Visar alla under 2014 → November

19 nov 2014

Fotbollsåret närmar sig slutet och ytterligare några tankar om FIFA-debatten

Förlust mot Frankrike som visade sig vara oerhört starka på nygamla Stade Vélodrome. Härlig inramning med mycket publik på detta anrika och traditionsbundna stadion. Här har fyra svenska stjärnor gjort succé med hemmalaget Olympique Marseille. Gunnar "Säffle" Andersson, Roger Magnusson, Anders Linderoth och Klas Ingesson. Supportrarna till OM talar med värme om dessa killars insatser för klubben.


Trots förlusten har hösten inneburit att vi är obesegrade i tävlingsmatcherna och visst hade denna samling varit helt på topp om vi kunde fått med oss alla tre poängen från matchen mot Montenegro. Nu laddar herrarna inför 2015 och slutfasen i EM-kvalet och vi ska bara till Frankrike igen och gärna till Marseille sommaren 2016 för EM i fotboll.

U21-killarna vann mot Österrike på straffar efter 2-2 vid full tid och segrade i den miniturnering som arrangerades på Cypern. Bra gjort!

P19-landslaget vann mot Bulgarien igår med 5-1 och går nu vidare till Elite Round i vår. Sju grupper med fyra lag i varje gör upp om deltagande i slutspelet. Endast gruppsegrarna går vidare. Spännande lottning i början av december.

Nästa vecka lirar Pia och hennes tjejer mot värdnationen Kanada i två träningsmatcher och Åge Hareide och hans killar möter Juventus på hemmaplan i sista hemmamatchen i gruppspelet. Finns således en hel del att se fram emot den sista veckan i november.

I gårdagens blogg med anledning av den s.k. Garcia-rapporten skrev jag bland annat följande:

Det är ju uppenbart att de senaste dagarnas tjafs huruvida rapporten ska publiceras eller inte väcker frågetecken och så kan FIFA inte ha det. Flera nationsförbund och olika företrädare för världsfotbollen har sett framemot Garcias rapport och att reningsbadet blir avklarat. Nu svävar många i tvivel och jag förutsätter att Garcia och Eckert reder ut vad som ska publiceras och vi sedan kan få ett slut på detta kapitel. Och som sagt, det allra bästa vore en publicering av rapporten i sin helhet!

Svensk fotbolls värdegrund handlar bland annat om att föregå med gott exempel, visa öppenhet, människors lika värde och att verksamheten drivs enligt demokratiska principer där beslut är väl förankrade. Därför är det extra stötande för oss när FIFA i debatten på senare tid har förknippats med misstankar om korruption, ovilja mot öppenhet och den fruktansvärda situation som många av byggnadsarbetarna lever under i Qatar. (Jag bloggade om det senare den 31/1 i år)

Jag hoppas nu innerligt att FIFA i ljuset av det som hänt verkligen lyssnar till den kritik som många europeiska fotbollförbund framför och att detta bland annat innebär att Garcias rapport publiceras. Världsfotbollens ledande organ har ett stort ansvar och vi som medlemsnation har ansvar att påtala de skeenden och företeelser som vi inte accepterar.

Tillsammans med våra kollegor i UEFA kommer vi att driva på och vi utgår ifrån att FIFA lyssnar på Europa i detta avseende. När UEFA samlas till kongress i slutet av mars kommer detta att vara en fråga som kommer att debatteras flitigt, var så säker!

Karl-Erik

17 nov 2014

FIFA-utredningen om VM i Qatar och Ryssland och lite annat

FIFA:s etiska kommitté består av två kammare, en som utreder och agerar "åklagare" och en som beslutar och agerar "domstol". Michael Garcia tillhör "åklagardelen" och har gjort en omfattande utredning på flera hundra sidor. Hans-Joachim Eckert tillhör "domstolsdelen" och har gjort en summering av Garcias rapport och där börjar oenigheten. Garcia tycker inte att Eckert på ett rättvist sätt behandlat och sammanfattat hans rapport.

