Dialog och samarbete framgångsfaktorer när vi närmar oss Förbundsmötet 2017!

Vi har lämnat ett framgångsrikt 2016 bakom oss, och det nya året innehåller lika många spännande händelser med VM-kvalet för herrar, Europa League-finalen i Solna, Dam-EM i Holland och U21-EM i Polen, som höjdpunkter på förhand.

Precis som andra idrotter har vi ett tapp av spelare framförallt i övre tonåren och vi behöver fler ledare, inte minst kvinnliga. Vi vill gärna att fler vuxna stannar längre i vår sport både som aktiva och ledare. Varför inte följa Borens IK och starta Gå-fotboll och hitta en ny grupp aktiva...

Fler utövare som håller på längre kommer säkert att bli ett av flera prioriterade områden. Vi vet att vi har en bra utbildning för våra spelare, ledare och tränare och det visar sig bland annat genom att våra unga spelare blir allt bättre, även i ett internationellt perspektiv, och det gynnar alla och ytterst våra elitklubbar och våra landslag.

I senaste numret av vårt husorgan "Magasinet" beskrivs den diskussion som pågår just nu kring hur vi bäst ska ta hand om våra unga spelare, utvecklingsläger, distriktsturneringar, regionala samlingar, utveckling på klubbnivå med mera. Och det är bra! Om det fanns en formel att arbeta efter bromsar det kreativitet, tankar och utveckling.

Vi har förstås olika förutsättningar i olika delar av Sverige och yttre omständigheter påverkar – inte minst befolkningsomflyttning och därmed tillgång på anläggningar. I många av våra största tätorter och framförallt i Stockholm är behoven stora när det gäller tillgång på planer för träning och matcher. Så debatt och dialog är en förutsättning för framtiden. Det är så vi driver vår fotboll framåt.

Vårt pågående strategidokument sträcker sig det här året ut och därför blir det fokus på framtidsfrågorna i år. Under våren går det ut en ny enkät till föreningarna att fylla i under perioden 24 april till 3 maj.

Det är viktigt att vi hjälps åt att få in grundfakta om vilka vi är, spelare och ledare, i vilken ålder, för att just forma en ny strategi. I det arbetet får vi också hjälp av distrikten att stämma av svarsfrekvensen, som vi vill ska bli lite bättre än tidigare. 15 juni ska vi ha en rapport som ska gälla för svaren i landet och presentation sker på ordförandekonferensen den 26 juni. Då kickar vi också igång det kommande strategiarbetet och notera två veckor i höst:

Strategiveckor i svensk fotboll är veckorna 38 och 39, 18/9 -1/10. Då kan alla intresserade vara med i olika rådslag runt om i landet för att vara med och forma framtiden för svensk fotboll. Välkomna! Föreningarna och dess verksamhet är grunden i vårt arbete – så vi behöver er medverkan!

Vi har tillsammans med Svenska Fäktförbundet lämnat in en motion till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) där vi anser att Riksidrottsförbundet (RF) och SOK måste samarbeta betydligt bättre i precis alla idrottsfrågor av samma skäl: Vi måste samarbeta inom idrottsrörelsens alla delar!

Stefan Lindeberg lämnade SOK-skutan förra våren och har tidigare i en krönika klargjort att han anser att man ska skilja på vad som gäller för svensk idrott och svensk fotboll. Bland annat kritiserar han fotbollen för de pengar som förekommer i internationell fotboll, nämner de oroligheter som finns kring några toppmatcher i herrfotbollen och också för att barn lämnar i vår idrott i större utsträckning än i individuella idrotter.

Att en före detta SOK-chef så tydligt angriper just vår sport säger mer om honom och hans agerande än idrottens grund, ambitioner och organisationsbehov. Han har inte precis bjudit in till dialog för allas bästa.

Tack och lov har den nye SOK-ordföranden Hans Vestberg en helt annan inställning och det lovar gott inför framtiden. Det behövs nämligen mer samarbete, att man möts kring framtidsfrågorna, för både lag och individuell idrott, för våra barn och alla inblandade – det är att ta ansvar för alla idrotters framgång. Det är detta vi drivs av i svensk fotboll, och det är den uppfattning beslutsfattare på alla nivåer anser att idrotten ska stå för. Så det är dags att RF, SOK, och alla specialidrottsförbund samlas kring en ny gemensam strategi där vi inte ser konkurrens bland idrotter som det viktigaste eller mellan lag och individuella idrotter. Vi ska helt enkelt hålla ihop!

Vår utmaning handlar om människors tid, att motarbeta inaktivitet, fysisk och psykisk ohälsa, att förstärka våra föreningars arbete med nyanlända och få fler att ta del av vår verksamhet som aktiva eller på annat sätt. Detta kryddat med underhållning på högsta nivå!

Den stundande helgen är en stor manifestation för svensk fotboll. Distrikten samlas på fredag för möten om strategiska framtidsfrågor, SEF och EFD samlas till sina respektive årsmöten och på lördag träffas vi alla på Svenska Fotbollförbundets årsmöte. 2017 blir året när vi startar tidigt, klockan 10.00, med förbundsmötet för att bjuda alla gäster till VM-kvalet mot Vitryssland på Nationalarenan Friends Arena klockan 18.00 på kvällen. Vi håller alla tummar för Janne Andersson och hans lag i jakten på en plats i VM i Ryssland 2018.

Allt gott!

Karl-Erik