Karl-Eriks tankar
Under den här vinjetten skriver Karl-Erik Nilsson om sitt arbete som förbundsordförande i SvFF, och om aktuella frågor i den svenska fotbollsdebatten.
Efter ett tags bloggpaus är det nu dags för årets sista alster. Skrev en julhälsning till stora delar av rörelsen före jul och delar av den får bli blogg 205 sedan starten 2012.
Nedan följer lite tankar om året som gått och det som står för dörren…
VM-året för våra herrar 2018 blev en klassiker att jämföras med åren 1958,1974 och 1994. De insatser våra spelare och ledare gjorde i VM i Ryssland väckte respekt och stor uppmärksamhet både inom Sverige och i stora delar av fotbollsvärlden. Och det handlar om insatser både på och utanför spelplanen! De positiva ekonomiska konsekvenserna skapar utvecklingsmöjligheter till tjejer och killar i alla delar av den svenska fotbollsfamiljen. Stort tack för en fantastisk sommar!
2019 är också ett VM-år tack vare ett utmärkt kvalresultat, och det finns goda förutsättningar för att damlandslaget ska kunna lyckas väl i VM i Frankrike till sommaren. Insatsen i den direkt avgörande matchen mot Danmark var av högsta kvalité. Snacka om att vara bäst när det gäller.
Vi har varit med i alla mästerskap hittills men fotbollens kvalitet ökar på alla håll och kontinenter, vilket gör att konkurrensen ökar stadigt och hela tiden. Nu ser vi först och främst fram emot möten med Chile, Thailand och USA i VM-gruppspelet.
Vår toppklubbfotboll har haft ett magiskt år med publiksiffror och TV-publik som gör avtryck långt utanför landets gränser. Och då tänker jag på såväl Allsvenskan som OBOS Damallsvenskan. Serierna levde ända in i slutminuterna i den sista omgången. Precis som vi vill att det ska vara. Tack alla föreningsföreträdare i såväl bredd som elit för alla fina insatser under året som gått.
Vid Förbundsmötet i mars sjösatte vi vårt nya strategidokument och inom ramen för vårt strategiska arbete har vi projekt som "Världsklass", fokus på spelare i åldern 15-23 år, tillsammans med Elitfotboll Dam. Vi arbetar med + 10 000, som handlar om rekrytering av nya kvinnor som ledare, fotboll fitness, fotboll som motionsform samt diplomerad förening, ett sätt att säkra kvalité och stimulera till utveckling. Allt detta håller på att implementeras.
Dessutom en Spelarutbildning där det är tydligt vem som i våra led gör vad kring spelarnas utveckling i olika åldrar. Allt detta för att få fler och bättre utbildade spelare och ledare för att på sikt utveckla framförallt fotboll och futsal. Det är inget fel på ambitionen inom den svenska fotbollen!
När det gäller Spelarutbildningen har vi fortfarande några utmaningar kvar, men förutsättningarna för pojkar och flickor som vill utvecklas ska inte bero på var i landet man utövar sin fotboll.
Futsal växer så det knakar och är den bollsport som växer snabbast i världen. Den svenska futsalligan, SFL, är mitt inne i sitt seriespel. Under året har vårt nya damlandslag skördat fina, initiala, framgångar. Herrarna kämpar på och förhoppningarna om ett slutspel i EM eller VM finns, men konkurrensen är verkligen stenhård.
Redan om en dryg månad är det VM-kval för herrarna i Alingsås. Boka in match mot Armenien den 30/1 kl19, mot Malta 31/1 kl 19 samt, en förmodad, gruppfinal mot Belgien lördagen den 2 /2 kl 17.00. Samtliga matcher på Estrad i Alingsås.
Den 5 december 2018 är ett historiskt futsal-datum. Det var första gången ett svenskt ungdomslandslag spelade landskamp. Seger med 8-1 mot Finland! Bra start för våra kommande stjärnor på futsal-himlen.
Vårt minsta syskon, Beach soccer, växer inte så det knakar, men det finns ett antal föreningar som driver på med stort engagemang. Varken FIFA eller UEFA visar stort engagemang internationellt, men UEFA kommer under 2019 att ta reda på statusen hos respektive medlemsland avseende Beach soccer.