Sverige är vana vid att leva i transparens och öppenhet och det allra bästa vore förstås att Garcias rapport presenteras i sin helhet och de kraven reses nu från många håll. Det är emellertid ingen överraskning att hela rapporten inte publiceras för några av de som vittnat i Garcias rapport har fått löfte om att deras namn och synpunkter inte ska röjas.

Oavsett vad som görs måste de båda ordförandena Garcia och Eckert sätta sig ned och reda ut sina olika uppfattningar. För den diskussion som nu förs i världsfotbollens ledande organ, FIFA, väcker fler frågetecken än utropstecken.

Meningen med rapporten var att en gång för alla reda ut om det fanns felaktigheter kopplat till besluten rörande VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022. Det är ju uppenbart att de senaste dagarnas tjafs huruvida rapporten ska publiceras eller inte väcker frågetecken och så kan FIFA inte ha det. Flera nationsförbund och olika företrädare för världsfotbollen har sett framemot Garcias rapport och att reningsbadet blir avklarat. Nu svävar många i tvivel och jag förutsätter att Garcia och Eckert reder ut vad som ska publiceras och att vi sedan kan få ett slut på detta kapitel.
Och, som sagt, det allra bästa vore en publicering av rapporten i sin helhet!

Några har ställt frågan huruvida UEFA borde lämna FIFA. Det är en ganska irrelevant fråga. UEFA är inte som organisation medlem i FIFA, men 53 av UEFA:s medlemsländer är bland FIFA:s 209 medlemmar. Det 54:e medlemslandet i UEFA, Gibraltar, har ännu inte röstats in i FIFA. Frågan är alltså en fråga för varje medlemsland att ta ställning till.
Min uppfattning är solklar: Sverige var en av grundarna till FIFA 1904 och vi vill vara en del av den världsledande fotbollsorganisationen. Att lämna eller bojkotta är verkningslöst. Vi ska istället vara aktiva och försöka påverka den organisation där vi är medlemmar och försöka göra den bättre. Det gäller för den lokala föreningen, på distrikts- eller nationsförbund och självklart också på internationell nivå.

Det är inte alltid lätt att få gehör för våra synpunkter från europeisk nivå, men vi måste oförtrutet arbeta vidare. FIFA har emellertid gjort framsteg, men dessa skyms av det faktum att FIFA:s främste företrädare inte åtnjuter förtroende från stora delar av fotbollseuropa. Med en ny FIFA-president vid rodret tror jag också att FIFA:s rykte kommer att förbättras. Det är fotbollens som idrott värd!

Det är nu en vecka sedan Fotbollsgalan 2014. TV4 har gjort oerhört mycket gott för svensk fotboll i allmänhet och för damfotbollen i synnerhet de senaste tio åren, MEN beslutet att stryka inslaget där hyllningarna av Therese Sjögran skulle visas var förödande. För ALLA!
Det gör mig så oerhört bedrövad att det som skulle kunnat bli ett eftermäle om den bästa galan någonsin och det som skulle ha speglats positivt ur bl a jämställdhetssynpunkt nu ramlade rakt ned i källaren. Vi inom fotbollen blev betraktade som grottmänniskor som inte ser till helheten och det känns faktiskt inte rättvist.

Jag uppmanar alla inom damfotbollen att för mig tala om vilka länder i världen som är bättre för tjejer att spela fotboll i. Jag kommer personligen att resa dit för att lära och vi kommer att slita vidare, för vi vill vara i absolut världsklass i detta avseende!

Nu laddar vi för kommande matcher! Imorgon är det dags för herrarna att möta Frankrike på anrika Stade Vélodrome i Marseille samtidigt som U21-landslaget spelar mot Österrike på Cypern. Nästa vecka fortsätter damernas A-landslag förberedelserna mot VM i Kanada med matcher mot just Kanada på måndag och torsdag i nästa vecka.

Veckan därpå är jag tillsammans med landslagsledningen på plats i Ottawa på VM-lottning. Oerhört spännande att se vilka vi ska ta oss an på vägen mot VM-medalj 2015!

Karl-Erik