Bra dag i Bollnäs!

Tack klubbar och distriktsförbund för en bra Föreningsdag i Bollnäs igår. Innan jag styrde bilen mot Hälsingland i fredags var det en, minst sagt, omväxlande vecka.

Trots ett kraftigt försenat tåg i måndags lyckades jag komma i tid för den officiella middagen inför herrarnas match mot Slovakien. Vi hade ett öppet och bra samtal med våra slovakiska kollegor om diverse utvecklingsfrågor. Alltid nyttiga diskussioner och alltid något att lära.

Tisdagen var vikt för styrelsemöte med framförallt en genomgång av alla ärenden som är på bordet vid vårt möte med Representantskapet den 20 november. På eftermiddagen kickade vi igång edition två av vårt adept- och mentorprogram, "Engagera Flera". Arton unga, hungriga, fotbollsentusiaster var uttagna och tillsammans med sina sex mentorer startade denna andra omgång av detta program. Utvärderingen av det första programmet var otroligt positiv och nu är det dags för ett nytt gäng. Första träffen handlade om svensk fotbolls organisation, våra strategier samt lite djupdykning i delar av våra utvecklingsområden. Nästa träff sker i januari och då handlar det om internationell fotboll. Intressant fortsättning följer!

Tisdagskvällens matcher blev inte vad vi, resultatmässigt, hade hoppats på. Vi var nära att vinna mot Slovakien men en sen kvittering gjorde att slutresultatet blev 1-1. Sammantaget en bra samling och ett lyft jämfört med september. Våra U21-killar hade EM-biljetten inom räckhåll men en klar 0-3-förlust mot Belgien gjorde att EM-drömmen sprack och vi får nu ladda om och sikta på U21-EM 2021 istället. Vi har haft fina U21-framgångar under många år, men den här gången ville det sig inte. Vi samlar ihop oss och kommer igen!

För min del blev det resa till Paris på onsdagseftermiddagen och presentation av statusen i arbetet med UEFA:s strategiska dokument som ska beslutas på kongressen i Rom i februari. Jag har varit ansvarig för en arbetsgrupp och tillsammans med åtta andra representanter för olika nationsförbund har vi nu ett första förslag att presentera. I Paris var det information och diskussion tillsammans med klubbarnas intresseorganisation, ECA. Nu är arbetet inne i en sådan process där medlemmar och intresseorganisationer ska tycka till om vi är på rätt väg och dessutom ge lite kloka inspel. Bra möte!

Ja, fredagen veks sedan åt sju timmar i bilen mellan Uddevalla och Bollnäs. Jag slet hårt på handsfree-utrustningen och satt merparten av tiden i samtal. Utmärkt sätt att få resan att gå lite snabbare och att hinna med en del längre samtal. Efter en snabb lunch i Filipstad så gick resan via Dalarna och till Bollnäs i Hälsingland. HFF bjöd in till föreningsdag och jag och Linda Wijkström, EFD, var inbjudna gäster. För Linda, född i Iggesund, handlade det ju om att komma hem till sitt kära Hälsingland. Linda och jag dryftade innan start lite om det otroligt spännande läget i OBOS Damallsvenskan samt Linköpings och Rosengårds Champions League-äventyr. Tuffa resultat i första matcherna men drömmen om avancemang lever.

På föreningsdagen fick jag inleda och jag pratade om året som gått, vår strategiska inriktning och fotbollens samhällsnytta genom bl a den SROI-rapport som vi gjort tillsammans med UEFA. Strax innan lunch avbröt vi för att besöka den s k Hälsingemodellen. Öppna träningar för killar och tjejer i distriktets regi och med skickliga instruktörer på plats. Sammanlagt cirka 80 killar och tjejer, som anmäler sig själva till aktiviteterna, födda 2004 var på plats och dessa spetsträningar sker under ett antal lördagar efter ordinarie säsong. Oktober månad ut kör man utomhus och därefter i olika hallar i distriktet. Ett utmärkt sätt att ge lite extra till de som vill och att dessutom lyfta kvalitén för alla. Samtidigt pågick motsvarande aktiviteter i Kilafors med en annan åldersgrupp. Bra initiativ av Hälsingland inom ramen för Spelarutbildningen – en helhet. Och med fokus på "Så många som möjligt, så länge som möjligt i så bra miljöer som möjligt."

Eftermiddagen fortsatte med grupparbete kopplat till utvecklingen av fotbollen i Hälsingland. En bra dag med bra tankar och också med kraft att kunna utveckla och förändra.

Som helhet en otroligt omväxlande vecka med internationell toppfotboll för herrarna, styrelsemöte, nytt utvecklingsprogram för unga ledare, möte med toppklubbar i Paris, matcher i damernas Champions League där drömmen lever trots tuffa resultat och sedan spelar- och föreningsutveckling i Bollnäs!

Trevlig helg!

Karl-Erik