VM-blogg nummer 20

Idag är det dag 20 för mig på rysk mark och därmed också VM-blogg 20. Hoppas att det blir många till!

Efter frukost idag var det dags för laget att träna och harmonin och intensiteten är synnerligen god trots den, fortsatt, intensiva värmen vid Svarta Havet. Igår var det en lite lugnare dag och dessutom vilodag i hela VM, dvs inga matcher.

Idag är det två kanonmatcher i åttondelsfinalerna, Frankrike mot Argentina och Portugal mot Uruguay. Europa mot Sydamerika och det är dessutom så att UEFA:s och Conmebols representanter som är mest framgångsrika när vi tittar på åttondelsfinalerna. Asien har ett lag, Japan, och Concacaf, Nordamerika och Karibien har ett lag, Mexiko. Resten kommer från Europa, UEFA, eller Sydamerika, Conmebol. UEFA har tio lag, Conmebol fyra, Concacaf ett och AFC ett lag.

Europa dominerar kraftig och det ska bli spännande att se kraftmätningen idag mellan UEFA och Conmebol. Och två av de tio europeiska lagen kommer från Skandinavien...och ett är Sverige! Gott!

Vårt hotell i Gelendzhik fungerar alldeles utmärkt och såväl spelare som ledare stortrivs i miljön här vid Svarta Havet. Personalen på hotellet och befolkningen i stan verkar dessutom ha tagit det svenska landslaget till sitt hjärta. När vi anlände tillbaka mitt i natten från Jekaterinburg och sista gruppspelsmatchen så möttes vi av ett gäng lokalinvånare vid flygplatsen. De hade tagit med sig flera svenska flaggor och hejade friskt när spelarbussen passerade i natten på väg till hotellet. Ett hotell som verkligen blivit vårt hem här i Ryssland under några veckor. På bilden ser du hur vi blir välkomnade när vi kommer till vårt tillfälliga "hem".

Att stå upp för mänskliga rättigheter är för oss, inom svensk fotboll, självklart. Idag kan du på vår hemsida bl a läsa följande:
SvFF har sedan mars i år ett samarbete med människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Bland annat har Civil Rights Defenders inför VM informerat spelare, ledare och personal om situationen för mänskliga rättigheter i Ryssland. Nu har SvFF och Civil Rights Defenders, som en del av samarbetet, också träffat människorättsförsvararna Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial, och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot Tortyr. Mötet ägde rum under pågående VM-turneringen.

De två organisationerna arbetar med att bevaka människorättsbrott i Ryssland och erbjuder kostnadsfri juridisk hjälp till de som fallit offer för kränkningar i landet. För detta betalar de ofta ett högt pris.
– Jag är mycket tacksam över att detta möte gick att genomföra. Att få ta del av och höra Anna och Albert berätta om sin kamp för mänskliga fri- och rättigheter var både lärorikt och gripande. Det vi själva många gånger tar för givet och anser vara självklart är inte det för alla andra. Om vi inom fotbollen på något sätt kan bidra till att synliggöra och uppmärksamma kampen för mänskliga rättigheter så är det bra. Jag känner en stor respekt och beundran för deras mod och engagemang – de är starka förebilder och gör ett livsviktigt arbete, säger Håkan Sjöstrand.

– Att fotbollen står upp för grundläggande fri- och rättigheter är viktigt, inte minst i en tid när den demokratiska utvecklingen backar på många håll i världen. Genom att SvFF träffar våra ryska partners kastar de ljus på den allvarliga situationen och visar sitt stöd för alla dem som dagligen kämpar för att mänskliga rättigheter ska respekteras i Ryssland. Vi hoppas att mötet kan inspirera andra idrottsaktörer att ta liknande initiativ, säger Anders L. Pettersson, chef, Civil Rights Defenders.

På mötet deltog Håkan Sjöstrand, generalsekreterare, Andreas Jansson, kommunikationschef och Göran Havik, projektledare för internationella evenemang från SvFF, Anders L. Pettersson, chef för Civil Rights Defenders, Anna Dobrovolskaya, verkställande chef för Memorial och Albert Kuznetzov, jurist på Kommittén mot Tortyr.
Tack till Civil Right Defenders för gott samarbete!

Nu återgår jag till fokus på det sportsliga och då ska vi inte glömma att det är spännande matcher, inte bara i VM, utan också i seriespelet på hemmaplan. Två matcher i Damallsvenskan och fem matcher i Superettan plus matcher i Elitettan för damer och i Division 1 herrar bland annat. Jag håller ett extra öga på toppmatchen i division 1 herrar, Oskarshamn mot Oddevold...

Imorgon reser laget vidare till Sankt Petersburg och laddningen inför åttondelen mot Schweiz går in i ett intensivare skede. Det är kul med fotboll...

Karl-Erik