella mästare i Beachsoccer när de mötte rivalerna från Högby i herrfinalen i Kalmar den 18 juli i ett fint arrangemang på vår "senaste nationalarena". Grattis också till Roslagens BFK som segrade i damklassen och blev inofficiella svenska mästare i Beachsoccer.

Sedan gläds vi alla åt att alla de svenska klubblagen på herrsidan är kvar och kämpar om gruppspelsplatser i UEFA:s klubbtävlingar. Vi håller tummarna för fortsatta framgångar och som sagt imorgon, måndag, håller vi alla tummar för våra F19-tjejer i EM-finalen mot Spanien.

Fortsatt trevlig sommar!

Karl-Erik