FIFA-utredningen om VM i Qatar och Ryssland och lite annat

FIFA:s etiska kommitté består av två kammare, en som utreder och agerar "åklagare" och en som beslutar och agerar "domstol". Michael Garcia tillhör "åklagardelen" och har gjort en omfattande utredning på flera hundra sidor. Hans-Joachim Eckert tillhör "domstolsdelen" och har gjort en summering av Garcias rapport och där börjar oenigheten. Garcia tycker inte att Eckert på ett rättvist sätt behandlat och sammanfattat hans rapport.

Sverige är vana vid att leva i transparens och öppenhet och det allra bästa vore förstås att Garcias rapport presenteras i sin helhet och de kraven reses nu från många håll. Det är emellertid ingen överraskning att hela rapporten inte publiceras för några av de som vittnat i Garcias rapport har fått löfte om att deras namn och synpunkter inte ska röjas.

Oavsett vad som görs måste de båda ordförandena Garcia och Eckert sätta sig ned och reda ut sina olika uppfattningar. För den diskussion som nu förs i världsfotbollens ledande organ, FIFA, väcker fler frågetecken än utropstecken.

Meningen med rapporten var att en gång för alla reda ut om det fanns felaktigheter kopplat till besluten rörande VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022. Det är ju uppenbart att de senaste dagarnas tjafs huruvida rapporten ska publiceras eller inte väcker frågetecken och så kan FIFA inte ha det. Flera nationsförbund och olika företrädare för världsfotbollen har sett framemot Garcias rapport och att reningsbadet blir avklarat. Nu svävar många i tvivel och jag förutsätter att Garcia och Eckert reder ut vad som ska publiceras och att vi sedan kan få ett slut på detta kapitel.
Och, som sagt, det allra bästa vore en publicering av rapporten i sin helhet!

Några har ställt frågan huruvida UEFA borde lämna FIFA. Det är en ganska irrelevant fråga. UEFA är inte som organisation medlem i FIFA, men 53 av UEFA:s medlemsländer är bland FIFA:s 209 medlemmar. Det 54:e medlemslandet i UEFA, Gibraltar, har ännu inte röstats in i FIFA. Frågan är alltså en fråga för varje medlemsland att ta ställning till.
Min uppfattning är solklar: Sverige var en av grundarna till FIFA 1904 och vi vill vara en del av den världsledande fotbollsorganisationen. Att lämna eller bojkotta är verkningslöst. Vi ska istället vara aktiva och försöka påverka den organisation där vi är medlemmar och försöka göra den bättre. Det gäller för den lokala föreningen, på distrikts- eller nationsförbund och självklart också på internationell nivå.

Det är inte alltid lätt att få gehör för våra synpunkter från europeisk nivå, men vi måste oförtrutet arbeta vidare. FIFA har emellertid gjort framsteg, men dessa skyms av det faktum att FIFA:s främste företrädare inte åtnjuter förtroende från stora delar av fotbollseuropa. Med en ny FIFA-president vid rodret tror jag också att FIFA:s rykte kommer att förbättras. Det är fotbollens som idrott värd!

Det är nu en vecka sedan Fotbollsgalan 2014. TV4 har gjort oerhört mycket gott för svensk fotboll i allmänhet och för damfotbollen i synnerhet de senaste tio åren, MEN beslutet att stryka inslaget där hyllningarna av Therese Sjögran skulle visas var förödande. För ALLA!
Det gör mig så oerhört bedrövad att det som skulle kunnat bli ett eftermäle om den bästa galan någonsin och det som skulle ha speglats positivt ur bl a jämställdhetssynpunkt nu ramlade rakt ned i källaren. Vi inom fotbollen blev betraktade som grottmänniskor som inte ser till helheten och det känns faktiskt inte rättvist.

Jag uppmanar alla inom damfotbollen att för mig tala om vilka länder i världen som är bättre för tjejer att spela fotboll i. Jag kommer personligen att resa dit för att lära och vi kommer att slita vidare, för vi vill vara i absolut världsklass i detta avseende!

Nu laddar vi för kommande matcher! Imorgon är det dags för herrarna att möta Frankrike på anrika Stade Vélodrome i Marseille samtidigt som U21-landslaget spelar mot Österrike på Cypern. Nästa vecka fortsätter damernas A-landslag förberedelserna mot VM i Kanada med matcher mot just Kanada på måndag och torsdag i nästa vecka.

Veckan därpå är jag tillsammans med landslagsledningen på plats i Ottawa på VM-lottning. Oerhört spännande att se vilka vi ska ta oss an på vägen mot VM-medalj 2015!

Karl-Erik