Om arton dagar är det FIFA-kongress...

Och för ett par veckor sedan var UEFA:s medlemsländer samlade i Schweiz för diskussion om valet. UEFA:s styrelse, Exekutivkommittén, rekommenderade alla medlemsländerna att lägga sin röst på Gianni Infantino när det blir dags för FIFA-kongress i Zürich fredagen den 26 februari.

De sex nordiska länderna har träffat alla fem kandidater och det är fem olika personligheter med väldigt olika bakgrunder. Deras tankar kan du läsa mera om på nätet.

Jérôme Champagne

Född i Paris. Flyttade till Spanien med familjen som ung. Diplomat i Frankrike. Hamnade som diplomat i Oman. Studerat arabiska. Levt i Kuba. Med i Organisationskommittén för VM 1998. 1997 diplomatisk rådgivare åt FIFA och Frankrike för att göra VM till en succé ur diplomatiskt perspektiv. Jobbade från 1998 åt FIFA. S:t Etienne hans klubb! 1976-1983 arbetade han åt France Football och skrev om internationell fotboll.

Ali Bin Al-Hussein

Ordförande i Jordaniens Fotbollförbund och var motkandidat till Sepp Blatter vid kongressen i maj. Fick 35 % av rösterna då och vill reformera FIFA och utveckla fotbollen i världen. En lugn, trygg och behaglig person att möta. Har tidigare varit ledamot av FIFA:s Exekutivkommitté, men lämnat detta uppdrag.

Tokyo Sexwale

FIFA-presidentkandidat från Sydafrika. Tillsammans med Nelson Mandela och engagerad i ANC. Fotboll är en passion i Sydafrika. Bästa sättet att motarbeta apartheid är genom sport och ffa genom fotboll. Medlem i FIFA:s Fair Play-kommitté. Världen förväntar sig transparens och demokrati, menar Sexwale.

Shaik Salman

Tidigare fotbollsspelare I Bahrain på 70-talet. Var landslagschef för A-landslaget, herrar, 96 och 97. Blev vice ordf i Bahrains fotbollförbund 98-02 och ordf i från 2002-2013. 2013 valdes han till ordf för AFC, den asiatiska motsvarigheten till UEFA. Han vill skapa ett nytt FIFA, men först efter att ha analyserat vad som behövs. Han vill se ett öppet FIFA som inte behöver dölja något och ett välbalanserat FIFA som kan bli enat för fotbollens bästa.

Gianni Infantino

UEFA:s nuvarande Generalsekreterare och den av kandidaterna vi känner bäst. Han gjorde också det allra bästa intrycket på oss vid vårt möte. FIFA går igenom en mycket svår period och när jag fick frågan bestämde jag mig för att försöka göra en insats för FIFA, berättade Infantino.

FIFA pratar inte fotbollsutveckling, menar han. Det behövs mer resurser till fotbollsutveckling, damfotboll, ungdomsfotboll, amatörer/proffs. FIFA kan distribuera mycket mer pengar till nationsförbunden och till fotbollsutveckling runt världen. Det finns också utrymme för stora besparingar inom FIFA!
Hans manifest, som du kan läsa på www.fifaforward2016.com, innehåller tre huvudpelare. Reformer, demokrati och delaktighet samt fotbollsutveckling.

De sex nordiska länderna är, med all säkerhet, den enda gruppering som personligen träffat alla kandidaterna. De ger alla ett gott intryck, men favoriter är Infantino och Shaik Salman. Den senare verkar ha ett gott stöd i såväl Asien som Afrika och är det så blir han svårslagen. Nu är det dock så att konfederationerna inte röstar utan det är varje enskilt medlemsland som röstar.

Gianni Infantino gjorde det bästa intrycket på oss, men samtliga har visat vilja och ambition att ändra och förbättra FIFA. De kommande veckorna blir mycket spännande och de nordiska företrädarna kommer att träffas före kongressen för att gå igenom läget just innan det är dags för valet, fredagen den 26/2.

Jag och mina delegationskollegor har fått mandat att agera vid kongressen och Svenska Fotbollförbundets styrelse har sagt att vårt val är Gianni Infantino som förstahandsval.

Spännande fortsättning följer...

Karl-Erik