Framåt för svensk fotboll – Svenska Spel inspirerar med sin devis!

Befinner mig i ett blåsigt Visby och har just haft förmånen att få prata med Svenska Spels personal om vårt arbete inom svensk fotboll. Om sommarens fantastiska EM-guld. Sverige enda landet i Europa med F19- och U21-EM-guld samma år. Om elit och bredd. Om jämställdhet och mångfald. Om några domarminnen och om mycket annat med koppling till såväl nationell som internationell fotboll.

Samtidigt presenterar Svenska Spel genom Lennart Käll och Håkan Sohlberg två inspirerande filmer om samarbetet mellan Svenska Spel och svensk fotboll. Riktigt bra och otroligt inspirerande, inte minst inför morgondagens otroligt viktiga match på Friends Arena. Tack för gott samarbete Svenska Spel och imorgon spisar vi frukost och träffar personalen på kontoret i Sundbyberg.

Tisdagen den 8 september blir en dag fylld av anspänning. Jag var fruktansvärt och rent av obehagligt nervös i Moskva och det lär inte bli bättre imorgon. Tycker att vi med andra halvleken på näthinnan borde fått med oss en poäng och då hade förutsättningarna inför resterande kvalmatcher varit annorlunda.

Vi har dock fortfarande allt i egna händer, brukar vara bra i de lägena och jag hoppas och tror på tre poäng mot Österrike. Tror det blir nödvändigt om vi ska knipa direktplatsen för ryssarna har fått vittring och nytändning och lär säkert ta nio poäng på de tre återstående matcherna.

Igår blev ett par nationer EM-klara däribland Island. Vi skickar en stor grattis-hälsning till våra nordiska vänner och självklart ett extra stort grattis till Lasse Lagerbäck. Strongt gjort!

Sommaren som gick var ju magisk och våra unga landslags framfart har gett eko långt utanför vårt lands gränser. Mina europeiska kollegor är nyfikna på hur vi jobbar och vad som hänt och det känns oerhört inspirerande. Hoppas de unga spelarna fortsätter att utvecklas och därmed blir konkurrenter om platserna i våra A-landslag. Det är självklart ett stort steg att ta, men några kommer med all säkerhet att göra det. Lycka till!

Nästa vecka är UEFA:s alla medlemsländers ordföranden och generalsekreterare samlade på Malta för att prata framtidsfrågor. Spännande möte inte minst med tanke på att UEFA-presidenten nu kandiderar till FIFA-presidentposten. Michel Platini kommer att bli en utmärkt FIFA-president, men det krävs många röster utanför Europa och det blir intressant att höra hur läget känns i den stora fotbollsvärlden. Blir det så att Michel Platini blir FIFA-president så får det naturligtvis konsekvenser för UEFA och det blir en intressant diskussion kring vem som blir nästa UEFA-president. De samtalen börjar så smått att föras, naturligtvis.

Vi fortsätter vårt utbildningsarbete kring jämställdhet och mångfald. I förra veckan fick alla våra distrikt en första utbildning och nu tar de arbetet vidare tillsammans med SISU för att sprida kunskap kring dessa frågor. På nationell nivå har vi tagit de första utbildningsstegen och är nu redo att börja sätta mål. Vi började samtalen kring detta vid sommarens ordförandekonferens och nu väntar vi på förslag till mål för bl a representation i våra styrelser, nämnder och kommittéer. Steg för steg arbetar vi i den riktning som Mål- och Strategi 2013-2017 anger. Det känns riktigt bra!

För övrigt är det förstås så att beslut som vi tar i styrelser och kommittéer ska kommuniceras till våra medlemmar först innan det informeras till media. Ibland spelar den mänskliga faktorn ett spratt, men rutiner finns och det är medlemmarnas bästa som ska gälla när det gäller information kring olika beslut. Så är det!

Låt oss nu hoppas på en gul vägg på Friends Arena imorgon och att den tolfte spelaren lyfter våra herrar till stordåd och att vi tar tre poäng mot Österrike.
Gör som Svenska Spel anger i sin devis. Låt oss tillsammans gå...

Framåt för svensk fotboll!

Karl-Erik