Visar alla under 2014 → December

16 dec 2014

Friends Arena, match mot Iran och några julklappar!

Drygt två år efter öppningen av Friends Arena presenterade ägarna en ny driftoperatör. Detta följde planen att vi som ägare ska koncentrera oss på fastigheten, det är ju faktiskt det som de flesta av ägarna är bäst på, och att verksamheten ska drivas av de som är bäst på det.

Jag är oerhört nöjd över att Lagardère kommer in genom sitt bolag LUSS och det är gott att höra Ulrik Ruhnau på Lagardère tala om arenan i positiva ordalag och med stor tilltro inför framtiden. Detta var en skön julklapp till svensk fotboll och övriga med intressen i Friends Arena.

Parallellt med detta, men utan koppling till driftsförändringen, genomförs ett kapitaltillskott till fastigheten där vår andel tas av annan intressent. Det innebär att vårt direkta ägande, efter tillskottet, ligger på 17,2% och det är också ett viktigt steg i vår strategi om att minska vår ägarandel.
Det var också en riktigt skön julklapp.

Idag är det biljettsläpp till matchen Sverige-Iran den 31 mars och det är, har jag förstått, kanske den allra bästa julklappen för de svenskar med iranskt ursprung som i stora skaror bor och verkar här i Sverige. Vi möter Iran för första gången i samband med matchen i mars och i överenskommelsen med Iran ingår också en flicklandskamp 2016. Flicklandskampen är ett utmärkt medel för oss i vår ambition att nå fler tjejer med utländsk bakgrund till vår sport. Vi ser framemot dessa båda matcher.
Tjejers situation inom idrotten och regimens agerande lämnar i många stycken övrigt att önska, men vi ser denna match som viktig för det iranska folket och framförallt för alla de med iranskt ursprung som bor här i Sverige. Det iranska landslaget är inte regimens landslag och deras assisterande tränare är öppet oppositionell.

Jag får oerhört många mejl och ofta kritiska synpunkter när fotbollsintresserade tycker att vi gjort felbedömningar av olika slag. Det kommer också en hel del berömmande mail när saker och ting faller på plats och blir riktigt bra. Jag har dock aldrig fått så många positiva mail som i samband med att matchen mot Iran annonserades. Från föreningar, enskilda och företagare med iranskt ursprung som vill hjälpa till och framförallt komma över biljetter till matchen. I min gamla förening, Lindås BK i Småland, spelade Korosh som kom som flykting till Sverige för många år sedan, från just Iran. Korosh sa när vi hörde av varandra att nu Karl-Erik måste ni bygga ut Friends Arena för det kommer 70 000 iranier till matchen i mars.

Nja, utbyggnad är väl inte första tanken som slår en, men det är fantastiskt kul med den glädje och det intresse som finns runt den här matchen från många av dem som under svåra omständigheter tvingades att lämna ert kära Iran. Den här matchen är för er och det känns som en härlig julklapp.
Men passa på att fixa biljetter för idag är det biljettsläpp och trycket verkar vara stort. Du som har intresse kan följa snacket runt matchen bl a på den här Facebook-sidan.

Min egen önskan om julklapp är att den envisa förkylning som jag fick i samband med VM-lottningen i Kanada ska ge med sig. Den håller för närvarande undertecknad i ett stabilt grepp...

Karl-Erik