Visar alla under 2015

6 okt 2015

Två kontrastrika dagar i Göteborg med Gatans lag, Damlandslaget och Futsallandslaget!

Idag har Pia Sundhage presenterat truppen som ska försöka ta oss ett steg närmare EM genom att om tre veckor betvinga Danmark på Gamla Ullevi. Idag har Charbel Abraham presenterat truppen som ska ta oss ett steg närmare VM genom att den 22-25 oktober betvinga San Marino, Grekland och Montenegro i Agnebergshallen i Uddevalla.

Igår var jag också i Göteborg och pratade själv som "förband" till Charlie Engström när Gatans lag bjöd in till medlemskväll på Kamratgården i Göteborg. Charlie berättade om sitt deltagande i VM för hemlösa som gick av stapeln i Amsterdam i somras. Matchresultaten var inte mycket att skryta med, men upplevelsen och den jätteseger som Charlie och flera av hans lagkamrater nått genom fotbollen är mycket viktigare. Gatans lag betyder oerhört mycket för många killar och tjejer som hamnat snett och tack vare gemenskapen och glädjen runt fotbollen har många fått tillbaka ett värdigt liv. Charlie var nervös inför sitt framträdande, sa han, men han gjorde det fantastiskt bra och med en inlevelse och en känsla som gjorde det fuktigt i min, och flera andras, ögonvrå. Vilken härlig resa och vilket engagemang och dessutom förhoppningar om ett mycket bättre liv. Fotbollen kan göra skillnad och Gatans lag gör skillnad för många varje dag. En fantastisk kväll i Göteborg!

Tillbaka idag och hälsade den församlade mediekåren välkommen till presskonferens inför EM-kval och VM-kval! Oktober är ju en oerhört het fotbollsmånad med EM-kval för A-landslagen på herr- och damsidan samt för U-21 herrar. Oerhört viktiga matcher väntar med blytunga poäng på spel. Totalt spelar svenska fotbollslandslag hela 19 landskamper under oktober månad, så det är ur ett landslagsperspektiv en mycket stor månad.

Det är också en stor och viktig klubbfotbollsmånad. Champions League-äventyret fortsätter för Malmö FF, men redan imorgon är Rosengård och KIF/Örebro i elden med matcher i Finland respektive Grekland. I den nationella fotbollen är det spännande och ovisst i många serier som ska avgöras och inte minst i våra toppserier för herrar och damer. Funderar för egen del vart jag ska styra kosan den 18/10 när Damallsvenskan avslutas respektive den 31/10 när herrarnas Allsvenska avslutas. Det är tur att vi har flera pokaler på lager för jag tror inte det är avgjort förrän i den sista omgången.

Avslutningsvis så är det mer viktigt som sker i oktober. Den 26/10 ska de som kandiderar till FIFA-president presentera sina fem rekommendationsbrev från fem olika medlemsländer. Fyra månader senare ska kongressen välja en ny FIFA-president. De allra flesta i fotbollsvärlden längtar oerhört mycket efter nytt ledarskap och början till kultur- och strukturförändring i FIFA.

Ja, som sagt oktober är en spännande månad och då har jag inte nämnt att Lindås BK tillsammans med Långasjö GoIF under namnet Lindås/Långasjö tog steget upp i division 3! Härliga tider! Även om träningsförhållandena på den gamla grusplanen där min skrala spelarkarriär startade har sett sina bästa dagar…

Grusplan Lindås

Karl-Erik

14 sep 2015

Veckan som gick och veckan som kommer!

Jag vet, jag tycker ju precis som ni; Det var ett tag sedan vi fick jubla över segrar för våra A-landslag.
Och, efter smockan i tisdags, snacka om att komma ned på jorden.
Det som kanske var det mest tråkiga i kråksången, tycker jag i alla fall, var dessutom att vi inte fick möjlighet att liksom kröna den fantastiska framgångssommar som vi nu lägger bakom oss - med bland andra U21- och F19-landslagen.

Däremot tänker jag inte på något sätt prata bort förlusten, men vill åtminstone påminna om att nästa herrlandslagssamling bara är tre veckor bort, att vi fortfarande faktiskt har allt i egna händer och fötter, att EM i Frankrike inte bara är en dröm.

I vår verksamhet handlar det just nu därför om att kraftsamla. Vi vinner ihop - och vi förlorar ihop. Precis så är det, och s k a vara, i vår enormt resultatfokuserade bransch.

