Visar alla under 2018

24 aug 2018

Tillbaka efter sommarens VM

I mitten av juli landade jag på hemmaplan efter nästan en månad i Ryssland. Det blev dagliga bloggar, totalt 28 stycken, innan VM tog slut. Efter några veckor med familjen i Norra Bohuslän är det nu full fart igen.

Haft ett par inspirerande föreläsningar för ungdomsledare och föreningsrepresenranter. Varit och sett VM igen. Parasport-VM i fotboll arrangerades på ett fint sätt i Värmland. UEFA-möte i Estland i samband med Supercupfinalen och förra helgen Nordiskt möte i Helsingfors där de sex nordiska fotbollförbunden pratade om gemensamma angelägenheter.

Sportsligt har våra futsaldamer gjort det väldigt bra i EM-kvalet i Nordirland. Segrar i de första tävlingsmatcherna nånsin! Nederländerna och Nordirland besegrades i veckan och idag, fredag, är det avgörande match mot Belgien. Oavgjort räcker för gruppseger. Lycka till!!

Utanför spelplanen var gårdagens presentation av breddfotbollens samhällsnytta en stor höjdpunkt. UEFA har med Rumänien och Sverige som piloter skapat en mycket bra modell. Igår i Stockholm och på måndag i Bukarest. Så här skriver vi på vår helsida.

Där kan du också hitta en kortversion av den intressanta studien. Vi får verktyg att berätta om fotbollsnyttan i samhället och våra beslutsfattare i offentlig och privat verksamhet får bra argument för att satsa på fotboll.

Nu laddar vi för damernas VM-kval mot Ukraina i Göteborg på torsdag kväll. På väg mot VM i Frankrike 2019.

Trevlig helg!

Karl-Erik

7 jul 2018

VM-blogg nummer 27

Den här dagen hade jag, svensk fotboll och nästan hela svenska folket längtat efter länge. Herrlandslagets största VM-match sedan den förtrollade sommaren 1994. 24 år sedan våra fotbollsherrar var i motsvarande situation, och en chans att vinna mot England i kvartsfinalen.

Nattens sömn var sådär. Anspänning inför match, inväntat gäster som landade i Samara imorse och sedan gick brandlarmet på hotellet i morse. Ingen dramatik utan tekniskt fel på själva larmet. Promenad åtta trappor ned och sedan info om att inget hänt. Blev att promenera uppåt igen...
När ovanstående skrivs är det 4,5 timma till kick-off och jag återkommer med slutet på dagens blogg efter det att matchen tagit slut ikväll...

///

Klockan är nu strax efter 21 lokal tid och vi är förstås väldigt ledsna över att VM-äventyret tog slut idag. Våra ledare och spelare har gjort allt de kunnat och tagit oss till kvartsfinal i VM. Mycket bra gjort.
Vi förlorade mot en motståndare som vi kunde störa, men vi får väl erkänna att det inte var helt orättfärdigt med seger för England, men OM det eller det hade hänt så vet man aldrig.

VM 2018 sällar sig till de stora VM-årgångarna 1958, 1974 och 1994. De har varit med och skrivit ett betydelsefullt kapitel i svensk fotbollshistoria. Det är jag, svensk fotboll och hela det svenska folket överens om, eller hur? Tack för några helt fantastiska veckor.
Nu drar vi "hem" till Gelendzhik vid Svarta Havet och sedan bär det hem på riktigt, till Sverige imorgon.

Tack för att du läst mina 27 bloggar från herrarnas fotbolls-VM 2018!

Karl-Erik

6 jul 2018

VM-blogg nummer 26

Äntligen matchdag igen och ikväll ser vi framemot att plocka fram lagen till den första semifinalen. Blir det en fin kväll för Europa med Frankrike och Belgien i semifinal eller blir det storslam för Sydamerika med Uruguay mot Brasilien i semi, eller någonting mittemellan, kanske. Lite senare ikväll vet vi bestämt.

Efter frukost idag var det dags för träning på matcharenan och samtliga spelare deltog, även om Micke Lustig inte får spela kvartsfinalen pga avstängning. Seb fick se matchen från sidan förra gången och njöt inte speciellt mycket av att sitta på läktaren. Värre än att vara på planen! Så det blir nog tufft för Micke, men vi ska ta väl hand om honom! Och så här är det ju för oss på läktarna varje gång, men samtidigt precis detta vi vill ha och har drömt om

Ja, alla spelare är tillgängliga och det är naturligtvis tack vare en professionell inställning från varje enskild spelare. Det gäller att ta hand om sig själv på ett bra sätt, men dessutom ett synnerligen gott betyg till alla ledare som finns som stöd runtomkring. På bilden ser du två av kämparna, Johan Allgulander och Fredrik Larsson, som båda knådar och sliter för att spelarnas kroppar och dess muskler ska vara i bästa skick.

Johan Allgulander och Fredrik Larsson utanför spelarhotellet i Samara.

Johan och Fredrik får symbolisera det fantastiska ledargänget runt laget som betyder så mycket för att vi övriga ska få njuta av detta VM-äventyr! Bra jobbat, Johan och Fredrik, och alla andra runt laget! Och ser de inte väldigt pigga trots att de slitit riktigt hårt sedan slutet av maj!