Vid sommarens inofficiella SM i Kalmar blev Djurgården vinnare på damsidan och GAIS vinnare på herrsidan. Vid Förbundsstyrelsens möte i januari kommer Beach soccer att vara ett av våra teman. Åt vilket håll ska den nationella och internationella utvecklingen gå?
VM-framgången för herrlandslaget betyder att 2018 blir ett gott ekonomiskt år. Våra prestationer i VM genererar delar av de pengar som FIFA drar in via tv-avtal, reklam, publik – biljettintäkter m.m. och som bl a fördelas på de 32 nationer som deltog i Ryssland sommaren 2018.
Vad överskottet sedan ska användas till beslutar vi om tillsammans. Det har tidigare varit stöd till exempelvis anläggningar, spelar- och ledarutbildning, domarprojekt, futsal, utökade distriktsbidrag, damsatsningar, fler nationella fotbollsutbildare, sociala projekt inom jämställdhet och mångfald.
Vid våra ordförandekonferenser så arbetas det ofta fram idéer som sedan föreläggs styrelsen för beslut och med årsmötet som slutlig beslutsinstans för budget och verksamhetsplanering.
Ordförandekonferensen 2019 förläggs till VM i Frankrike och där jobbar vi under några intensiva dagar samt avslutar med att heja fram våra tjejer till seger i gruppspelets andra match mot Thailand.
Som vi redan noterat händer det otroligt mycket positivt på våra spelplaner. 2018 har också varit ett märkesår utanför spelplanen och jag väljer en speciell händelse av alla under året.
I slutet av augusti, på ett seminarium arrangerat av Svenska Fotbollförbundet, och i sällskap av bland annat idrottsminister Annika Strandhäll, presenterade UEFA en SROI-studie över breddfotbollens värde för det svenska samhället. Studien har utförts av forsknings- och analysföretagen Portas och Substance på UEFA:s uppdrag.
Bakom de redovisade resultaten ligger ett omfattande arbete – en stor mängd data har bearbetats och analyserats, tidigare forskning har granskats och en mängd intervjuer genomförts. Allt under överinseende av ett expertråd.
Forskarna bakom analysen betonade att man varit mycket försiktiga i sina antaganden, och att man utelämnat områden där för stor osäkerhet råder. De sammantagna resultaten av studien visar ändå på positiva sociala, ekonomiska och hälsomässiga effekter som uppgår till ett värde av drygt 23 miljarder kronor. Bland de faktorer man studerat märks jobbskapande, minskad brottslighet, utbildning, ideellt arbete och psykisk och fysisk hälsa. Rapporten redogör också för hur investeringar som leder till ökat antal fotbollsutövare är "lönsamma" för samhället. Det finns alltså goda skäl för beslutsfattare att satsa på fotboll och idrott i allmänhet.
Vi har ju länge vetat att fotbollen gör stor nytta för samhället, men inte kunnat leda det i bevis. Därför är den här studien oerhört värdefull – den gör att beslutsfattare kan känna en trygghet i att pengar som satsas på bättre förutsättningar för fotbollen ger betydligt större värden tillbaka till samhället. Nu hoppas vi förstås att den här studien, som tydligt visar fotbollens positiva påverkan på samhället, kommer att leda till en ökad vilja att investera i fotbollen.
Vad vi konstaterar är att fotbollen och idrott bidrar till en ovärderlig samhälls- och individnytta. Det finns starka incitament för samhället att investera i ökad tillgänglighet för barn- och ungdomar som vill idrotta. Här finns det stor anledning att känna oro över att idrotten inte får det som idrotten förtjänar. Vi har i alla fall svart på vitt på hur mycket samhället TJÄNAR på att investera!
Idrottsminister Annika Strandhäll talade varmt om både fotbollen och studien på konferensen:
- Fotbollen är underbar! Se bara hur mycket VM betydde för sammanhållningen och glädjen i vårt land. Sedan vet vi ju också att fotbollen och idrotten i stort har mycket stor betydelse för hälsa och socialt välbefinnande. Och det är ju precis vad den här rapporten visar – jag är imponerad av resultaten.