Jag vill därför också passa på att vara tydlig med att jag inte på något sätt tänker delta i det ivriga och populistiska drevet om att alla och allt möjligt ska avgå - och helst genast och nu-på-en-gång-eller-igår.

Jag gjorde det inte efter dam-VM och jag gör det inte heller nu.

Däremot uttalar jag gärna mitt och styrelsens fulla förtroende för våra förbundskapteners fortsatta arbete (för de som frågar, förstås, men de var faktiskt inte fler än våra två kvällstidningar).

Rollfördelningen i frågan om ordningen på förbundet är glasklar. Mer om det här nedan.

Förbundsstyrelsen beslutade nämligen i våras att som en högprioriterad uppgift för nya GS är den översyn av verksamheten som nu pågår. FS är "beställare" och initialt handlar det om att effektivisera verksamheten på SvFF:s kansli - att börja gräva där vi står - men det är viktigt i sammanhanget att säga att det görs ett otroligt bra arbete inom svensk fotboll. Men i vår strävan att vilja bli bättre måste vi också se över vår verksamhet. Effektiviseringar hos oss handlar inte om att någon aktieägare ska få större vinst utan det handlar om att frigöra medel för att vi ska kunna investera ännu mer i vår älskade fotboll. Vi konstaterar att arbetet löper väl och att GS gör ett bra jobb ihop med sina medarbetare. Full support i en viktig fråga!

Rollfördelningen mellan FS och GS är därmed tydlig och klar. Vi fattar beslut om VAD-frågorna och GS ansvarar för HUR-frågorna. Det som är verksamhet och verkställighet är Håkan Sjöstrands och hans medarbetares ansvarsområde. Det gäller även på det kommunikativa området. Rör frågorna verksamhet och verkställighet så är det huvudsakligen en fråga på GS eller den/de han delegerar till. Detta är en process som vi successivt sliter med att förklara och beskriva. Under min första tid som förbundsordförande kunde jag vissa kvällar få upp till tre, fyra samtal från olika journalister från samma tidning om olika frågar, ofta ganska detaljerade och verksamhetsrelaterade. Nu är situationen en annan och mycket hamnar där det ska nämligen hos verksamheten. Förbundsstyrelsens roll är att uttala sig om fotbollspolitiska frågor och det som varit högaktuellt i år har ju ofta handlat om den internationella fotbollen. Detta område är förstås fortfarande högaktuellt. Trots detta finns det hos vissa en förväntan om att jag ska uttala mig om allt, men så kommer det aldrig att bli. Med vår nya GS känns det som vi är på väg att hitta en bra balans inom detta område.

Damlandslaget samlas nu i veckan till tävlingsmatcher igen och nu börjar resan mot EM i Holland 2017. Första motståndet svarar Moldavien för på torsdag och tisdagen den 22 september är det hemmapremiär på Gamla Ullevi i Göteborg och Polen svarar för motståndet. Efter ett VM med större förväntningar än vad vi uppnådde är nu siktet inställt på OS-kvalet i mars 2016 samt förstås det stundande EM-kvalet. Pia och hennes landslagsledning fick, precis som Erik fått de senaste dagarna, mycket kritik efter VM. Ja, vi var förstås besvikna över resultatet, och nu pågår en djuplodande analys som kommer att vara klar i oktober.

Min vecka som kommer handlar väldigt mycket om den internationella arenan. Jag är tillsammans med GS inbjuden av UEFA till Malta. Här möts alla 54 medlemsländer i UEFA och de representeras av ordf och GS. Huvudfokus är naturligtvis det spännande presidentvalet i FIFA men också de eventuella konsekvenser det kan få för UEFA. För svensk fotbolls del är ett av våra strategiska mål att engagera oss mer på den internationella arenan för att också kunna påverka de beslut som rör oss. Förbundsstyrelsens ledamöter är bra representerade i olika kommittéer och organisationer internationellt, men vi måste engagera oss än mer och det blir ett prioriterat område framöver.

Uddevalla och Agnebergshallen blir spelplats för VM-kvalturneringen i Futsal 22-25 oktober. Sverige tar emot Grekland, Montenegro och San Marino i det första kvalsteget till VM i Colombia 2016.

