En riktigt bra vecka för svensk fotboll

Sitter och småler efter frukost på hotellet i Helsingborg efter gårdagens match på Olympia. Det svenska damlandslaget gör ännu en bra match och vinner mot VM-klara grannarna från Norge med 2-1. En fin skalp och ett bra resultat med tanke på rankingen inför VM-lottningen i Frankrike i början av december. Vi ligger på plats nio nu, men fortsätter vi med bra resultat mot Italien och England i de kommande förberedelsematcherna så finns chans till en ännu bättre position inför lottningen. VM spelas under juni och juli 2019 och vi ser fram emot ännu en häftig VM-sommar.

Inför matchen hyllades en av våra stora spelare, Linda Sembrandt. Linda gjorde i samband med matchen mot Danmark i september, landskamp nummer 100 och nu blev hon hyllad inför hemmapubliken på Olympia. Blommor och en fin bok med minne från hennes 100 matcher fick jag, tillsammans med Håkan Sjöstrand, överlämna till "Sempan". Linda är en av våra allra finaste ambassadörer för svensk fotboll. Sällan de stora rubrikernas kvinna, men en otroligt viktig, klok och bra förebild både på och utanför planen. Stort grattis, Linda. Du är så oerhört värd denna positiva uppmärksamhet!

Laget laddar nu för att resa vidare och möta VM-klara Italien på bortaplan på tisdag. Detta gör vi samtidigt som bland annat Holland och Danmark spelar ovisst play-off tillsammans med Belgien och Schweiz om EN återstående VM-plats. Sååå skönt att vara direktkvalificerade och redan nu börja förberedelserna. Bra jobbat Peter och ledarteamet tillsammans med alla spelare.

Svenska Fotbollförbundet arrangerar, tillsammans med Bohusläns Fotbollförbund, Skånes Fotbollförbund och UEFA, kvalspel inför UEFA Elite Round senare i vår för Pojkar 16 och Flickor 19. Pojkarna har spelat färdigt i Bohuslän och gick vidare till Elite Round tillsammans med gruppsegrarna från Holland. Flickorna började på bästa sätt med 6-0 seger mot Kazakstan nere i Skåne. Nu väntar Israel som besegrade Slovenien med 1-0 och sedan avslutning mot Slovenien på tisdag kväll i Vittsjö. Tack för gott samarbete klubbar och distrikt i Bohuslän och Skåne. Fin PR för europeisk ungdomsfotboll och härligt att vi står oss så fint i den internationella konkurrensen.

På klubbsidan gläds vi över att såväl Rosengård som Linköping gått vidare i Champions League. Nu väntar Slavia Prag respektive Paris St Germain i nästa omgång. Tufft, men inte omöjligt!

Vi gläds också över att Malmö FF vann mot det turkiska storlaget Besiktas igår kväll. Viktig seger i en grupp som nu är helt öppen efter två omgångar. Alla tre lagen har tre poäng vardera.

På söndag blir det Rimnersvallen och match mellan IK Oddevold och serieledarna från Listerlandet, Mjällby AIF. Det är så imponerande att Mjällby än en gång ser ut att vara på väg till elitfotbollen. Jag lyfter på hatten och gratulerar så här långt, men det är en svår bortamatch som väntar i Uddevalla, hoppas jag!

Nästa vecka blir det Ryssland igen och förhoppningsvis revansch för den snöpliga förlusten mot Turkiet i UEFA Nations League. Kl 21.45 på torsdag möter vi Ryssland i Kaliningrad. Spännande, intressant och viktigt för fortsättningen i UEFA Nations League.
Njut av en trevlig helg!