Sojuzraket i Samara.Efter lunch blev det ett kort besök i stadens rymdmuseum. Samara är ju Rysslands rymdhuvudstad och på museet fick man en beskrivning av det ryska rymdprogrammet sedan Lajkas och Jurij Gagarins dagar fram till nu. Allt från Sputnik till Sojuz och ISS. Intressant! Och är du för ung för att ha hört talas om Lajka och Gagarin, så har du lite tidsfördriv med att kolla upp det nu i avvaktan på kvällens matcher! På bilden ser du en Sojuz-raket utanför muséet i Samara.

Vi nåddes idag också av glädjande nyheter. Den svenska fotbollsfamiljen har fått tillökning. Andreas Granqvists fru, Sofie, nedkom med en välskapt flicka, Mika, och vi säger varmt och innerligt grattis till Andreas och Sofie! Jag tror att lilla Mika ger extra kraft åt Andreas och laget inför matchen imorgon! Välkommen till världen, Mika!

Sent ikväll svensk tid lyfter ett plan från Arlanda med anhöriga och en del av våra viktiga samarbetspartners. När de kommer till hotellen här i Samara så har det hunnit bli morgon här. En tuff resa och vi är så glada och tacksamma över alla svenskar som vill komma hit och visa killarna och laget sin uppskattning och det stödet kommer att vara extra betydelsefullt imorgon.
Hjärtligt välkomna och vi önskar er alla en trevlig resa hit till VM-kvartsfinalen mot England!

Vi ses!

Karl-Erik

5 jul 2018

VM-blogg nummer 25

Idag är det dags för VM-blogg 25 och den skrivs från Samara!

Efter att ha haft lite svårt att somna igår kväll, kan möjligen bero på att det var vilodag och inga matcher i VM, så sov jag som bäst när klockan ringde i morse. Ett fenomen som förmodligen alla känner igen. Efter en god frukost var det dags för lite inköp och jag blev rekommenderad ett nytt köpcenter 15 minuters promenad från hotellet. Nytt var det och plats för butiker fanns det men det var väldigt glest med butiker som var öppna och igång. Frågan är hur efterfrågan är i Samara och hur det ska se ut just här efter VM. En fantastisk arena, några nybyggda hotell och därmed ganska höga priser. Finns det en marknad för detta när VM-äventyret är över. Beläggningen på vårt hotell är och har varit bra under VM-veckorna, men bokningarna därefter är tämligen få. Hoppas att jag har fel, men ett visst tvivel infinner sig om hur vissa verksamheter ska fungera när vi och övriga VM-konsumenter försvunnit. Nu är ju Samara ett regionalt centrum med över 1 miljon invånare så jag målar kanske någon på väggen som inte finns…

Ser under min förmiddagspromenad inte tillstymmelse till några fotbollsfans här i stan. Kanske lite tidigt med tanke på att vår kvartsfinal inte spelas förrän på lördag. Det är dock en utmaning för många att ta sig hit och det vittnar också några brittiska journalister som jag och Håkan Sjöstrand springer på strax utanför vårt hotell. Jag går i landslagströja och Håkan har en annan SvFF-tröja:

- Great, some Swedish fans!, utbrister britterna. Vi har inte sett några fans ännu. Vad gör ni här och vet ni om att det svenska laget ska bo på det här hotellet och varför är ni redan här och får vi ställa några frågor…Puh! De talar både på ut- och inandning och är väldigt glada över att ha träffat några svenska fans. Till slut berättar vi att vi är ordförande och generalsekreterare och att vi har ganska bra koll på att laget ska bo här. Jag trodde de skulle tappa hakan när de fick klart vilka roller vi har och samtidigt såg oss i supporter-outfit. Det hade de aldrig sett förut!!

De ställde sina frågor och var synnerligen intresserade av att språka med oss och det blev en go´ stund med killarna från Daily Mail.

- By the way, guys, I think you already have 1-0 versus England!

- Why?, undrade vi!

- Your hotel is much better than the hotel FIFA has given England!

Med ett gott skratt skildes våra vägar och de undrade om vi skulle ha kostym och slips på matchen i alla fall. Ja, det meddelade vi att vi skulle ha, även om Håkan alltid har matchtröjan under!!!

Har haft ett bra snack med Caroline Waldheim hemma på fotbollskontoret i Solna. Vi lägger nu sista handen vid de huvudpunkter som vi vill trycka på inför valet i september och vi har, utöver det, tagit fram ett bra underlag kring ett antal bilder kopplat till den fotbollsnytta vi gör för samhället. De bilderna kommer att djupare presenteras och offentliggöras vid träff den 23 augusti.

Ambitionen är att materialet ska gå ut till våra distriktsordförande och övriga som deltog i ordförandekonferensen härom veckan och om allt går väl går materialet ut imorgon eller på måndag. För dig som sitter hemma och väntar så vet du att det snart är på G.

Blir nog svårt att somna även ikväll eftersom det är ytterligare en vilodag i VM. Imorgon spelas sedan de första av fyra kvartsfinaler. Brasilien och Belgien samt Frankrike och Uruguay. Inga dåliga matcher precis. Och sedan på lördag är det dags för Sverige-England och Ryssland-Kroatien! Visst är det häftigt!!

Karl-Erik

Visa fler inlägg