Svensk fotboll har drabbats av sorg. Den före detta landslagsmålvakten Bengt "Zamora" Nyholm, 85, har avlidit. En mycket färgstark fotbollsprofil som spelade 30 A-landskamper mellan 1959 och 1964 och vann en rad SM-guld med IFK Norrköping. Bengt Nyholm värvades från IF Älgarna till IFK Norrköping 1948 och med IFK vann han sex SM-guld åren 1952, -56, -57, -60, -62 och 1963. Han spelade 304 matcher för Norrköping nationellt och internationellt, bland annat 203 allsvenska matcher i rad mellan 1951 och 1961.

Smeknamnet "Zamora" fick han efter den legendariske spanske målvakten Ricardo Zamora, som var aktiv på 20- och 30-talet. Vi tänker på hans nära och kära!

Nu håller vi tummarna för Pia och hennes tjejer den kommande veckan och att Erik och hans gäng laddar om batterierna och får igång vinnarkänslan till de viktiga matcherna i oktober.

Hjärtliga fotbollshälsningar
Karl-Erik

7 sep 2015

Framåt för svensk fotboll – Svenska Spel inspirerar med sin devis!

Befinner mig i ett blåsigt Visby och har just haft förmånen att få prata med Svenska Spels personal om vårt arbete inom svensk fotboll. Om sommarens fantastiska EM-guld. Sverige enda landet i Europa med F19- och U21-EM-guld samma år. Om elit och bredd. Om jämställdhet och mångfald. Om några domarminnen och om mycket annat med koppling till såväl nationell som internationell fotboll.

Samtidigt presenterar Svenska Spel genom Lennart Käll och Håkan Sohlberg två inspirerande filmer om samarbetet mellan Svenska Spel och svensk fotboll. Riktigt bra och otroligt inspirerande, inte minst inför morgondagens otroligt viktiga match på Friends Arena. Tack för gott samarbete Svenska Spel och imorgon spisar vi frukost och träffar personalen på kontoret i Sundbyberg.

Tisdagen den 8 september blir en dag fylld av anspänning. Jag var fruktansvärt och rent av obehagligt nervös i Moskva och det lär inte bli bättre imorgon. Tycker att vi med andra halvleken på näthinnan borde fått med oss en poäng och då hade förutsättningarna inför resterande kvalmatcher varit annorlunda.

Vi har dock fortfarande allt i egna händer, brukar vara bra i de lägena och jag hoppas och tror på tre poäng mot Österrike. Tror det blir nödvändigt om vi ska knipa direktplatsen för ryssarna har fått vittring och nytändning och lär säkert ta nio poäng på de tre återstående matcherna.

Igår blev ett par nationer EM-klara däribland Island. Vi skickar en stor grattis-hälsning till våra nordiska vänner och självklart ett extra stort grattis till Lasse Lagerbäck. Strongt gjort!

Sommaren som gick var ju magisk och våra unga landslags framfart har gett eko långt utanför vårt lands gränser. Mina europeiska kollegor är nyfikna på hur vi jobbar och vad som hänt och det känns oerhört inspirerande. Hoppas de unga spelarna fortsätter att utvecklas och därmed blir konkurrenter om platserna i våra A-landslag. Det är självklart ett stort steg att ta, men några kommer med all säkerhet att göra det. Lycka till!

Nästa vecka är UEFA:s alla medlemsländers ordföranden och generalsekreterare samlade på Malta för att prata framtidsfrågor. Spännande möte inte minst med tanke på att UEFA-presidenten nu kandiderar till FIFA-presidentposten. Michel Platini kommer att bli en utmärkt FIFA-president, men det krävs många röster utanför Europa och det blir intressant att höra hur läget känns i den stora fotbollsvärlden. Blir det så att Michel Platini blir FIFA-president så får det naturligtvis konsekvenser för UEFA och det blir en intressant diskussion kring vem som blir nästa UEFA-president. De samtalen börjar så smått att föras, naturligtvis.

Vi fortsätter vårt utbildningsarbete kring jämställdhet och mångfald. I förra veckan fick alla våra distrikt en första utbildning och nu tar de arbetet vidare tillsammans med SISU för att sprida kunskap kring dessa frågor. På nationell nivå har vi tagit de första utbildningsstegen och är nu redo att börja sätta mål. Vi började samtalen kring detta vid sommarens ordförandekonferens och nu väntar vi på förslag till mål för bl a representation i våra styrelser, nämnder och kommittéer. Steg för steg arbetar vi i den riktning som Mål- och Strategi 2013-2017 anger. Det känns riktigt bra!