Ja, Idrottsministern har rätt. VM betydde oerhört mycket för Sverige som nation, fotbollen betyder mycket för hälsa, glädje och välbefinnande och visst var resultaten 2018 imponerande!
Nu laddar vi för ett spännande 2019 med härliga utmaningar för våra olika bollidrotter. Killarna packar fotbollstrunken och drar på vinterturné till Qatar efter nyår och så gör även tjejerna lite senare i januari till Sydafrika där VM-förberedelserna börjar.
Ni noterade väl ovan att en resa till Alingsås för att se världens snabbast växande bollsport är ett gott alternativ. Boka in månadsskiftet januari/februari för futsal i Alingsås. Och glöm inte att våra F19-tjejer spelar Elite Round i England i början av april. Hemmanationen plus Italien och Turkiet svarar för motståndet. Gruppsegraren till EM-slutspel. Tufft, men möjligt.
Avslutningsvis...
På och utanför spelplanen tas dagligen en mängd beslut. Det gör det för övrigt i alla verksamheter. Det kan vara stora som små, väsentliga och ibland mindre avgörande, men en mängd överväganden och så småningom beslut. Jag brukar reflektera över hur beslut och beslutsfattande uppmärksammas och jag gjorde det framför allt under mina år som internationell domare och kommunalråd. Det pratades ofta om att som domare tar du upp emot 500 beslut per match, blev väl inte lika många på kommunalkontoret och inte heller i rollen som Förbundsordförande. När jag jobbat med att utveckla olika grupper genom åren har jag ofta talat om vikten av att våga ta beslut och att vara i en miljö där man vill ta beslut. Och att man dessutom är i en miljö där man får ta beslut. Alternativet att låta bli att ta beslut är förödande.
Konsekvensen av att ta beslut kan ju bli att något beslut blir galet eller mindre bra, men, gott folk, oavsett roll, position, funktion: De beslut du tar i vardagen eller yrkeslivet är nästan alltid rätt. Det är faktiskt ganska sällsynt att det blir helt galet. Skulle det bli fallet är det väl bara att göra om och försöka på nytt. För det blir nästan alltid rätt. Är man som i mitt fall f.d. domare vet man att beslut ofta blir uppmärksammade, men sällan p.g.a. av dess positiva karaktär. Det lär man sig leva med, för skulle man ta åt sig av all kritik som framförs blir det ganska outhärdligt. Därför är det så viktigt att lyssna på dem vars feedback verkligen betyder något. Annars kan det naturligtvis bli jobbigt. Oavsett roll, position eller organisation.
Jag är glad och stolt över alla beslutsfattare i bredd och elit, på och utanför planen, domare, ledare och spelare, våra medarbetare och chefer på kanslier runt om i landet. Ni gör ett fantastiskt jobb varenda dag till gagn för svensk fotboll och för våra barn och ungdomar. Ett råd till er: fortsätt att ta beslut, det blir nästan alltid rätt, blir det galet försöker vi igen och lyssna på dem som verkligen kan, förstår och vill att det ska bli bra. Vi, inom svensk fotboll, vi vill varandras framgång.
Stort tack till alla som på olika sätt bidragit till att göra 2018 till ett så fantastiskt fint år för svensk fotboll. Nu laddar vi för 2019!
Karl-Erik
P.S. För er som sett mig, likt en anka, halta omkring i höst kan jag meddela att jag den 12/12 fick en ny höftled. Det har gått bra och rehab går som planerat. Reser ingenting i närtid, men räknar med att vara i full gång om några veckor. Känns bra, ja i alla fall OK, så här långt. Jag kör min rehabträning och gör mina småpromenader. Och jag tar det lugnt och stressar inte även om tålamod inte alltid är min bästa gren. D.S.
Under den här vinjetten skriver Karl-Erik Nilsson om sitt arbete som förbundsordförande i SvFF, och om aktuella frågor i den svenska fotbollsdebatten.