För övrigt är det förstås så att beslut som vi tar i styrelser och kommittéer ska kommuniceras till våra medlemmar först innan det informeras till media. Ibland spelar den mänskliga faktorn ett spratt, men rutiner finns och det är medlemmarnas bästa som ska gälla när det gäller information kring olika beslut. Så är det!

Låt oss nu hoppas på en gul vägg på Friends Arena imorgon och att den tolfte spelaren lyfter våra herrar till stordåd och att vi tar tre poäng mot Österrike.
Gör som Svenska Spel anger i sin devis. Låt oss tillsammans gå...

Framåt för svensk fotboll!

Karl-Erik

26 jul 2015

På väg till ny EM-final!

Det har varit några magiska veckor för svensk fotboll. För mindre än fyra veckor sedan vann vi vårt första EM-guld på herrsidan någonsin när vi vann U21-EM-finalen och det första herrguldet sedan OS i London 1948 då vi i finalen besegrade Jugoslavien med 3-1.Laget från 1948 har för evigt en stor plats i den svenska fotbollshistorien. Det kommer också de spelare och ledare som svarade för bragden i Prag då vi i U21-finalen besegrade Portugal. Ja, dagarna runt detta mästerskap var helt fantastiska, och än en gång varmt tack för alla fantastiska hyllningar som strömmat in från när och fjärran… och nu är det dags för EM-final igen!

Imorgon finns jag på plats i Nethanya, utanför Tel Aviv, för att se Sveriges U19-tjejer ta sig an, svåra, Spanien i EM-finalen. Flickor 19 har en särskild plats i mitt hjärta för den 14 juli 2012 tog de EM-guld och för mig, som nyvald SvFF-ordförande, var det ett oförglömligt ögonblick när Malin Diaz avgjorde finalen i förlängningen med 12 minuter kvar att spela. Det var Spanien som stod för motståndet även då, så gärna en repris!

Calle Barrling och hans kollegor i ledarteamet har för vana att vara i EM-slutspel. 2013 var det dags igen i Wales och ifjol i Norge, men dessa båda åren blev det respass i gruppspelet. Nu har de gått hela vägen till final och därmed är ytterligare medaljer säkrade och inte nog med det, dessutom klara för U 20 VM-slutspel 2016.

2016 kan därför bli en synnerligen intensiv mästerskapssommar. Vi hoppas på EM för herrarna i Frankrike, drömmen om OS lever för våra damer där ett OS-kval väntar tidigt våren 2016, våra U 21-killar är klara för OS och våra F 19-tjejer är klara för U 20 VM. Om något annat land hade haft motsvarande framgångar hade många experter sagt att vi måste göra som de gör och vi måste besöka och låta oss inspireras. Nu är det många som frågor oss hur vi gör för att nå sådana framgångar med framförallt U 21 och F 19 och det känns gott i själen. Sträck på er alla som jobbar oförtrutet med att utveckla våra ungdomar till bra människor och bra fotbollsspelare!

Igår var det VM-lottning inför VM i Ryssland 2018. Vi fick en svår grupp, men en riktigt spännande utmaning och vi kan slå precis vilket lag som helst. Bland lagen i gruppen, dvs Holland, Frankrike, Sverige, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg, så är alla eniga om att så mycket svårare kunde det inte bli. Och visst är det skönt att höra att både Frankrike och Holland räds motståndet i gruppen. Vi är underdog och brukar trivas bra med det. Häftiga matcher blir det under alla omständigheter och första matchen blir Holland hemma den 6 september 2016 kl 20.45 och sedan väntar Luxemburg borta i oktober och så vidare. Läs mer här.

Avslutningsvis över till något helt annat…

Grattis till Glömminge som blev inofficiella mästare i Beachsoccer när de mötte rivalerna från Högby i herrfinalen i Kalmar den 18 juli i ett fint arrangemang på vår "senaste nationalarena". Grattis också till Roslagens BFK som segrade i damklassen och blev inofficiella svenska mästare i Beachsoccer.

Sedan gläds vi alla åt att alla de svenska klubblagen på herrsidan är kvar och kämpar om gruppspelsplatser i UEFA:s klubbtävlingar. Vi håller tummarna för fortsatta framgångar och som sagt imorgon, måndag, håller vi alla tummar för våra F19-tjejer i EM-finalen mot Spanien.

Fortsatt trevlig sommar!

Karl-Erik

Visa fler inlägg